coronan · resor · risker

När kan vi resa utomlands igen?

427411c6-42e8-47d8-963e-01d89c0e99dd
Statsepidemiolog Anders Tegnell sa  redan i början av april att man inte ska räkna med att kunna resa utomlands på sommarsemestern i år. UD hade då redan en gång förlängt den sedan den 14 mars gällande avrådan från att resa utomlands som nu har förlängts ytterligare, och gäller till den 30 juni för vissa länder, 15 juli för andra och 31 augusti för det stora flertalet länder. Så vågar man boka en resa till nu på sommaren? Hur ska man tänka?

Statsministern meddelade på en pressträff den 13 maj att UD:s avrådan från alla utrikes resor förlängdes till den 15 juli. Men UD har den 17 junigått ut med att avrådan från utrikes resor hävs den 30 juni vad gäller resor till tio länder inom Europa.

Det har nu bekräftats att följande länder kommer att undantas från UD:s avrådan från utlandsresor från och med den 30 juni: Grekland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Slovenien,  Frankrike, Island, Belgien, Schweiz och Luxemburg. 

Den 13 maj lättades också, eller snarare förtydligas, avrådan från inrikes resor så att det blev tydligt tillåtet att göra kortare resor på en till två timmar med bil. Men som inte innebär nya sociala kontakter, större sociala sammanhang eller att man träffar äldre personer. Från den 13 juni är det okej att även göra längre inrikes resor. Även personer äldre än 70 år får då resa, men ska fortsätta att isolera sig så långt det går och därför undvika flyg, tåg och buss och istället åka bil. Men allt detta gäller alltså inrikes resor. Utomlands då?

Nu har Expressen publicerat ett rykte att ett besked kommer tidigare än den 15 juli. Och samma eftermiddag kom alltså UD med det formella beskedet.  Att från och med den 30 juni hävs avrådan att resa till följande länder: Grekland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Slovenien,  Frankrike, Island, Belgien, Schweiz och Luxemburg.

Inom övriga Schengenområdet kommer avrådan därför till och med den 15 juli att fortsätta gälla, men UD jobbar på att den ska kunna hävas inom närtid. För resten av världen gäller nu avrådan från icke nödvändiga resor till den 31 augusti.

Den 11 juni rekommenderade EU-kommissionen alla länderna inom Schengensamarbetet att upphäva kontrollen av de inre gränserna den 15 juni 2020 och förlänga den tillfälliga begränsningen av icke-väsentliga resor till EU från länder utanför den Europeiska unionen fram till den 30 juni 2020.

De menar sedan att begränsningarna för inresor från övriga världen bör upphävas gradvis genom att länder väljs ut tillsammans av medlemsstaterna, baserat på objektiva kriterier. Det handlar om att titta på hälsosituationen, förmågan att tillämpa smittskyddsåtgärder under resor och ömsesidighetshänsyn.

För länder där begränsningen kvarstår föreslår kommissionen att man utvidgar kategorierna för tillåtna resenärer så att de till exempel inkluderar internationella studenter.

Kommissionär för inrikesfrågor, Ylva Johansson, sa: ”Efter upphävandet av alla inre gränskontroller inom unionen föreslår vi en tydlig och flexibel strategi för att ta bort restriktionerna för resor till EU från och med den 1 juli. Internationella resor är nyckeln för turism och företag, och för familj och vänner som vill träffas. Samtidigt som vi alla måste vara försiktiga, är tiden mogen att göra konkreta förberedelser för att lyfta restriktioner med länder vars hälsosituation liknar EU:s.”

Frågan är dock i vilken utsträckning länderna i EU och Schengensamarbetet kommer att lyssna på den här uppmaningen.

Finland har till exempel samma dag meddelat att från och med måndagen den 15 juni öppnar landet gränserna till sex länder: Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island. Också karantänsrekommendationerna försvinner från dessa länder. Men resebegränsningarna till och från Sverige hålls däremot nästan oförändrade.

Under det sista mötet med EU: s inrikesministrar förra fredagen tillkännagav de flesta av medlemsländerna (inklusive Frankrike och Tyskland) att de helt skulle upphäva gränsbegränsningarna från den 15 juni. Andra länder som Italien har redan gjort det.

Länderna i den så kallade Visegrad-gruppen (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) är de som är mest motvilliga att lyfta restriktionerna, medan även Rumänien och Bulgarien tvekar, enligt en spanska artikel som jag läst.

Vad som är klart är att alla som reser måste vara helt friska. ”Ingen ska resa om de är sjuka eller har symtom”, har EU-kommissionär Margrethe Vestager sagt. Det kommer vidare att krävas att alla bär munskydd på flygplan och flygplatser och att biljettköp och incheckningar i ska göras online.

Både SAS och Ving har bekräftat att de kommer att kräva att passagerarna har munskydd som de själva måste se till att skaffa innan resan.

Att EU:s smittskyddsmyndighet ECDC nu har utvärderat vilka åtgärder som hittills varit mest effektiva för att hindra coronavirusets spridning och kommit fram till att stängda gränser inte påverkar smittspridningen är också en intressant detalj i sammanhanget.

Problematiskt
Men. ”Jag tror att det blir problematiskt att resa i världen i sommar”, sa Anders Tegnell alltså till Aftonbladet redan för två månader sedan. ”Det kommer att vara en värld som är ganska rörig fortfarande med mycket inställda flyg, mycket gränskontroller och annat. Så det tror jag inte man ska räkna med. Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden.”

Och sedan har utrikesminister Ann Linde, som är chef för UD, sagt till SVT att vi definitivt inte kommer att kunna resa fritt igen efter den 15 juni, men att exakt hur det kommer att se ut och hur länge, det måste de få återkomma till. UD har sedan också kommit med en förlängning av avrådan från alla utrikes resor till den 15 juli. Och nu plockas alltså avrådan alltså bort redan den 30 juni för tio länder.

Budskapet till de som i nuläget funderar över vad de ska göra i sommar är att utgå från de rekommendationer som finns i dag, när man planerar inför semestern. Det innebär till exempel att tänka att man kanske kan bli tvungen att avstå resor som nu inte är möjliga även då.

I juli i år planerar den brittiska koncern som äger British Airways och det ”spanska” flygbolaget Iberia att återuppta sina flygningar. Dock räknar de inte med full trafik förrän år 2023. Och även Ryanair tänker dra igång 40% av sin flygtrafik i juli.

Jaha. Och hur ska de göra då som har utlandsresor bokade redan?  Den frågan fick inte varken Linde eller Tegnell i de där intervjuerna, men jag tänker så här för egen del:

Den resa vi själva har bokad är med hotell för sig och flyg för sig. I och för sig innan den 15 juli. Två olika flygbolag. Vueling och SAS. Flyget är inte avbokningsbart. Vueling har ställt in resan ner till Spanien, men har gjort sig oanträffbara för oss som vill begära pengar tillbaka. Hotellet vet jag inte, eftersom det är en släkting som bokat in oss, men sannolikt är det inte heller avbokningsbart. Vi har dock fått löfte att flytta vår bokning där till nästa sommar. Vi är ett gäng på 16 personer som skulle ha åkt till Mallorca. Men nu tänker jag att vi inte kommer att komma iväg. Eftersom vi köpt billigaste biljetterna (ej avbokningsbara) behöver vi troligen vänta på att flygen ställs in för att vi ska kunna få pengarna tillbaka. Om de nu gör det.

Så när går det att resa?
Det låter ju inte så lovande att varken statsepidemiologen eller statsministern tror på utlandsresor i sommar. Men jag tänker att Spanien, liksom Italien, som är de länder i Europa där coronakrisen slagit till först, egentligen borde ha varit de som först skulle häva sina karantänbestämmelser och restriktioner mot inresor.

Vad gäller Spanien så har deras regering tidigare planerat  att öppna för inrikes semesterresor över regiongränserna i juli.  Tidigare har det ryktats att de skulle öppna för oss turister från utlandet kanske först i oktober. Men representanter för regeringen har senare pratat om att redan i juli öppna upp för ”sund och hälsosam” turism, åtminstonne på Mallorca med grannöar och Kanarieöarna. Och sedan ska även premiärminister Pedro Sánchez ha sagt att Spanien kommer att öppna landet för utländska turister i juli. Men det senaste budet är nu att Spanien öppnar för utländska turister redan den 21 juni.

Italien har beslutat att öppna upp riktigt tidigt. Kanske för tidigt. Det återstår att se. Men den 3 juni öppnades alla gränser helt både till utlandet och mellan regioner. Den enda restriktionen är att bekräftat smittade och de som varit i kontakt med bekräftat smittade kommer att sättas i karantän.

Grekland, som jag trodde skulle vänta längre, planerar också för att tillåta utländska turister på öarna redan i sommar. Förslaget går ut på att alla passagerare på flyg till Grekland ska ha testats för coronavirus eller antikroppar senast 72 timmar före avfärd. Utan intyg på detta får de inte gå ombord. Att endast förpackade mellanmål får serveras på flyget. Att ett ”karantänhotell” ska finnas på alla turistorter, dit smittade resenärer kan föras. Att alla hotell ska ha kontrakt med läkare som avgör om någon gäst behöver testas. Inga bufféer får serveras på restauranger eller hotell, utom till små sällskap. Exakta regler för hur nära varandra solstolar får stå kommer att presenteras. Och att all grekisk hotellpersonal ska få särskild utbildning i hygien. Men frågan är om strategin är  genomförbar i praktiken. I Sverige är det inte möjligt för personer utan symtom att få testa sig hos regionerna. Och att de skulle göras undantag från nu gällande regler för att testa folk som vill iväg på solsemester är inte så särskilt troligt. Och de komersiella tester som finns är dyra och dessutom ifrågasatta vad gäller kvaliteten. Grekland har också antytt att de inte kommer att tillåta direktflyg från Stockholm att landa i landet.

Grekland har också preciserat att de öppnar sina gränser för turister från den 15 juni, när hotellen kan öppna, och direktflyg till turistdestinationerna kommer att komma igång gradvis från den 1 juli. En lista över länder som får komma igång med direktflyg till Grekland kommer att meddelas inom kort, men i första hand kommer landet ta emot turister från Balkan och norra Europa. Enligt en källa ska dock inte Sverige finnas med bland länderna på listan. Sannolikt har de lovat svenska UD att börja släppa in svenskar från den 30 juni. Men den som vill resa dit bör dubbelkolla vad som gäller.

Cypern förbereder för att öppna för direktflyg från 13 länder den 9 juni och från ytterligare sex länder den 20 juni. Sverige är dock inte med på någon av de listorna.

Island funderar, enligt en enligt uppgift jag sett, att öppna för turister redan den 15 juni. Tanken skulle vara att testa alla som ankommer på flygplatsen för coronavirus.

Men det räcker det ju inte med att det land du ska resa till tar emot turister från Sverige. Svenska UD behöver ju också ha tagit bort sin avrådan från utlandsresor, eller inte ha förlängt den ytterligare. Annars gäller sannolikt inte din reseförsäkring. Och statsminister Stefan Löfven har flera gånger uttalat att det inte är läge för några utlandsresor i sommar. Men nu ser det alltså ändå ut att bli möjligt. Till vissa länder.

Själv hoppas jag att det är möjligt att göra utlandsresor mot slutet av sommaren, men har inte just något hopp kvar för juni.

Jag är glad att jag i alla fall inte har bokat en resa i sommar där jag endast betalat anmälningsavgift. Det måste vara nästan omöjligt att bestämma om det är vettigt att slutbetala resan och därmed chansa på att resebolaget inte går omkull eller att välja att avboka och därmed bli av med det som redan är inbetalt.

För ja, det finns en risk att företag går omkull här. Och blir det konkurs är det inte säkert att du får tillbaka några pengar alls. Samtidigt finns det en chans att staten går in med stöd på något sätt. Men vilka kommer de då att stötta?

Ja, men i höst och i vinter då?
Vi har en resa bokad till Japan i höst. Jag är inte heller säker på att den blir av.

Det kommer nämligen att vara stor risk för en andra våg av pandemin till hösten. Särskilt stor är den risken kanske i länder som hittills har klarat sig ganska bra. Som Japan. Och Sydkorea. Och Finland. Men även i Italien och Spanien finns delar som hittills inte drabbats så jättehårt. Som Rom. Och Mallorca. Och ja, här nere i Skåne och Blekinge också.

Så när det går att resa vart är i nuläget nästan omöjligt att säga. Och så har vi ju det här med risken för konkurser.

Därmed kvarstår min avrådan ifrån att nyboka några semesterresor överhuvudtaget just nu. Särskilt till utlandet. Men även inom Sverige, faktiskt. Om inte resan är helt och hållet avbokningsbar vill säga. Och betalas först vid in- eller utcheckning. Då är det ju riskfritt. Eller att boka precis i sista minuten. Så tror jag att vi själva kommer att göra.

Texten i detta inlägg är senast uppdaterad: 2020-06-17.

Bilden: En stängd grind på den grekiska ön Amorgos får illustrera budskapet här.

15 kommentarer på “När kan vi resa utomlands igen?

  1. Några av biljetterna är bokade via SAS. Det känns som att staten borde gå in och rädda dem om inte annat. Med Vueling är jag inte alls lika säker…

 1. Jag tycker det är märkligt att så många resonerar kring att resa eller inte utifrån UD:s avrådan. Det är väl mer komplext än så? Ska man riskera att åka ut och smitta ner människor/bli smittad? Vilka länder kommer att öppna upp? Och det hjälper kanske inte utan det blir återigen flygplatserna, stationer osv som blir de kritiska punkterna, dvs där flera människor träffas och trycks ihop. Se’n kan man ju fundera över om det är livsnödvändigt att resa varje år. Kanske bör de egna behoven sättas i proportion till vad världen upplever just nu.

 2. Frågan i rubriken är befogad.
  Vi har dock redan bestämt oss för att inte boka några resor utomlands i år. Däremot ska vi försöka upptäcka lite mer av ett Sverige där det finns såååå mycket vi ännu inte sett.

 3. Jag tror att vi får vänta med att resa ett bra tag framöver. Allt ändras dag för dag.
  Hoppas verkligen att kunna komma till Sverige i sommar och träffa familjen, blev ju inget av i mars.
  Tills dess får vi glädja oss åt påskägg och fjädrar.
  Pasg hapus! Glad påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s