resor

Bornholm runt – 7 saker du hinner göra på en dagsutflykt

Vad hinner du med på en dag på Bornholm? Ganska mycket faktiskt. I alla fall om du har bil. Vi var på Bornholm drygt tre dygn. Av den tiden satte vi av en dag till att se oss om runt ön. Det funkade bra.

Vi utgick från Balka och åkte motsols. Men det är ju inget upplägg som funkar för den som gör en dagsutflykt. Så här har jag istället listat sevärdheterna från Rønne och medsols. För den händelse att du endast gör en dagstur till denna danska semester-ö.

Färjan till Bornholm avgår från Ystad. Är du morgonpigg avgår första turen 6:30 och du kan då vara på Bornholm strax innan klockan 8:00. Mer realistiskt, i min värld, är kanske att du både avreser och anländer två timmar senare. Då är du alltså framme vid tiotiden.

1. Börja med en slottsruin

Från hamnen i Rønne är det en knapp halvtimme att köra till Hammershus slottsruin som ligger så vackert vid havet. Många promenerar på stigarna i omgivningarna, runt ruinen.

Det är alldeles säkert en fantastisk plats att vandra på, med många vackra vyer, men har du bara en dag för att se hela Bornholm räcker det gott att vandra från parkeringen till det tidigare slottet och tillbaka. I vart fall om du inte tagit den där allra tidigaste morgonfärjan.

Det är vyerna som är grejen här. Om du frågar mig. Det gamla slottet är det tyvärr inte så mycket kvar av. Även om det tydligt framgår att det är ruinen efter vad som en gång var en mycket stor borg.

Borgen byggdes på 1100-talet och tillhörde på medeltiden ärkebiskoparna i Lund, som ju på den tiden också låg i Danmark.

När Bornholm ett kort ögonblick var svenskt, efter freden i Roskilde 1658 placerades en svensk guvernör i borgen. Bornholmsborna gjorde dock uppror, dödade guvernören och körde bort svenskarna från både borgen och ön.

Numera betar får här och det finns också ett besökscenter med café på platsen. Att se själva slottsruinen, och vyerna omkring, kostar dock ingenting.

Vi la ungefär en timme på platsen.

Hammershus slottsruin ligger på en höjd vid havet
1da72fc9-cb4d-41d3-9087-69302a87e173
Utsikt från slottsruinen

2. Äta lunch på ett rökeri

Bornholm är känt för sina många rökerier.

Historien säger att det ska ha varit skotska soldater som var stationerade på Christiansø, utanför Bornholm, som under första hälften av 1800-talet hade tagit med sig tradtionen att röka fisk hemifrån. Från Christiansø kom traditionen till Bornholm, där det första rökhuset öppnades 1866 i Gudhjem. Sedan spred sig rökerierna till hela Bornholm. Enbart i Gudhjem fanns ett tag så många små och stora rökerier att staden också kallades ”staden med de 100 skorstenarna”.

I dag finns det tio böcklingrökerier på Bornholm, som fortfarande är i drift. Danskarna säger dock inte böckling utan ”røget sild”.

Du får inte missa att luncha på ett av rökerierna. Spise frukost, som det heter på danska. Många serverar buffé med inlagd sill, olika sorters rökt fisk och andra läckerheter från havet.

Vi åt vår rökerilunch på Nordbornholms Røgeri i Allinge. De serverade en alldeles utmärkt buffé. Från Hammershus till Allinge är det bara tio minuter med bil.

Ett alternativ till att äta i Allinge är att äta i Gudhjem. Hit tar det en halvtimme från Hammershus eller 20 minuter från Allinge.

Nordbornholms røgeri i Allinge
80e77000-42e0-41e0-a63c-473a5763bce2
Rökt fisk till salu i Gudhjem

3. Se Gudhjem

Oavsett var du väljer att äta lunch bör du göra ett stopp i Gudhjem.

Det är en gullig by på Bornholms klippkust med rökerier, caféer och små affärer. Samt överhuvudtaget många fina korsvirkeshus. Byn har bara drygt 700 invånare och redan på 1200-talet byggdes ett nu rivet kapell för de danska och tyska fiskare som höll till här. Bornholm var då bara helt nyligen kristnat.

Byn har alltså anor, men det är i övrigt svårt att hitta information om byns tidigaste historia och bakgrunden till dess gudomliga namn. Dagens kyrka i byn är ifrån 1800-talet.

Vi ägnade den här byn en halvtimme ungefär och då hann vi med att äta var sin glass också.

95cf6676-dd78-4f22-a9ef-a169ed0f8413
Gudhjem ligger vid klippkusten
dd0b1302-59bd-46c8-911e-03f0a4781d42
Dansk flagga i Gudhjem

4. Gå längs klippkusten

Från Gudhjem kan du också promenera lite längs klippkusten. Antingen så kan du stanna redan på väg till byn, vid Stammershalle Badhotell, och promenera lite vid kusten där. Bland spännande klippformationer och forntida gravar.

Eller så går du från Gudhjem längs stigen till Helligdomsklipperne.

I årtusenden har havet eroderat den steniga kusten och skapat djupa raviner in i berget. Det som återstår nu är spännande formationer med robusta granitpelare och djupa grottor (som vi hoppade över) – så kallade ”ovne”, ”ugnar”, som tillsammans utgör Helligdomsklipperne. Klipporna är upp till 20 meter höga och de är uppkallad efter en helig källa som i forntida rann fram vid foten av klipporna.

På fältet ovanför låg under medeltiden ett kapell, treenighetskapellet, till vilket ”livgivande” vatten hämtades från den heliga källan. Många människor har genom tiderna – särskilt på midsommarnatten – pilgrimsvandrat till platsen i hopp om att bli friska från sjukdom. Frågan är dock hur verksam kuren var, med tanke på att Bornholm drabbades osedvanligt hårt av både digerdöden och pesten under medeltiden.

Vi la en knapp timme på denna promenad.

En trappa leder upp på Heligdomsklipperne
Några resta stenar vid klippkusten på Bornholm

5. Besöka en rundkyrka

Det finns fyra rundkyrkor på Bornholm. Det låter kanske inte som så många men det är fler än i någon annan del av Danmark. Även i övrigt i Norden finns det endast ett fåtal rundkyrkor bevarade.

Som framgår av namnet är dessa kyrkor runda till formen. Orsaken är något oklar men det har hävdats att de byggdes som kombinerade kyrkor och försvarsborgar.

Vi besökte den största av dessa rundkyrkor på Bornholm. Den finns i Østerlars. De övriga är Sankt Ols Kirke, Nylars Kirke och Ny Kirke.

Den största av rundkyrkorna, den som ligger strax utanför byn Østerlars, byggdes runt år 1150, när Bornholm var nykristnat. Istället för ett långhus finns i mitten av kyrkan alltså en rund byggnad som stagas upp av lätt bågformade murar. Under taksprånget finns avsatser som förut anses ha burit upp en väktargång för skyttar. Att kyrkan är vitmålad gör att den påminner mer om något du skulle tänkas kunna hitta vid Medelhavet än vid Östersjön.

Även på insidan är kyrkan sevärd och det finns ett café intill för den som känner för en fika.

Från Gudhjem till Østerslars kyrka är det mindre än tio minuter med bil och vårt stopp här varade inte mer än en kvart. Vi hoppade alltså över att fika här.

Østerslars rundkyrka

6. Softa på en strand

Det finns många stränder runt om Bornholm. Den som nog är populärast bland besökarna är nog Dueodde. Jag vet inte om vi hade otur när vi var här eller om vi bara valde fel plats längs den långa stranden. Men jag tyckte inte alls att stranden var särskilt inbjudande när vi var här. Dels var det ganska blåsigt och dels var det mycket tång i vattnet. Så pass att havet nästan var helt svart. Det kan möjligen ha berott på de östliga vindar som tillfälligt rådde när vi var på Bornholm.

Oavsett vilket. Om jag bara ska utgå ifrån egen erfarenhet rekommenderar jag heller Balka strand. Också den en bred och vacker strand av pudervita sand. Inte lika lång, men betydligt klarare vatten under vårt besök.

Är det badväder vill du säkert hinna med ett dopp. Annars kan det vara mysigt att bara strosa längs vattnet lite, fram och tillbaka.

Från Østerslars rundkyrka till Balka strand tar det nästan en halvtimme att köra. Säg att ni stannar en timme på stranden.

Vy från sanddynorna på Balka strand
Vinden har piskat sanden till vackra mönster
En liten del av stranden övervakas av badvakter

7. Strosa lite och äta något i Rønne

Från Balka till Rønne tar det drygt en halvtimme att köra.

Hur mycket tid du nu har att se Bornholms huvudort hänger dels på hur mycket tid du lagt på de övriga stoppen men också på om du väljer att åka med färjan tillbaka 18:30 eller 20:30. Tidigare ska du nog inte resa tillbaka om du vill hinna se hela Bornholm på en dagsutflykt.

Rønne har knappt 14 000 invånare och består endast bitvis av lika gulliga korsvirkeshus som övriga orter på Bornholm. Staden bombades av Sovjet under andra världskrigets slutskede eftersom tyskarna på ön vägrade kapitulera. Befolkningen var förvarnade och klarade sig till allra största delen. Men bebyggelsen ser nu ut som den gör. Mycket efterkrigstid. Men ändå. Rønne kan absolut vara värd någon eller några timmar.

Vi åt på Café Gustav som ligger vid stora torget. De serverade alldeles utmärkt god mat.

Korsvirkeshus i Rønne
Café Gustav i Rønne
2c7f7fb9-52c6-43c3-8e4b-0894c387bd29
Rønne sett från färjan

Slutsats

Det går alltså att se Bornholm på en dag. Därmed inte sagt att det vore fel att stanna några nätter. Tvärt om.

Och så är det det här med coronan. Just nu är det, om jag förstått saken rätt, tillåtet för alla bosatta i Sverige att resa in i Danmark utan att ha hotellnätter bokade. Men det kan ändras igen. Håll koll på reglerna innan du åker.

Översta bilden i inlägget är ifrån det klara vattnet vid Balka strand.

11 kommentarer på “Bornholm runt – 7 saker du hinner göra på en dagsutflykt

  1. Oj. Den farten skulle jag inte klara. Om man bara har en dag så är det klart att man kan nosa och få en överblick, men för mig är det just detta att känna in, att strosa sakta och försjunka i landskap och njuta av intrycken som ger något. Hammershus hade jag trott skulle vara en borg vilken som helst, men det blev verkligen en upplevelse, där strövade vi länge och jag hade svårt att få nog av… vadå… av allt. Dit åker jag gärna tillbaka för att uppleva borgen från sjösidans stigar. Besökscentret är en arkitektpärla som har fått pris.

    Vad synd att Dueodde var så ogästvänligt. Vi var ju där på hösten och skulle inte bada, men där blev jag nästan euforisk av att vandra på stranden och upptäcka alla strandkonst som regn och blåst hade skapat. Att vandra bland dynerna och leka tittut med fyren var också kul.

    Helligdomsklipporna var också en storartad upplevelse, med alla sina nedgångar till vattnet, men jag kan tro att det just är lite mer spännande när havet inte är lugnt utan vågorna går höga. En varm sommardag kan det nog bli för mycket av just hettan.

    Jag tror nog att man hinner få en skymt av mycket på en dag, men sen ska man nog återvända och njuta lite.

    Här fastnar jag för båtbilden med solglitttret och mönstren i sanden – men fint reportage för endagsbesökare.

    1. Kan tänka mig att besökscentret vid Hammershus vunnit arkitekt-pris. Det låg väldigt fint placerat i landskapet.

      Tror kanske, som sagt, att vi bara hade otur med Dueodde. Sanddyner och landskap kändes väldigt lovande så länge vi gick i skogen. Men när vi kom fram till vattnet var det blåsten och det svarta vattnet som tog över tyvärr.

      Kul att du gillade reportaget. Och jag kan hålla med om att det är att föredra att ha mer tid än en dag på Bornholm, men allt beror ju på hur mycket tid man har tillfällig.

Lämna en kommentar