höst · mat · natur · vackra platser

Säsong för trattkantarell

Trattkantarell heter Craterellus tubaeformis på latin. Visst är det lite kul? Ganska tubformad är den ju.

Den kallas ibland också för höstkantarell.

Vanlig
Trattkantarellen är vanlig i södra och mellersta Sverige men mer sällsynt i norra delen av landet. Trattkantarellen kan bli så stor som 12 cm på höjden och 5 cm på bredden. Men oftast är den mindre. Den hittas i september till och med hela november, så länge frosten inte tagit allt för hårt.

Vissa år börjar de komma så tidigt som i slutet av augusti. Mycket hänger dock på hur pass blött det är och har varit i skogen. Temperaturen har också viss betydelse.

Förrförra året plockade vi trattkantareller första gången i slutet av september. Vi hittade då också några riktigt stora gula kantareller under ett flyttblock. Men de glömde jag fotografera. Den blekingska skogen var, som vanligt, en vacker plats.

Även förra året var den tidiga hösten torr och det var även då först i slutet av september som vi hittade de första trattisarna.

I dag, vid slutet av augusti 2021, var ute i skogen och letade svamp igen. Mycket riktigt hittade vi några små trattkantareller så nu är de på gång!

Under älgjakten brukar vi sedan undvika svampskogen. Även om den tiden annars är bra säsong just för trattkantarell.

Säsongen kan sedan, som sagt, pågå en bra bit in i november. Förutsatt att det regnar mycket och är tillräckligt varmt. I december har jag aldrig gett mig ut för att leta trattisar. Men jag tror att det är ovanligt att träffa på dem då. Det börjar ju då också bli väldigt mörkt i skogen. Och kallt.

Först några bilder från september 2019 och sedan en från augusti 2021: Små trattkantareller på gång i slutet av augusti 2021.

Uppdaterad: 2021-08-29

15 kommentarer på “Säsong för trattkantarell

  1. Härliga bilder från din skog! Alla mina gamla svampskogar är numer avverkade … såå tråkigt! Nu tillhör inte trattkantarellerna mina favoriter, men jag brukar plocka lite för att torka och ge bort :)

  2. Med åren har jag kommit att uppskatta trattisarna allt mer. Tycker nu mera bättre om dem än de gula, faktiskt. Trist när svampskog avverkas. Vi har i år blivit av med vårt enda ställe för svart trumpetsvamp. :(

  3. Skogsbilder hade jag också tänkt visa i dag och kanske en och annan svamp, men orkade inte plocka fram dem. Precis samma sorts skog har vi med mossbeklädda stenar och tuvor. Vackra bilder på både svamp och skog! Svampar är skulpturala. Vi plockade bara kantareller, men de blev många, tog tid att rensa dem. Aj!

  4. Axlarna och nacken tog stryk av att sitta så länge med svampen.
    .
    Jag har märkt en sak med kommentarerna. Många av dina svar dyker inte upp i klockan. Jag tror att man måste vara noga med att trycka på ”svara” – eller så är det när man använder mobilen som det krånglar. Jag har tagit för vana att gå in och kolla de kommentarer jag har gjort och hittar då ofta en kommentar till, som jag inte har sett.

  5. Bra att du berättar. Jag använder oftast mobilen när jag svarar på kommentarer, så det kan nog vara en trolig förklaring. Har en äldre mobil dessutom. Inte uppdaterat till senaste operativsystem. Möjligen är det därför…

  6. Fina skogsbilder och jag tycker också om Trattisar som vi kallar dem. Jag var ute på en kort promenad i skogen bakom mitt hus och plockade lite Trattkantareller och några små knbbiga gula Kantareller. Det blev lagom till middag, stekte dem tillsammans med gul lök, hällde på lite grädde när de stekt klart, blandade i hackad persilja och salt och vitpeppar. Sååå gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s