natur · resor

Klippformationer vid Stammershalle på Bornholm

Stammershalle Badhotell på Bornholm ligger mellan Tejn och Gudhjem. På andra sidan vägen, vid havet, ligger ett forntida gravfält men också spännande klippformationer.

Gravarna på platsen är från bronsåldern och järnåldern. Men det vi stannade till helt kort för att titta på här var mer landskapet med sina spännande klippformationer.

Bornhlom är formad lite som en romb, med en kortsida som vetter åt väst och en som vetter åt öst samt två långsidor som vetter åt nordväst respektive åt sydost.

Den långsida som vetter åt nordost består till största delen av klippkust med endast ett fåtal sandstränder mellan klipporna. En plats med enbart klippkust är naturreservatet Stammershalle väster om Gudhjem och strax öster om Tejn. I årtusenden har havet här eroderat den steniga kusten. Det som återstår nu är spännande formationer av granit.

6 kommentarer på “Klippformationer vid Stammershalle på Bornholm

  1. Bornholm är en härlig liten Ö , ”nästan” ett stenkast från där jag bor. Kanske därför jag besöker ön allt för sällan.

  2. Stammershalle stannade vi inte till vid, men klippformationer fanns det gott om på andra ställen som vi besökte. Helligdomsklipporna synade vi närmare. Kusten där uppe är milt sagt stenig och variationsrik. Fastnar för närbilden av klippan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s