charter · hållbart resande · resor

Charter är också ett sätt att resa

Mallorca. Söndagen den 25 juni 2017. Om en månad från nu, men för fem år sedan. Detta var senaste gången som vi reste med ett charterbolag.

Det är den första hela dagen på plats. Vi har anlänt kvällen innan. Åkt transferbuss i solnedgången från flygplatsen i Palma och passerat charterhotell efter charterhotell innan vi en bra bit in i mörkret har anlänt till vårt.

Det här får bli en dag att varva ner. Att bekanta sig med platsen. Playa eller Platja del Muro. Vi har vaknat tidigt till ett spegelblankt hav. Några timmar senare, när vi har provat att bada både i hotellets pool och i havet, blåser det bra. Nu lämnar vi stranden för idag och för en sen lunch på hotellets restaurang. Sand på fötterna. Så skönt att vara iväg!

Charter är också ett sätt att resa. Inte sällan föraktat. Men det har sina fördelar. Är enkelt att boka. Flyg och hotell i samma paket.

Det har onekligen sina nackdelar också. Den långa tid det tar innan du är framme. Ofta måste du vara tidigare på flygplatsen jämfört med när du flyger reguljärt. (Även om det just nu är långa tider som gäller för alla.) Lägg därtill de där långdragna transferresorna till hotellet.

Och ofta är hotellen lite för stora och frukostmatsalarna lite för stökiga. Dessutom blir det inte sällan lite dyrare än om du bokar på egen hand.

(Men inte just i det här fallet med den här resan till Mallorca för fem år sedan. Jag kontrollerade i efterhand.)

Och så har vi alla solstolspaxare — detta märkliga folk — som lägger ut sina handdukar på de bästa (ibland alla) solstolarna redan i gryningen och sedan blockerar dem till solnedgången. Och som alltid tycks resa just till charterhotell.

Men en sak som är bra med charterbolagen är att flera av dem så här långt har varit bättre än de reguljära flygbolagen på att klimatkompensera för sina kunders flygresor.

Det ska de verkligen ha ett stort plus i kanten för!

En båt är på väg in mot bryggan vid Playa de Muro, Mallorca.
Staketet som skiljer hotellområdet från standen bitvis övervuxet av blommor.

Läs mer: Onödigt dyrt att resa med Ving?

7 kommentarer på “Charter är också ett sätt att resa

  1. Vi åkte ofta charter tidigare, tryggt och bra. Det beror nog på vart man åker, jag känner inte igen beskrivningen på stora hotell, men det var ju länge sen förstås. Åren med sommarresa till föräldrahuset i Spanien var det nog flygstol med charterbolag som gällde, det var billigast då. Transferbussen var en fördel på köpet. Underbart foto på bougainvillean mot himlen!

    1. Tack! Ja, det där med stora hotell är ju inte hela utbudet även om de dominerar charter-utbudet på vissa orter. Visst finns det en trygghetsaspekt med charter också, även om charterbolagens service på plats minskat betydligt och mycket numera sker digitalt (SMS).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s