listor · resa med barn · resor

Höstlovsresa – mina 10 bästa tips!


För den som har barn i skolåldern kan höstlovet tyckas som en perfekt vecka att åka på utlandssemester. Barnen är lediga från skolan och här hemma har har löven fallit och vi har gått in i senhösten. Vädret är alltså inte det bästa för den som stannar i Sverige. Få är dessutom uppbundna av traditioner på hemmaplan kring höstlovet som många annars är kring till exempel jul och påsk. Men.

Det är bara ett ”litet” problem: ”alla” andra föräldrar tänker likadant. Och till skillnad mot sport- och påsklov har alla barn i hela landet lov precis samma vecka. Vilket innebär att charterresorna både är tidigt uppbokade och orimligt dyra. Så vad göra? Här är mina tio bästa råd. Fem allmänna och fem resmål.

Uppdatering gällande höstlovet 2021: Tänk på att coronarestriktioner och pandemiläge är olika från land till land, även inom Europa. Ta reda på vad som gäller på den destination du funderar på innan du boka. Kolla gärna så att vaccinationsgraden är hög också så minskas risken för nya stora utbrott på resmålet.

1. Boka gärna tidigt
Egentligen ett självklart råd inför en vecka med extremt bokningstryck är att vara ute i mycket god tid. Särskilt om du trots priserna ändå funderar på charter och vill ha mycket att välja på. Exakt hur långt i förväg som gäller för olika charterresmål vågar jag inte uttala mig om eftersom jag valt att inte boka charter något höstlov på grund av det höga prisläget. Men gissar på att förhandsbokning upp emot ett år i förväg kan behövas för vissa resmål. Dyrt blir det säkerligen ändå. Kollade ett av charterbolagen och en vecka på Kanarieöarna kostar söndag till söndag på höstlovet över 40 000 kr för en familj med två vuxna och två barn och då ingår inga måltider i det priset! Priset gäller från Arlanda. Det mesta är dessutom slutsålt.

Men några resmål finns nästan alltid kvar.  Men även om du följer mitt nästa råd och flyger reguljärt bör du helst vara ute i god tid. Särskilt om du söker efter direktflyg.

2. Flyg reguljärt eller ta tåget
Charter är som sagt hårt bokat och extremt dyrt på höstlovet. Även om du brukar resa charter annars så är höstlovet rätt tillfälle att prova andra sätt att resa. Även reguljärflyget och tåget är så klart hårdare bokat än annars men påverkas inte lika extremt som charterresorna.

Att åka tåg utomlands har blivit krångligare och krångligare. (Även om både politikerna och SJ lovat att det ska bli enklare igen.) Men om du först bokar resan till Köpenhamn hos SJ kan du sedan boka resan vidare till till exempel Berlin på tyska DB. Det är trots allt möjligt att åka tåg utomlands. Och varför inte stanna nån natt i Köpenhamn också på vägen?

Annars är ju flyget oftast mest praktiskt, men är du sent ute är mycket fullbokat. Var beredd på att du kan behöva kompromissa med resmål, kostnad, flygtider och hemresedag om du vill boka en flygresa tätt inpå. Och även om du annars enbart tittar på direktflyg kan du just den här veckan behöva utöka din sökning och tillåta en mellanlandning. Mer prisvärt än charter kan jag nästan ändå lova att det blir att flyga reguljärt just på en höstlovsvecka. Får du dåligt miljösamvete av att flyga kan du alltid klimatkompensera.

3. Flyg från Kastrup om du kan
Alla skolbarn i Sverige har höstlov samtidigt men inga danska barn. Det här gör att vi som bor i södra Sverige har ett bättre utgångsläge än övriga svenskar på höstlovet. Vi brukar ju även i vanliga fall flyga från Kastrup. Den som har ett rimligt avstånd till den danska huvudstadens flygplats men i och för sig något närmare till Arlanda bör just på höstlovet fundera på om inte Kastrup är ett bättre alternativ just den här veckan. Därför att därifrån finns det fler resor kvar till lägre pris. Även om du bor du i Stockholm kan du fundera på om du vill ta tåget eller köra ner till Kastrup. Kanske med ett stopp på vägen på ut- eller hemresan? Varför inte i Malmö? Skillnaderna i pris kan faktiskt i vissa fall motivera detta. Söker du ett hotell nära flygplatsen så tänk på att de är billigare på den svenska sidan än på den danska. I Hyllie finns till exempel ett par alternativ alldeles intill tåget mot Kastrup, om du inte vill bo inne i Malmö.

Även dansk charter kan vara värd att utforska på nätet och kanske hittar du en resa där. Tänk dock på att den danska kronan är betydligt dyrare än den svenska när du jämför pris.

Manarola i Cinque Terre på höstlovet 2017.

4. Tänk utanför barnfamiljsboxen
Det är naturligt att tänka sol och bad när du först börjar fundera på en höstlovsresa. Problemet är att Europa har höst i olika stadier och av olika slag. Det gör att badväder inte kan garanteras även om det mycket väl kan vara soligt och möjligt att doppa sig i Medelhavet. Cypern har ofta bättre väder den här veckan än Medelhavsländer som ligger längre norr ut, men dit är det svårt att hitta direktflyg.

Egentligen är vädret ganska perfekt den här tiden i Mellanöstern och Nordafrika. Många väljer Dubai på höstlovet och dessutom reser många till Egyptens resmål vid Röda havet. Ändå. Det kan kännas lite oroligt i den delen av världen ibland. Och ska du flyga ännu längre bort kan en vecka kännas lite kort.

Så hur göra? Det vi har gjort är att tänka bort renodlade badresmål. Vi har valt att istället besöka olika städer och byar i södra Europa. Klimatet är varmt och behagligt jämfört med hemma även om det råkar vara mulet och kanske till och med regnar en skur. Oftast har vi ändå haft tur med vädret och det har varit sommarvärme. Och vi har då kunnat ta oss ett eller annat dopp.

En fantastisk billig kombination som du kanske inte skulle komma tänka på att resa till med barnen på höstlovet är Milano och Cinque Terre. 2017 kom vi undan med under 15 000 kr för alla fyra för resor och boende. Så billigt blir det kanske aldrig igen. Men mycket prisvärt kan det förhoppningsvis ändå bli.

5. Ta en kortvecka
Hemresorna höstlovets avslutande helg, och i synnerhet söndagen, är extra hårt bokade. Kanske kan du resa hem någon av de sista vardagarna i veckan istället? Flexibilitet kan även behövas vad gäller avresedagen. Men där är det inte lika givet vilken dag som är hårdast bokad. Ett upplägg som kan vara värt att prova är tisdag till fredag. Men till ett annat resmål är kanske måndag till lördag bättre. Eller fredag kväll till torsdag. Eller lördag till fredag. Du får prova dig fram.

Men vilka resmål kan då fungera? Här är fem som jag vill lyfta fram:

Mina pojkar när de sprang i kapp på Puerta del Sol i Madrid 2011.

6. Åk till Madrid
Tänk Spanien och storstad: Och jag kan nästan slå vad om att du tänker på Barcelona. Och jag kan hålla med om att det mycket väl kan vara det bästa storstadsvalet i Spanien för en barnfamilj. Men vissa år kan det vara svårt att hitta resor dit på höstlovet. Så var det det året när vi hamnade en långhelg i Madrid. Det visade sig vara ett utmärkt val för en höstlovsresa. Vädret var behagligt för utomhusaktiviteter och den spanska huvudstaden hade mycket spännande att visa upp. Den gången var våra barn fortfarande så små att de också uppskattade att leka en stund på varje lekplats vi passerade och då kunde vi föräldrar sitta på en bänk i solen och småprata medan barnen lekte av sig.

Andra minnen är att vi åkte dubbldäckare och då bland annat såg Real Madrids hemma-arena, båtrodd i en park och att vi åt tapas på en restaurang där övriga gäster var ur lokalbefolkningen och inga andra turister hittat de kvällar vi var där. Och så minns jag Halloween den 31 oktober och alla utklädda barn som var ute på stan den kvällen.

Vi gillade madrid så mycket som höstlovsresmål att vi tog en snabbrepris 2018.

Restauranger i en trappa i Plaka-området i Aten på höstlovet 2015.

7. Välj Aten
Den grekiska huvudstaden är ofta för het att besöka på sommaren. På höstlovet är vädret svalare. Se Akropolis och läs för barnen om hur grekerna trodde på gudinnan Athena och att hon föddes i full stridsutrustningar ur Zeus huvud. Min minsting skrattade i alla fall så att han kiknade åt det. Och ströva sedan runt i Plakaområdet och ät god grekisk mat på nån mysig restaurang.

Kanske också ta en färja från Atens hamnstad Pireus till nån av öarna. Varför inte till Egina som ligger närmast? Där finns en liten utgrävning med tillhörande museum att titta på förutom den lilla staden. Har ni tur med vädret finns där också ett par stränder att välja på.

Segelbåt passerar den grekiska ön Egina på höstlovet 2015.

8. Ta en långweekend i Venedig
Sista veckan i oktober är precis i slutet av turistsäsongen i Venedig. På många sätt är det därför den perfekta tidpunkten för ett besök i en stad som i högsäsong får ta emot fler besökare än den egentligen klarar av. Jag tror att vi när vi var där hade ganska typiskt väder för den tiden på året i Venedig: Lite dis och dimma, lite solsken, lite mulet, en enstaka åskskur och så soldis igen.

Att Venedig är en annorlunda stad med sina kanaler istället för gator är uppenbart och fascinerande även för barn. Att åka gondol eller Vaporetto genom staden är ett roligt äventyr för både stora och små. I alla fall när inte trängseln på vaporetton blir för häftig. De färglada husen på ön Burano är också en trevlig utflykt (bilden). Men även om Venedig alltså fungerar som familjeresmål så måste det nog erkännas att det är en destination som något mer tilltalar de vuxna i familjen än barnen. Venedig är en dyr stad och en förlängd weekend räcker mer än väl för att hinna uppleva staden. Våra barn hade sett den tecknade filmen ”Scoobydoo och gondoljärspöket” innan resan och det gjorde att vi kunde spana efter och skoja om gondoljärspöket under vår vistelse. Vilket nog gav barnen lite extra krydda.

Burano är en av öarna i Venedig. Gör gärna en utflykt hit på höstlovet. Vi var här 2013.

9. Visa barnen den eviga staden Rom
Det är något alldeles särskilt med Rom. Den eviga staden. Av alla storstäder jag besökt är Rom nog favoriten. Tänk att gå en höstlovsdag längs Tibern, titta på roligt parkerade bilar och se platanerna skifta i höstfärger. Titta på duvorna och promenera via broarna vid Tiberön och förbi Cloaca Maxima. Tänk dig en underjordisk avloppskanal från 600-talet före Kristus som fortfarande är i bruk. Snacka om hållbart samhällsbyggande!

Tänk dig att visa dina barn Colloseum och Forum Romanum. Och Vatikanen. Kanske när påven talar till folket. Tänk dig att göra en utflykt till Roms akvedukter eller till en badort någonstans längs kusten. Och. Tänk dig att äta en glass på Piazza Navona. Gärna pistage. Och njuta av det milda vädret. Tänk dig ett höstlov i Rom.

Peterskyrkan och en bro över Tibern på höstlovet 2014.

10. Chansa på badväder vid Konnos Bay på Cypern
Här kommer undantaget från huvudregeln att inte välja en badort vid Medelhavet den här tiden på året. För det här är ren landsbygd med en badstrand som brukar vara fullproppad på sommaren men som på höstlovet är betydligt lugnare. Och om du hyr bil på flygplatsen kan du göra utflykter till Nicosia och andra städer dagar när vädret inte tillåter bad. Och sedan. När solen väl skiner då är det riktigt ljummet i vattnet och dessutom fin snorkling för både vuxna och barn. Men var beredd på att du kommer att behöva mellanlanda någonstans i Europa på vägen till och från Cypern.

Bilden överst i inlägget är från Konnos Bay 2015.

Tre bonustips
1. 2016 var vi i New York på höstlovet. Och upplevde bland annat Halloween. Här är en liten film om den resan:

.
2. Höstlovet 2017 var vi i Cinque Terre, Italien dit vi reste billigt i kombination med Milano:

.
3. Att välja inresa via en flygplats och utresa via en annan kan bli prisvärt. Höstlovet 2018 sparade vi en hel del genom att göra en rundresa i Spanien där vi började i Valencia, åkte vidare med tåg till Alicante, tog hyrbil till Torrevieja och avslutade i Madrid. Ett annat år och från en annan flygplats kan det vara andra orter som blir billigare att resa in till och ut ifrån. Kolla runt!

Höstlovstips från andra bloggare
Bloggen City Lover Reser tipsar om höstlovsresmålen Valencia, Lissabon och New York. Ett annat tips är att södra Spanien är perfekt på hösten, det är inte längre trångt på stränderna och det är varmt men inte hett. Vattnet är däremot hur skönt som helst.

Bloggen ”Marias memoarer” tipsar om Telaviv och Jerusalem i Israel.

Ännu fler tips
En annorlunda höstlovsresa, som vi gjorde 2019, var att åka två veckor till Singapore och Borneo över höstlovet.

Ett land som jag själv ännu inte hunnit besöka vid den här tiden på året är England. Att flygresorna till och från London brukar vara prisvärda under höstlovet jämfört med en del andra destinationer har jag ändå noterat.

Andra sådana platser som jag själv inte ännu besökt den här årstiden, men där jag sett att flygpriserna ofta är relativt okej även höstlovsveckan är Nice, Paris, Zürich, München, Prag, Krakow, Budapest, Belgrad och Zagreb. Kanske prova att besöka en av Europas vackraste platser, Plitvicesjöarna i höstskrud?

Eller åk till Berlin om du är sugen på bad och värme. Kanske med utresa till Berlin och hemresa via Hamburg. Eller tvärt om. Bad och värme? Jo utanför Berlin finns ”Tropical Islands” ett jättelikt inomhusbad med pooler och stränder. Du tar tåget till stationen ”Brand Tropical Islands” varifrån det går gratisbussar. Entré för en dag kostar 44 Euro för vuxna och 35 Euro för barn 6-11 år. Att övernatta inne på anläggningen kostar så klart mer.

Jag har också sammanställt en särskild lista över alla våra höstlovsresor.

Ännu mer inspiration hittar du här:

10 billiga höstlovsresor 2019

Uppdaterad 2021-10-05.

12 kommentarer på “Höstlovsresa – mina 10 bästa tips!

  1. vilken otroligt bra blogg! har du några bra boenderekommendationer i new york som är ok prismässigt? tack på förhande, Med vänlig hälsning, Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s