resor

Onödigt dyrt att resa med Ving?

I somras reste vi till Mallorca med Vingresor. Det var den första charterresa som jag bokade på många, många år. Tio år närmare bestämt. Min förutfattade mening är nämligen att charter blir dyrare och oftast dessutom sämre än att boka själv. Nyligen har frågan om Vings priser också varit föremål för samtal i en grupp på Facebook. Så hur är det? Är det onödigt dyrt att resa med Ving?

Valde charter
Det är tidig morgon på hotell Zafiro Bahia vid Playa de Muro på Mallorca. Poolen är ännu inte öppen för bad. Allt är lugnt och stillsamt. Jag är här med min familj, min sambo och våra två barn. Det är i början av sommaren. Att jag valt att boka charter berodde på att jag var bokningstrött och att det är enklare och går snabbare att boka så. Däremot hade jag ingen föreställning om att det skulle bli billigare. Tvärt om.

Rena rånet
Drygt två månader senare läser jag på Facebook ett inlägg i en grupp för oss som gillar att resa. Ett inlägg som fått många kommentarer. Det är Frank Stendahl som skriver: ”Förstår inte varför charterbolagen nästan rånar barnfamiljerna under höstlovet. Vingresor tillhör de värsta.” Han skriver vidare att de har en resa till Kanarieöarna under höstlovet till trestjärniga Marina Elite Hotell med All Inclusive för två vuxna och två barn (8 och 11 år) för 49 300 kr om du flyger från Köpenhamn, respektive 52 000 kr om du flyger från Arlanda. Han skriver att han kan boka samma hotell, också All Inclusive, samma vecka på andra sidor för 31 000 kr respektive 37 000 kr. Han avslutar ”Om alla gör som jag får snart charterbolagen slå igen.”

Samma på Zanzibar
Daniel Rydén kommenterar ”Det var lite så jag hamnade på Zanzibar. Såg paketresa hos Ving för ett pris men tänkte att det borde kunna gå att matcha. Och det gick ju så klart ganska bra.” Jag har för övrigt själv gjort en sådan prisjämförelse gällande just Zanzibar där jag kom fram till att det gick att boka till en kostnad av 19 200 kr där Ving skulle ha 30 000 kr.

Och Mexico
Frank Stendahl hävdar ”Kan man jämföra rakt av samma resa samma hotell, samma tidpunkt så blir det alltid billigare att boka resan själv.” Han har räknat på ytterligare ett exempel. En resa till Cancun, Mexico den 2-16 januari med två minderåriga barn och bo på fyrstjärnigt hotell Flamingo Cancun Resort med frukost. Vingresor vill enligt Frank ha 57 900 kr för den resan. Men bokar han hotell och flyg själv från Arlanda blir priset 38 600 kr. Nackdelen är att han i så fall får byta flyg två gånger istället för direktflyg som det är med Ving. Han tycker att det omaket kan vara värt att ta för att komma undan nära 20 000 kr billigare.

Men Zafrio Bahia?
Jag kollar nu in just en vecka på Zafiro Bahia, Mallorca för två vuxna och två barn i dagisåldern (vilket är rätt målgrupp för det här hotellet) med avresa  från Arlanda och med förtäring på flyget, transfer till och från hotellet samt frukost på hotellet (vilket jag tycker är rätt måltidsval här) så kostar det 26 200 kr (men utan eventuella avbeställningsskydd och försäkringar).

Samma hotell är fullbokat de datumen om du provar att boka den veckan via de vanligaste hotellbokningssajterna.

Dyrare reguljärt
Den 7-14 oktober finns det däremot rum. Det kostar 16 000 kr. Billigaste direktflyg kostar då 12 000 kr. Det blir 28 000 kr. Då ingår varken måltider på flyget, kostnad för incheckat bagage, transfer (som antagligen blir taxi) eller frukost på hotellet. Är du beredd att ta omaket med mellanlandningar kan du komma billigare undan, 6 500 kr för flyget innan alla avgifter för bagage med mera. Taxi tur och retur till flygplatsen kostar 1 500 kr. Frukost på hotellet kan antas kosta runt 2000 – 3000 kr och så får du betala extra om du vill checka in bagage. (Alltså ta med mer än vad som ryms i handbagaget.)

Avresa 3 oktober med Ving kostar för övrigt 23 500 kr inklusive frukost. För ytterligare 6 000 kr kan du få All Inclusive. Hur du än vänder och vrider på det tycks Ving i just det här fallet vara billigare för samma resa.

Boka själv oftast billigast
Ändå är jag fortfarande övertygad om att jag och Frank Stendahl ändå har rätt så till vida att det i de allra flesta fall blir billigare att boka flyg och hotell separat. Men vill du vara säker på att hitta billigaste alternativet bör du ändå kolla även vad charterbolagen har att erbjuda just det datum och till den ort som du vill resa. (Om de nu alls har med det i sitt program. Deras utbud är ju begränsat.) En grundregel är att charter ofta är onödigt dyrt på de kortare skolloven som jullovet och påsklovet. Extremt dyrt är det på höstlovet när alla skolbarn i hela landet är lediga samma vecka och bara en vecka. Jag har skrivit ett separat inlägg med tio tips just inför höstlovet. Å andra sidan kan charter vara väldigt billigt precis innan skolorna slutar inför jul- och sommarlov (första halvan av december och andra halvan av maj) eller när de precis har börjat igen i andra halvan av augusti.

Din grej?
Sen kan du ju också fråga dig om den här typen av stora All Inclusive-hotell överhuvudtaget är din grej och prisvärda på det sättet. Själv är jag tveksam. När hotellgästerna på morgonen börjat anlända ner till frukost och poolområde är lugnet nämligen borta och det är ganska stimmigt. Men vilken typ av hotell som är att föredra är ju en helt annan fråga. Och även Ving har andra typer av hotell i sitt utbud.

Hur är det? Brukar du resa med Ving? Tycker du att det är prisvärt?

9 kommentarer på “Onödigt dyrt att resa med Ving?

  1. Länge sedan jag reste med Ving men har rest en del med andra bolag. Har alltid blivit till mycket bra priser och jag har varit nöjd med den service jag fått, som inte igår när jag bokar själv. Det har ju gjort en hel del research som jag slipper göra, har sammanställt en del info mm och kan vara behjälpliga när något händer. Även sådant har ett värde.

  2. För drygt 13 år sedan flög vi till Mexiko, två vuxna ett barn, med Fritidsresor. Var borta över nyår. All-inclusive på ett hyfsat hotell i PlayaCar. Två mellanlandningar på vägen dit (Göteborg och Amsterdam) och en på vägen hem (Amsterdam). För det äventyret betalade vi i runda slängar 65 000 kr (för 13 år sedan). Två veckor varade resan ska jag tillägga.
    I januari i år flög vi dit med Ving, två veckor med tillägg för Royal Class. Hyfsat hotell i PlayaCar igen (dock ett annat) med all-inclusive. Ingen mellanlandning (vilket är det normala men vi lyckades pricka in en tur utan mellanlandning) och för det, inklusive lite avbokningsskydd och sådant, betalade vi 54 000 kronor. Ska kanske tillägga att vi ”bara” var två vuxna den här gången. Säkert hade vi kunnat komma billigare undan men vi är, det ska medges, ganska bekväma av oss och gillar när allt kommer färdigförpackat ;)

  3. Jag funderar. När barnen bodde hemma flög vi till Spanien många somrar. Jag vill minnas att vi ofta tog bara flyg + transfer med Ving för att det var bra mycket billigare än reguljärt. Men sånt ändras ju. Men till vissa resmål är det bara charter som är möjligt då flygtiden annars skulle bli orimligt lång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s