natur · resor · vackra platser

En dag på norra Öland – vacker strand, lunch och sevärdheter


En dag på norra Öland, vad gör man då? Vi åkte först till standen Homrevet, norr om Böda, åt god lunch i Byxelkrok, såg Ölands norra udde och avslutade med – ja, faktiskt! – raukar.

Vi kör norr ut från Borgholm. Jag har tittat ut en plats norr om Böda som heter Homrevet. Båda ligger på samma långa sandstrand på Ölands nordöstra kust. Att jag vill undvika just Böda beror på att jag räknar med att där kan vara trångt en dag som denna.

Vacker strand

Eftersom Homrevet finns med på Google räknar jag inte med att det ska vara helt folktomt där heller. Vi kör enligt kartan i mobilen, någon skyltning finns inte på plats. Det går inte att köra riktigt så nära som Google Maps anger. För smala vägar, parkerade husbilar och en vägbom sätter stopp.

Vi parkerar vid en vägkant och promenerar några hundra meter genom tallskogen. Marken är helt täckt av gröna ”kuddar” med ljusgula blommor. Om det är ängs- eller skogskovall vet jag inte.

Nere vid vattnet växer strandråg i sanddynerna. Här är en del folk, trots allt, men ingen jätteträngsel. Och stranden är vacker, med ljus sand och turkosa färgtoner i vattnet.

Det är mer trångt ett par hundra meter söder ut, precis där platsen för Homrevet ska ligga, enligt Google. Söder om den platsen ser det ut att bli glesare med folk igen.

Om jag får gissa tror jag att den mest folktomma delen av stranden kan vara den mitt emellan Böda och Homrevet.

Ett par hundra meter norr ut finns en liten udde och efter den övergår sandstranden i stenstrand. Stora stenar. Här går det inte att bada.

Men vi stannar nästan exakt vid den punkt där vi kommer ut till vattnet. Solar en stund. Doppar oss. Det är mer friskt än skönt. Men ungdomarna är i vattnet en lite längre stund. Jag promenerar också lite längs stranden.

God lunch

Nästa stopp är Byxelkrok för en sen lunch. Jag tittar ut Göthlins Café. Vi sitter i trädgården. Nu känns det hur varmt det är. Ungdomarna äter var sin toast. Vi vuxna tar var sin wrap med chèvre och rödbetor. De är fantastiskt goda. Rekommenderas!

Fyr och raukar

Allra längst i norr på Öland finns fyren Långe Erik. Vi stannar till här. På stranden bakom fyren har besökare byggt många höga torn av stenar.

Sista stoppet för dagen blir vid Byrums raukar. Raukar på Öland! Tänka sig. Det visste jag inte ens att det fanns.

Läs mer: En dag på södra Öland – vad gör man då?

24 kommentarer på “En dag på norra Öland – vacker strand, lunch och sevärdheter

   1. Ja särskilt på norra delen. Vi vandrade ensamma efter stränderna på norra västsidan.
    På södra Öland är det ornitologer överallt på hösten när fåglarna sträcker.

 1. Så vackert! Vilken trevlig utflykt och så blå himmel.
  Jag visst inte att det fanns raukar på Öland, tänk vad man får lära sig.
  Wrap med chèvre och rödbetor, så gott det låter.
  Njut av den sköna sommaren!

 2. När jag ser dina bilder här så kommer jag på att jag aldrig visade bilderna av raukarna. Vi gick ju utefter hela remsan och det var en underskön vandring. Läser i kommentarerna att hösten är en bra tid där och jag kan tro att det är helt olika upplevelser. Vi var ju där en ganska regnig höstvecka och tyckte trots regnandet att det var toppen. Men jag åker gärna dit även på sommaren. Fina bilder – i andra raukbilden ser man ju Blå jungfrun.

 3. Hej!

  Jag bor ju på norra Öland och vad beträffar bad anser jag faktiskt att norra Öland är överlägset södra Öland. Populärast och BÄSTA baden anser jag är…

  Köpingsviksbukten – långgrund och underbar för barn (en knapp halvmil norr om Borgholm).

  Byerum Sandvik – erbjuder både en otroligt underbar sandstrand och klippor i vattenbrynet som är underbara att dyka och hoppa ifrån. Enda kravaet är att man är simkunnig då det är några meter djupt nedanför klipporna.

  Böda Sand behöver väl ingen närmare beskrivning. Glöm inte bort sandstränderna både norr och söder om Böda Sandsbukten.

  Hela norra udden – underbara bad.

  Ha en underbar sommar!

  Mvh
  ÖlandsTuristguide.EU
  http://www.olandsturistguide.eu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s