natur · resor · vackra platser · vandra · Viewranger

Vandring mellan fyra vackra stränder på Lister i Blekinge

I söndags vandrade vi nästan 14 kilometer på Listerlandet, här i Blekinge. Vi började vid fiskehamnen i Östra Torsö och följde – i huvudsak – kustlinjen till Sandviken och passerade på vägen flera av Blekinges vackraste stränder. Tillbaka gick vi på småvägar en bit längre in. Naturen vi gick i är varierad och vacker; hedar, ängar, ekar, bokskog och tallskog. I området finns också många söta sommarstugor och några gårdar.

Det är vackert sommarväder den här sista söndagen i maj – som också är mors dag – när vi parkerar bilen vid fiskehamnen i Östra Torsö. Här står ett par, tre husbilar också parkerade. Det är lätt att förstå varför. Platsen är bildskön och här är gångavstånd till en av Listerlandets fina stränder med vit sand och lätt turkost vatten. Vi börjar med att spana in den. Här går lite vågor just idag och det är bitvis riktigt mycket tång i vattnet. Annars är det en fin strand.

Vandring längs kusten

Nu vänder vi igen och går väster ut. Vid Östra Torsö hamn finns en flaggstång och dessutom en annan stång med tak och konstgjorda svalbon. Fiffigt ordnat så att svalorna kan föda upp sina ungar utan att skada husen. Efter att ha passerat en grind följer vi två hjulspår i gruset. I vägkanten växer först vita tusensköna och sedan rosa trift.

Jag har i förväg sett ut en stig där vi ska vika av åt höger. Men vi missar stigen och balanserar istället på tuvor ute i havet en bit, innan vi vänder tillbaka och hittar rätt på den borttappade stigen. Under tiden ser vi en strandskata och ett par vitkindade gäss.

Vår äldsta son frågar om han får låna systemkameran. Och det får han så klart. Han har den sedan större delen av vandringen och fotograferar en hel del. Mest oss andra. Och blommor. Jag lånar bara tillbaka kameran då och då.

Ganska snart kommer vi till Västra Toröstranden. Den liknar den östra. Fin, men med mycket tång både på land och i vattnet. Efter stranden går det bra att fortsätta längs kusten utanför Sillnäsbyn. Men på en äng tvingas vi kryssa fram läng brännässlorna innan vi hittar ut på vägen mot en grusväg som leder oss ner till den minsta sandstranden i området. Det här är, liksom de stränder vi tidigare besökt på vandringen, en fin naturstrand med vit sand men också mycket tång.

Mot slutet av den stranden kommer vi inte vidare så som jag tänkt. Ute vid havet är det sankt och inåt land ligger en mängd sommarstugor med privata tomter. Vi sneddar därför snett bakåt, över ännu en äng, innan vi hittar en stig i en tallskog som vi vandrar ett kort stycke, ut på vägen ner mot Sillnäs naturreservat.

Och i naturreservatet tvingas vi vända igen. Här är det en stenmur med både taggtråd och elstängsel som vi inte kommer över. Men vi träffar några söta kor med kalvar nere vid vattnet innan vi vänder tillbaka. Istället vandrar vi genom bokskogen och förbi ängar och hagar innan vi följer en väg i ett relativt nybyggt villa/stug-område, ner mot vattnet.

Fika och bad

Här hittar vi en grillplats och ett bord med sittbänkar, där vi stannar och äter vår medhavda fika. Knäckebröd med fyllning, morsdagsgodis och te.  

Efter fikapausen är det inte långt kvar till Listerlandets längsta och vackraste strand, Sandviken. Översta bilden i inlägget och två längre ner är därifrån. Här byter tre av oss om och doppar oss i det lätt turkosa vattnet. Även om det är en varm och solig dag, och dessutom långgrunt, är det fortfarande kallt i vattnet. Men så är det ju fortfarande bara maj månad också.

Vi ligger en stund och torkar i solen innan vi vänder tillbaka.

Vandring på småvägar

Den här gången vandrar vi på småvägar en bit innanför kustlinjen. Det är många sommarstugor i området. Flera är röda stugor med vita knutar och halmtak. Men det finns stugor från olika tidsepoker. Vi går genom skog, både bok och tall, och förbi öppna fält. På ett av dem ser vi ett rådjur. Vid många av sommarstugorna växer det syrener. De blommar för fullt nu och de doftar så gott! Men snart är de överblommade. Det går så fort.

När vi kommer tillbaka till Torsö har vi gått nästan 14 km med alla extra kringelikrokar. Du kan se hur vi gick på kartbilden här nedanför.

Vill du gå samma sträcka men utan återvändsgränderna och om du har appen Viewranger så kan du hitta den rutten här

Trift växer vid vägkanten.
En strandskata på en sten.
Vi närmar oss stranden vid Västra Torsö.
En björk växer vid vattnet.
Anton med kameran vid den minsta av stränderna.

En stig genom en tallskog.
En ek vid en stenmur i Sillnäs naturreservat.
Kor på strandbete vid vattnet i Sillnäs naturreservat.
Skogsväg genom bokskogen.
En kopparödla (kopparorm) på vägen.
Ett träd i en betesmark nere vid vattnet.
Dags för fikapaus.
En skrattmås speglas i havet.
Sandviken är Blekinges vackraste strand.
En ensam båt långt där ute.
Flera sommarstugor i området har halmtak.
Syrener. Foto: Anton Hansson
Lupiner. Foto: Anton Hansson
Skogsväg genom tallskog.
Hur vi vandrade. Siffrorna anger antalet kilometer.

8 kommentarer på “Vandring mellan fyra vackra stränder på Lister i Blekinge

    1. Ja, där är vackert. Jag går gärna långsamt och ganska långt, när tiden finns. Men mycket längre än 12 km på en dag vill jag nog inte gå. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s