resor · tåg · vackra platser

Billig höstlovsresa till Italien – Cinque Terre och Milano

Höstlovsresor. En charterresa till Kanarieöarna kan kosta lika mycket som två veckor på betydligt mer exotiska platser en annan tid på året. Så hur göra? Jag har skrivit förut om mina bästa tips för höstlovsresan. 2017 kom vi extra billigt undan. Totalt: 14 600 kr för två vuxna och två barn, 13 och 11 år gamla. Det vill säga 3 650 kr per person. Även 2018 är motsvarande flygresa sjukt billigt.

När jag börjar skriva detta befinner vi oss i Manarola. Det är en av byarna i Cinque Terre som mest av allt bär berömt för vandring mellan bildsköna byar vid på italienska västkusten . Själva namnet på området betyder ”de fem landen” på italienska. Den cirka tolv mil långa kuststräckan ligger längst i söder på den italienska rivieran, mellan La Spezia och Genua nära gränsen till Toscana. Räknat från nordväst till sydost ligger fem små byar på rad: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Hela Cinque Terre-området utsågs 1998 till nationalpark och står på Unescos världsarvslista. Vi ska bo här i Manarola två nätter efter att ha bott två nätter i Vernazza och dessförinnan en natt på ett flygplatshotell.

Ligurien
Egentligen hade jag tänkt mig ett helt annat resmål på höstlovet, men medan jag tvekade om Marrakesh mest av allt blivit en turistfälla och hur säkert det egentligen är att resa dit, hann direktflyget från Kastrup bli fullbokat. Så då började jag se mig om efter biljetter till storstäder runt om i Europa som vi ännu inte besökt. Och det var då jag hittade de extremt billiga biljetterna till Milano. Med direktflyg från Kastrup. Ibland har man tur. :) Det var i början av juni som jag slog till. Det fick bli en kombination med både Milano och Ligurien. Och nu är vi här. Både igår och idag har vi badat i Medelhavet. Igår vandrade vi mellan två av byarna. Bilden ovan är ifrån igår och Monterosso al Mare. Och dessutom har vi ätit gott. Att äta är däremot inte billigt här och ingår inte, utom de flesta frukostarna, i priset för resan enligt ovan.

Det som ingick i 14 600 kr är följande
Flygbiljetter med Easyjet köpta 2 juni 2017 tur och retur Köpenhamn, Kastrup till Milano, Malpensa, tre vuxna och ett barn (11 år) och en incheckad resväska utöver handbagaget:

2 030 kr

Övernattning vid Malpensa, 2 vuxna plus två barn på MOXY, Milan Malpensa, inklusive frukost för två:

1 372 kr

Tåg till Milano Centrale med Trenord, två vuxna och två barn (11 och 13 år):

320 kr

Tåg från Milano Centrale till Levanto med Trenitalia för tågbyte, två vuxna och två barn:

425 kr

Tåg från Levanto till Vernazza med Trenitalia, tre vuxna och ett barn:

136 kr

Boende Vernazza, två nätter på La Polena – Afittacamere, två vuxna och två barn i svit med havsutsikt, inklusive frukost:

3 365 kr

Tåg från Vernazza till Manarola med Trenitalia, tre vuxna och ett barn:

136 kr

Boende i Manarola två nätter på Ca de Lelio, dubbelrum med extrasäng, inklusive frukost:

2 884 kr

Tåg från Manarola till Levanto för byte för tre vuxna och ett barn:

91 kr

Tåg från Levanto till Milano Centrale med Trenitalia, två vuxna och två barn:

425 kr

Två nätter på Best Western Plus Hotel Galles för två vuxna och två barn varav en bonusnatt (halva priset alltså, men om jag inte haft bonus hade jag nog valt ett billigare hotell), ingen frukost:

2 134 kr

Tåg tillbaka till Milan Malpensa:

320 kr

Övernattning vid Malpensa, 2 vuxna plus två barn på MOXY, Milan Malpensa, ingen frukost:

963 kr

Totalt: 14 600 kr = 3 650 kr per person

Det du bör ha i åtanke är att det kan vara ganska dyrt att äta ute i Cinque Terre. Men det är går bra att handla matsäck i någon affär att ta med sig att äta som picknick för den som vill hålla nere även matkostnaderna. I Milano finns det restauranger i alla prisklasser.

Höstlovet 2018 = också sjukt billigt
Det är helt olika klimat i Milano och Ligurien på höstlovet. Höst i Milano. Sensommar i Ligurien. Det är möjligt att ta ett svalt dopp i havet för den som vill. Solen värmer mitt på dagen. T-shirt och shorts funkar bra att vandra i.

I början av juni, sommaren 2018 gör jag en kontroll vad en flygresa lördag till lördag på höstlovet för oss fyra skulle kosta om vi gjorde samma resa i år. Det handlar i så fall om fyra ”vuxna” den här gången. Priset för flygresan är fortfarande sjukt billigt: 2 128 kr tur och retur till Milano för fyra personer från Kastrup med Easyjet.

Andra bra tips inför bokningen av en höstlovsresa hittar du här.

Uppdaterad: 2018-06-02

11 kommentarer på “Billig höstlovsresa till Italien – Cinque Terre och Milano

  1. Det var verkligen mycket för pengarna! Härligt med bad i Medelhavet när hösten stormar hemma. Cinque Terre är nog något jag skulle vilja besöka någon gång.

  2. Tack för alla fina tips! Behöver man boka tåg (Milano – ut till Cinque Terre) i förväg? Tycker du tåg var bättre än hyrbil?

    1. Jag tycker att det är mycket bekvämare att åka tåg än att hyra och köra bil. Just i Cinque Terre är det dessutom problem att parkera. Jag bokade tågbiljetter i förväg, på nätet på denna adress för resorna mellan Milano och Cinque Terre och tillbaka: http://www.trenitalia.com/tcom-en?

      Men mellan byarna i Cinque Terre åkte vi på dagsbiljetter som inkluderade vandring och utan platsbokning.

      Det funkar säkert bra att köpa biljett på järnvägsstationen i Milano också, om man hellre vill det. Lycka till hur du än gör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s