resor · sommar

En annorlunda rese-sommar – coronasommaren 2020


Sommaren 2020 sjunger på sista versen. Högsommaren är definitivt över och erfarenheten säger att här i Blekinge återstår ungefär tre till fem veckor av någon slags sommarväder innan hösten definitivt tar vid. Skolorna har börjat och i stort sett alla är tillbaka från sina semestrar. Det börjar bli dags att summera den märkligaste resesommaren i mannaminne. Vad som varit starkaste resetrenderna, vad som varit bäst, sämst, märkligast och mest överraskande. Bland annat.

Cornonan har ställt mångas resplaner på ända. Vi skulle ha åkt till Mallorca i början av sommaren, men så blev det inte. Istället blev det en rundresa i bil i Sverige. Innan coronautbrottet hade vi inget planerat för resten av sommaren men när sommaren närmade sig valde vi att dela den i en tidig och en sen semester. När den senare delen närmade sig velade vi länge. Men bestämde oss till slut för att ta bilen till Schweiz. Så blev det inte. Ryggvärk från helvetet satte stopp för de planerna. Men låt oss börja i det allmänna innan vi landar i det mer personliga.

Starkaste resetrenderna

Jag är en sådan som brukar vilja maxa mina semesterdagar så att de räcker till så många resedagar som möjligt. Här hemma i Sverige eller utomlands. Men i sommar har inte ens jag rest upp alla semesterdagarna. En av årets starkaste resetrender har varit att resa mindre och istället semestra mer hemma. Och det har alltså även vi gjort. Ovant men inte helt fel. Under vår andra semester hade vi fantastisk tur med vädret. Medelhavsvärme hemma på altanen.

Trots att så många valt att inte resa alls skulle jag ändå inte säga att hemestern varit årets allra starkaste resetrend.

Starkaste trenden har istället varit natur och vandring. Särskilt då i Sverige. Aldrig förut har jag sett så mycket om att vandra precis överallt. Mest i fjällen, men bilder har flödat i sociala medier från vandringar i hela vårt avlånga land.

Och själva har vi också vandrat något mer än vanligt. Speciellt i början av sommaren.

Kommer dessa trender att hålla i sig även efter coronan, om det nu ens blir något efter coronan?

Ja, jag tror att det här kommer att hålla i sig till viss del även när och om vi kommer att kunna resa mer fritt i världen igen. När människor väl fått upp ögonen för det vackra i naturen kommer de att vilja försätta se och uppleva mer av Sveriges många landskap.

Vackraste Blekingevandringen

Vi har gjort många fina vandringar på hemmaplan i sommar. Vi har bland annat vandrat från Raslången till södra Halen och tillbaka bland bokskog och sjöar längs Blekingeleden och Skåneleden, gått en kvällspromenad vid Eriksbergs stränder och vandrat mellan fyra vackra stränder på Lister. Vi har också besökt ättestupan vid Valhall.

Men allra finaste vandringen hemma i Blekinge tycker jag ändå var ett kvällsbesök nära midsommartid i Ire naturreservat. En promenad i ett Sverige som egentligen inte finns längre.

Bästa fjällvandringen

Det har varit en viss trängsel i fjällen i sommar. Vi kände av det lite vid Njupeskär i Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Där var ganska mycket folk redan i början av sommaren, när vi var där.

Men vi hittade också ett jättefint fjäll med fantastiskt vackra vyer åt alla håll helt utan någon trängsel.

Det var lite av en chansning. Jag råkade läsa lite i boken ”Tidernas resa” från Svenska Turistföreningen, STF. Det är den allra sista av en lång rad årsböcker som gavs ut från 1886 till 2013. Och den är en analogi med texter ut tidigare årsböcker.

Det var i den som jag hittade en passus om Hemfjället. Den finns med i en resebreättelse med titeln ”fjorton dagars semester” av Rosa Åkerhielm från 1907 års bok.

Skulle det fortfarande vara lika vackert som hon beskrev det? Vi hade tur. Vi råkade vara där en av sommarens finaste dagar. Och visst är där vackert än idag!

Sämsta grejen

Det finns inget att tveka på. Det klart sämsta med den här sommaren har varit corona-pandemin. Att vi endast kunnat umgås med våra 70-plussare helt kort och utomhus är väl det som jag har tyckt varit tråkigast för egen del, och så klart att resan till Mallorca blev inställd.

Ryggvärk från helvetet var ju heller inte så kul att få.

Men jag vet så klart att många haft det värre. Alla de som förlorat någon anhörig och även de som jobbat häcken av sig i vården. Och så klart de som varit, eller kanske till och med fortfarande är, svårt sjuka i covid-19.

Hur man än vrider och vänder på det. Sommaren 2020 blev en sommar med sorgkant. Men pandemin lugnade i alla fall ner sig här hemma i Sverige inför och under sommaren.

Att vi alls skulle få möjlighet att resa utanför den egna regionen den här sommaren var inte självklart när vi gick in i den. Så lite ljus i mörkret blev det ju ändå.

Bästa överraskningen

Det kom verkligen oväntat. Men. Bästa överraskningen den här sommaren var ett café i Sveg. Ja, du läste rätt. I Sveg. Härjedalens största ort som inte är så särskilt stor. Vi skulle bara ta en fika på väg mellan Särna och Hudiksvall och så hamnade vi på Café Cineast. Ett kombinerat café i 50-talsstil och filmmuseum. Häftigt!

Och chokladbollarnas storlek imponerade också på våra killar.

Jag har inte bloggat om det än men hoppas hinna med det längre fram.

Bästa vädret

Alltså. Vi lyckades pricka in att ha semester alla de varmaste veckorna i sommar. Tur ska man ha! Vi hade nära 30 grader när vi var uppe i Dalarna och sedan hade vi nästan lika varmt på Bornholm och här hemma i Karlshamn mot slutet av sommaren. Fantastiskt!

Juli, som inte var en så rolig månad rent vädermässigt, jobbade vi.

Eftersom det ändå inte varit möjligt att planera någonting i förväg den här sommaren kunde vi testa att försöka ta väderprognoserna till hjälp för att få till en fin Sverige- och Danmark-sommar. Och det fungerade ganska bra.

Bästa badet och vackraste stranden

Vår första semesterperiod badade vi i en sjö i Dalsland, i både Väster- och Österdalälven och i en fjällbäck.

I den andra perioden badade vi vid en jättefin strand på norra Öland. Vi har också haft fint badväder här hemma i Karlshamn och många fina dopp i havet.

Bästa badet och vackraste stranden den här sommaren får jag nog ändå use Balka strand på Bornholm.

Bästa bloggstatistiken

Juli i år blev bästa månaden någonsin här på bloggen med nära 22 000 besökare och nästan 30 000 sidvisningar.

Mest lästa blogginlägg av de jag skrivit i sommar blev det om att barfotavandra längs Sveriges vackraste strand, med 7 000 sidvisningar. Näst bäst, med över 5 000 visningar var det om Blekinges 10 vackraste plater. Trea ett inlägg som spekulerade i när man skulle kunna resa till Spanien igen och fyra ett inlägg om ett tokigt minne från länge sedan – om en kvällspromenad till Kebnekajse.

Märkligaste grejen

Av allt märkligt som hände den här sommaren var det nog för egen del så att det märkligaste var att vi alls hamnade på Bornholm. Jag kom på idén att åka dit mindre än ett dygn innan vi stod på färjan i Ystad och såg Sverige avlägsna sig från båten. (Eller om det möjligen var tvärt om, men det såg inte ut som det.)

Översta bilden i det här inlägget är en utsikt från Hammershus på Bornholm.

5 kommentarer på “En annorlunda rese-sommar – coronasommaren 2020

  1. Det låter som om ni har haft en lyckad semester trots att den inte gick utomlands – utom på slutet. Sveg, hmm. Där satt vi en gång på en bilverkstad när kylarn hade kokat… Utsikten från Hammershus känns igen, den ger mersmak. Jättefina bilder i inlägget, speciellt foto nummer tre!

  2. Tack för berömmet! 😊 Inte roligt med kokande motor. Minns en resa från Karlskrona till Svedala, innan barnen, i en Saab V4 när vi räddade motorn från att koka en redan het sommardag genom att dra upp kupévärmaren på max och veva ner rutorna. Det funkade, men blev ju aningen svettigt. 😂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s