historia · natur · resor · vackra platser · vandra

Vackra landskap runt Hammershus på Bornholm


Hammershus påstås vara Nordeuropas största borgruin och Bornholms mest besökta sevärdhet. Den ligger mycket vackert vid havet. Många vandrar i landskapet, runt ruinen.

Det är, som jag också skrev i mitt lite längre reportage om Bornholm, alldeles säkert en fantastisk plats att vandra på, med många vackra vyer, men vi nöjde oss med att vandra från parkeringen till det tidigare slottet och tillbaka.

Det är vyerna som är grejen här. Om du frågar mig. Det gamla slottet är det tyvärr inte så mycket kvar av. Även om det tydligt framgår att det är ruinen efter vad som en gång var en mycket stor borg.

Borgen byggdes på 1100-talet och tillhörde på medeltiden ärkebiskoparna i Lund, som ju på den tiden också låg i Danmark. Många gånger var det stridigheter mellan biskoparna och de danska kungarna om borgen. Och fleea gånger intogs borgen av kungarna.

År 1521 intogs borgen av Kristian II som höll biskop Jens Andersen Beldenak från Fyn fången här. Samma år intogs också Hammershus av lübeckarna som besatte den till 1575.

När Bornholm ett kort ögonblick var svenskt, efter freden i Roskilde 1658 placerades en svensk guvernör i borgen. Bornholmsborna gjorde dock uppror, dödade guvernören och körde bort svenskarna från både borgen och ön.

Omkring 1750 började borgen rivas och nu återstår endast ruiner. Men så skyddades borgruinen som byggnadsminne år 1822.

Numera betar får här och det finns också ett besökscenter med café på platsen. Att se själva slottsruinen, och vyerna omkring, kostar dock ingenting.

Vårt besök här gav mersmak. Jag skulle inte ha något emot att återvända någon gång för att vandra lite längre sträckor i omgivningarna.

2 kommentarer på “Vackra landskap runt Hammershus på Bornholm

  1. Som jag skrev tidigare så blev Hammershus för mig en väldigt positiv upplevelse. Vi hade åkt förbi där och bestämt oss för att återkomma när vi hade gott om tid och gärna på eftermiddagen så att jag kunde få ett bra fotoljus – och det var rätt tänkt. Roligt att ni också fick mersmak! Jag fångades av ruinernas många fotomöjligheter men skulle gärna gå längs havet och blicka mot borgen därifrån. Fin fotoserie!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s