natur · resor · vackra platser

Ättestupan vid Valhall i Blekinge


Visste du att Valhall finns i Blekinge och med en ättestupa dessutom? Och därutöver omskriven av nobelpristagaren Harry Martinsson? Från toppen av den 40 meter höga branten är utsikten över sjön Orlunden i Olofströms kommun fantastiskt vacker, men det vore möjligt att göra så mycket mer av den här platsen. Vi var här på ett kort kvällsbesök i torsdags kväll.

Google visar oss inte rätt på en gång. Men det är inget strort problem. P-platsen ligger i verkligheten bara en liten ytterligare bit längre fram längs den skogsväg som slingrar sig fram genom bokskogen.

Vi parkerar bilen och läser på en informationsskylt som finns vid p-platsen. Där sägs att enligt myten så användes Valhall som ättestupa förr i världen, där gamla kastades ner för att dö när de blev gamla, sjuka och svaga.

Det finns många sådana platser i norden som enligt myten ska ha använts för detta ändamål under fornnordisk tid. Men numera är de flesta historiker överens om att det bara är just en myt att gamla avrättades, eller tog livet av sig, på de här platserna.

Valhall har länge varit ett omtyckt utflyktsmål. På info-skylten visas ett par svarvita foton med besökare från Tulesboda brunn respektive någon folkrörelse som var här på en nöjestur. Det berättas också att på 1930-talet gjordes båtturer hit på söndagarna. Och att platsen även var ett vanligt mål för skolutflykter. Det är om en sådan som nobelpristagaren Harry Martinson i novellen ”Skolutflykt till ättestupan” skildrat ett besök här för mer än 100 år sedan.

Namnet Valhall klingar ju också fornnordiskt, men platsen har inte alltid hetat så. Det var vid mitten av 1800-talet som den klippa som på 1700-talet hette Swarta Warhallen döptes om till Valhall.

Från P-platsen går en mycket kort stig fram till branten. Här finns också en grillplats som kunde ha varit i bättre skick. Överhuvudtaget känns det som att det skulle kunna göras mer av platsen. Varför inte anlägga en vandringsslinga genom den vackra bokskogen här till exempel? Nu är det möjligt att gå runt lite i skogen, ändå, även utan stigar, men platsen skulle verkligen kunna göras ännu mer attraktiv än den redan är, för naturutflykter.

I sjön Orlunden ska det finnas storlom som häckar och med platsens läge mot öster kan det här säkert vara en fantastisk naturupplevelse för den som orkar vara morgontidig nog att se solen gå upp här.

Vi lämnar dock platsen ganska snabbt, eftersom det just nu inte finns så mycket mer att göra här, än att fotografera några bilder. Nästa gång tar vi nog med lite fika, så att vi har ro att sitta en lite längre stund och njuta av utsikten.

Vägen till Valhall och Ättestupan går genom bokskog.
Vid parkeringsplatsen växer förgätmigej.
Många nya småbokar tittar upp ur marken så här års.
Intill Ättestupan finns en fin bokskog.
Jag fotograferar vid Ättestupan.
4cd33b9a-cbce-402b-a69b-dd9bea06a962
Bokskog med enstaka granar vid sjön Orlundens stränder.
Utsikt över sjön Orlunden.

3 kommentarer på “Ättestupan vid Valhall i Blekinge

  1. Det visar sig var mycket jag inte känner till om Blekinge.
    Så fina bilder.
    När du skriver ättestupa så tänker jag på en väninnas mamma när hon blivit senil och inte hade riktigt koll på läget. Min väninna frågade om de skulle gå ut på en lite promenad, vilket direkt alla de övriga bonde på äldreboendet ville, utan hennes mamma som påstod att hon bara skulle bli knuffad ner för ättestupan och totalvägrade. De övriga boende trodde inte alls på detta och började klå på sig ytterkläderna, de som inte skulle gå ut. Hemskt,kanske, men också liten söt historia, tycker jag.
    Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s