natur · resor · vackra platser · vandra

Vandring till Skutviken i Bråvikens naturreservat på Vikbolandet

I helgen har jag varit på Vikbolandet utanför Norrköping och träffat några vänner från gymnasietiden. På lördagen vandrade vi en fyra kilometer lång runda i Bråvikens naturreservat.

Bråvikens naturreservat är faktiskt både Norrköpings kommuns och hela Östergötlands största och det täcker en stor del av Arkösunds skärgård. I reservatet ingår ett hundratal öar och skär. Hela 95 procent av reservatet består av vattenmiljöer.

Fastlandsdelen av reservatet vid Yxnö är lätt att komma till för dig som har tillgång till bil. Från väg 209 mot Arkösund följer du skyltningen mot reservatet till en stor parkering med plats för flera bilar. Här finns en infotavla som berättar om reservatet. Här startar vår vandring längs en vandringsled som är cirka fyra kilometer lång. Leden är skyltad med orangea pilar och markeringar och går i varierande och ganska kuperad terräng över hällmarker, skog och något fuktig mark.

På flera ställen är där vackra utblickar över Bråviken. Och på ett par platser kommer vi ända ner till vattnet. Vid Skutviken passerar vi rastplatsen där det finns ett vindskydd och en grillplats. Här ligger det klara vattnet stilla i vad som måste vara en fin badvik på sommaren.

En stund senare ser vi ut mot ett par öar och noterar resterna av ett gammalt stenbrott på en av dem.

Snart nog är vi tillbaka vid parkeringen igen. Efter en trevlig vandring på en vacker plats.

Sanne, Yvonne, Lotta och Ann vid Bråviken.
Skutviken i Bråviken.
På kortvandring i Bråvikens naturreservat.
Utsikt över vattnet.

2 kommentarer på “Vandring till Skutviken i Bråvikens naturreservat på Vikbolandet

  1. Ser ut att vara en trevlig vandring och lagom lång när man inte har så mycket tid. Fin silhuettbild av kvartetten vid Bråviken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s