månadens blogginlägg · resor

8 av de bästa blogginläggen om resor i mars 2022

Mars 2022. En månad när vi närmast har drunknat i nyheter från Rysslands krig i Ukraina. Just när vi trodde att vi efter två år av pandemi skulle få näsan över vattenytan och kunna andas friskt syre igen förmörkades horisonten av stoftet från bomber. Ändå gör jag här ett försök att välja ut vilka som var de bästa blogginläggen denna månaden om något så trivialt som resor.

1. Cinque Terre i Italien

Det är den norska sajten Reisekick som skriver om dessa fem berömda italienska byar (här översatt till svenska): ”Det är mycket folk här under högsäsong. För. Många. Folk! Av allt gick vi hit på en dagstur i juli ett år. Sedan var det trångt, och högsäsongen var ännu inte igång. Vi upprepade resan året därpå och var där i början av juni. Mycket bättre. Mindre folk, bättre service på restaurangerna, snällare människor och sittplatser på både tåg och båt.”

Det där stämmer väldigt väl med det första av mina egna sju bästa tips vad gäller Cinque Terre. Undvik värsta högsäsong! Att området blivit allt mer känt gör att många söker sig hit och att det blir trängsel. I någon mån varar högsäsongen ända från påsk till slutet av oktober. Värst ska det vara på veckosluten och vid italienska helger och lov. Vi var här på höstlovet (vecka 44). En bra tid på året för den som vill undvika de värsta horderna och ändå ha fint vandringsväder. 

Det är för övrigt en gedigen genomgång av resmålet som den här norska sajten har lagt ut. Jag håller till exempel också med om att Vernazza är den vackraste av byarna och den toppar till och med min lista över Europas vackraste platser!

2. En italiensk by i Wales

En italiensk by som jag ännu inte besökt är Portofino. Med anledning av att SVT nu visar en TV-serie som utspelar sig där och under 1920-talet har Lena i Wales skrivit om den plats i Wales som heter Portmeirion och som inspirerats av denna italienska by: ”Beläget vid den walesiska kusten mellan Caernarfon och Dolgellau. En av de mest bisarra, men vackra platser man kan komma till. Portmeirion är byggd som en by i italiensk stil mellan 1925 och 1975. Den är inte byggd för att bo i, utan som ett turistmål innehållande hotell, torg, souvenirbutik, skulpturer, div andra hus i medelhavsstil.”

Det är ju lätt att förstå att även en sådan här plats rimligen måste dra mycket turister, men annars verkar ju detta verkligen vara något som jag vill passa på att se om jag någon gång kommer till Wales…

3. Vandra bakom låsta grindar på Färöarna

Bloggen 4000 mil har publicerat ett sammanfattande inlägg om att vandra på Färöarna. Jag måste erkänna att jag faktiskt blev lite chockad av att läsa att vandringslederna på Färöarna finns bakom låsta grindar där du betalar entré och att det är förbjudet att röra sig överallt i naturen där det inte uttryckligen är skyltat att det är tillåtet.

Gunilla skriver: ”Färöarna har ingen allemansrätt. Om det inte tydligt framgår att man får vandra på en plats, så får man det inte. Helt enkelt. Dels finns vandringsleder som man får gå själv efter att ha avlagt en liten avgift. Via kortläsare, kontanter i brevlåda eller biljettkiosk.”

Ännu en påminnelse om att allemansrätten här hemma inte ska tas för given utan måste försvaras.

Men annars ser det ju fantastiskt vackert ut på Färöarna och jag skulle gärna åka dit någon gång!

4. Smällvacker kustväg på Öland

Det är Lena på Ladies Abroad som skriver om den gamla kustvägen på Öland som går längs öns västra kust, mellan Äleklinta i söder och Byrum i norr. Det här är alltså norr om Borgholm. Inte mindre än nio stopp längs vägen berättas det om i inlägget: ”Första intressanta stopp efter Äleklintan är Buddesta fiskeläge med sina nio sjöbodar. Dessa ligger osynligt från vägen och man måste åka in på en ännu mindre grusväg, så vi missade avfarten första gången.”

Hon har hittat flera pärlor som jag har missat när jag varit på Öland. Som senast förra sommaren när vi bland annat tog ett varv en dag på norra Öland. Men Byrums raukar hittade vi faktiskt också till. Raukar på Öland! Tänka sig. Det visste jag inte ens att det fanns innan den resan.

Det får bli fler besök på Öland framöver!

5. En engelsk pub i en skånsk by

Bloggen Bara Brittiskt har hittat en bit av England på hemmaplan. Charlotta skriver: ”Bor du i Skåne har du definitivt hört talas om Kävlinge. Annars kanske du vet att orten finns på grund av tidigare livsmedelsproduktion med socker, potatis och Scan eller för att du hört om orter som Barsebäck och Löddeköpinge i kommunen men det är centralorten Kävlinge det ska handla om idag för här finns helt otippat ett engelskt andningshål i form av Old Times Pub. Helt klart värt ett stopp om du har vägarna förbi Kävlinge efter klockan 16.00 onsdag till lördag.”

Det ser onekligen mysigt ut att ta med en fisk & chips nästan som om du vore i England.

6. Rundslingor på Sörmlandsleden

Ingelas resor skriver om tio olika rundslingor på Sörmlandsleden: ”Såhär på våren längtar iallafall jag ut extra mycket i naturen, så jag tänkte passa på att tipsa om 10 olika rundslingor på Sörmlandsleden. Så perfekt att kunna parkera bilen eller ställa cykeln, gå en runda och komma tillbaka där du startade.”

Och jag kan bara hålla med! Både om att våren är en tid då vi vill komma ut i naturen och om att rundslingor är praktiska.

7. När allt ställdes på ända

Ia mitt i livet, som bor på Kreta, skriver om det som kallats ”Europas glömda krig” exploderade, efter åtta år, i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och hur hon upplever det från sin grekiska horisont: ”Putin. Det är enkelt att avfärda honom som en galning, men om vi skalar bort den svulstiga retoriken och tittar på hans handlingar genom åren så visst finns det en plan. Och det är det som gör att jag ryser och håret reser sig på kroppen. För vad kommer efter Ukraina? Om han vinner – vem står på tur? Om han förlorar – hur reagerar han då, vad blir nästa drag?”

Kloka tankar i en förvirrande tid. Men också obehagliga. 

Hon skriver vidare om att hon tycker att reaktionerna i Grekland har varit lite vacklande: ”Presidenten gick tidigt ut med ett uttalande angående greker boende i Ukraina. Premiärministern gjorde sedan ett uttalande om att man välkomnade grekiska flyktingar vilket var ett märkligt uttalande. Det uttalandet förtydligades lite senare av Migrations- och asylministern att Grekland var beredd att ta emot ukrainska flyktingar” … ”Grekiska Turistförbundet har gått ut med att man ska utvärdera vilken betydelse kriget får för turismen i Grekland i år, men det är ännu för tidigt. Ryssar och ukrainare är stora turistgrupper. Jag vet inte, är verkligen turism något vi ska oroa oss över just nu?
Grekland har skickat fyra plan med ”militär utrustning” och byggnader har varit belysta med de ukrainska färgerna.”

Själv har jag skrivit om hur jag upplevde det att vara på resa i Italien när kriget bröt ut.

8. Att ha resor bokade i år

Leva som Eva skriver om resorna hon har bokat för 2022: ”Jag planerar ständigt, men brukar ligga lågt med att berätta om dem i förväg. Jag är väl rädd att jinxa dem (dra otur över något genom att säga det högt, kan eventuellt avvärjas genom att ta i trä), men ni vet hur det är – gammalt fint skrock har överträffats flera gånger om av ett illasinnat virus och en krigförande president med storhetsvansinne. Allt kan hända, uttalade planer eller inte.”

Ändå skriver hon sedan om Norge i juli och Bhutan i oktober. Och ja, Bhutan låter ju fantastiskt spännande. Jag hoppas verkligen att båda hennes resor blir av.

Själva har vi också två resor bokade i år. Schweiz nu i april och Mallorca i juni. Och ja, det är bara att hoppas att allas våra bokade resor faktiskt kan bli av. Den här gången.

Bilden överst i inlägget är från Vernazza i Cinque Terre.

Läs mer: Att resa när det pågår ett krig i Europa

15 kommentarer på “8 av de bästa blogginläggen om resor i mars 2022

 1. Roligt att komma med även om det inte var ett urkul inlägg, men verkligheten är ju som den är.
  Besök Portofino! Där är så fint. Vägen slutar i byn så det är en lugn, charmig oas.

 2. Cinque Terre verkar verkligen vara besöksvärt, har läst hos dig tidigare och på andra ställen, men jag avskräcks lite av att det är så populärt.

  Kollade Ölandsinlägget och ser att nästan allt som fanns med har vi besökt och några bilder därifrån har jag visat. Mycket vackra sjöbodar och gamla träbåtar var fina fynd bland annat. Raukarna har jag tyvärr ovisade av någon anledning. Det får bli ett inlägg så småningom. Kanske.

  Detta med allemansrätten påminns man om ibland. Tänkte ofta på det de somrar vi var i Spanien förr, överallt fanns låsta grindar och skyltar om förbud.

  1. Ja. På de populäraste platserna blir ju trängseln ofta för stor. Särskilt i högsäsong. Vi, däremot, missade ju det mesta som Lena visade upp i detta inlägg. Dina raukbilder ser jag gärna någon gång!

 3. Måste bara nämna att Färöarnas känsliga natur står under ständigt hot att förstöras/störas av det stora turisttrycket. Så jag tycker egentligen inte att det är så tokigt att man begränsar antalet vandrare genom avgifter och regler. :-)

  1. Medans jag är väldigt kluven och anser att det önskvärda är att naturen är tillgänglig för alla oavsett ekonomiska förhållanden. Samtidigt är allt för hårda besökstryck direkt skadligt och dessutom uppstår kostnader för renhållning och annat om besökarna är många. Svåra avvägningar.

 4. Sörmlandsleden. 100 mil sträckor som jag verkligen rekommenderar. Vissa sträckor mer än andra förstås.
  Cincue Terre. Underbart område. Vi vandrade mellan de yttersta byarna. Jäklar vad varmt och svettigt. När vi kom fram satte vi oss ned vid en uteservering och drack varsin öl när vi hör ”Hej” och där kommer min brorsdotter och hennes pojkvän gåendes. Världen är liten….

 5. Intressant om Färöarna. Suckar också. Det finns så mycket som behöver försvaras numera: demokrati, yttrandefrihet – och allemansrätten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s