charter · flyg · hållbart resande · resor · tåg · vackra platser

Några tankar om Ving och konkursen

Igår, måndagen den 23 september ansökte Thomas Cook Group om konkurs. Svenska Ving, som ingår i den brittiska företagsgruppen ställde in sina flygningar hela dagen. Här följer några snabba tankar med anledning av den händelsen.

Inställda flyg igår, alltså. Besvikna resenärer kom inte iväg på sina planerade resor. Andra kom inte hem. Detta trots att Ving så sent som på söndagskvällen lovat att eftersom de går ekonomiskt bra skulle inte deras kunder behöva oroa sig över en eventuell konkurs i moderbolaget.

Men när måndagen kom och konkursansökan var ett faktum, visade det sig att ett annat dotterbolag, det som Ving använder för sina flygningar, Thomas Cook Scandinavia, var förhindrade att flyga.

Ving kunde inte heller ta emot nya bokningar eller betalning för framtida resor.

Då tyckte jag att det såg mycket mörkt ut för Ving. Jag tror inte att de hade överlevt om de inte fått igång flygtrafiken snabbt igen. Vem litar på ett resebolag som inte kan leverera sina resor?

Men i går kväll vid halv niotiden meddelade Ving sedan att flygtrafiken kommer igång idag (tisdag) igen.

Något som måste kännas oerhört skönt för alla som befinner sig på resa med bolaget eller som har en resa inbokad. Tråkigt ändå för de som drabbades under gårdagen, så klart. Och det lär nog återstå en del strul innan allt är som vanligt igen. De som blev kvar på olika charterorter igår ska ju komma hem också, till att börja med.

Hur lång tid det tar att rida ut detta återstår att se. Men det akuta strulet är bara början.

Ving behöver sedan få en ny stabil ägare om verksamheten ska kunna drivas vidare. Något som det ändå finns gott hopp om förutsatt att Ving verkligen varit den kassako i koncernen som det sägs.

Men. Och här kommer det verkliga problemet. Vad behövs för att verksamheten ska överleva på lång sikt?

Här måste vi gå tillbaka till ruta ett. Varför begärdes Thomas Cook Group i konkurs till att börja med?

Svaret är samma som på flera andra frågor. Som; varför försvann skivbutikerna och fotoaffärerna? Eller; varför finns det inte den riktiga Posten längre?

Det handlar om digitaliseringen.

Detta syns så klart inte i den ekonomiska redovisningen direkt. Där handlar det om stora lån och avskrivningar som inte kunde täckas av rörelseresultatet. Men det resultatet påverkas i sin tur av resemönster. Och de har ändrats.

Klick, klick, klick på internet.

Här har så klart Thomas Cook försökt hänga med ändå. När de tidigare i år beslutade sig för att spara pengar genom att lägga ner 21 säljkontor (resebyråer) runt om i Storbritannien konstaterade de att 64 % av bokningarna redan gjordes via nätet.

Men. Det har inte hjälpt att spara pengar genom att flytta över försäljningen till den digitala världen.

Varför?

Därför att andra har lyckats ännu bättre med att sälja resor på nätet. Lågprisflygbolagen och inte minst sökmotorer för billiga flyg och för boende har slagit sig in på den hemmaplan som tidigare var charterns revir: billiga resor.

Chartern är inte billigast längre.

Så vad finns då kvar av affärsidén?

Om det är lättbokat, tryggt och bekvämt kommer charterresor att fortsätta locka småbarnsfamiljer. Men detta är också en grupp som ofta är mer miljömedveten än andra. Köper krav-märkt barnmat utan onödiga tillsatser och ifrågasätter plast i leksaker. Här är Ving helt rätt ute som numera klimatkompenserar sina flygresor.

Men. Resterande målgrupp är nog tyvärr samma personer som köper kvällstidningen i pappersformat. Och hur gärna vi än vill ha evigt liv är det inte i den målgruppen framtiden finns för någon bransch. Inte heller för charterbolagen.

Så hur locka tillbaka oss övriga resenärer?

För min egen del handlar det om att det ska vara enkelt att boka. Det är ju det enda kruxet med att boka själv. Att det tar lite längre tid. Undvik därför att ha femtielva miljoner kryssrutor hit och dit. Valfrihet är bra, men att välja tar också tid och kraft. Håll det på en rimlig nivå.

Det måste också vara prisvärt om än inte nödvändigtvis superbilligt.

Jag älskar vackra platser och här tycker jag tyvärr ofta chartern har en nackdel. Deras hotell ligger ofta en bit ifrån det allra vackraste på en plats.

Det måste därför gå att hitta fler små och gulliga hotell i bra lägen i ert utbud om ni ska locka mig. Och för min del kan ni glömma All Inclusive. Att upptäcka matkulturen på en plats är en stor del av nöjet med att resa!

Och måste transferbussarna vara så stora. Ibland tar det timmavis att vänta in alla som ska med och sedan åka runt mellan alla olika hotell på en ort.

Och sist men inte minst: Fortsätt utveckla tågchartern så kommer jag säkert att åka med vid något tillfälle!

Det var mina tankar just nu.

Vad krävs för att du ska välja att boka en charterresa?

Bilden föreställer en bar som fanns nära Sunwing Cala Bona 2013 när vi reste dit med Ving.

8 kommentarer på “Några tankar om Ving och konkursen

 1. Direktflyg. Vissa grekiska öar är t.ex. hopplösa att nå annat än med båt eller via Aten. Det är ofta just här det kan bli charter för mig.
  Längre säsong. Varför sluta med Cypern i oktober när det är betydligt varmare än hemma en bit in i november.
  Hotell där man inte behöver ta sig med knökfulla hotell- eller lokalbussar till Rhodos stad osv. utan enkelt kommer till och från utflyktsmål utan att hyra bil för att bussarna går ofta med plats till alla eller för att hotellet redan ligger i en stad men då har en pool större än en liten cirkel och är bortom värsta partykvarteren. Och ja, glöm all inclusive. Visa att det satsas på lokalbefolkningen.

 2. Fler bra poänger där. Direktflyg till vissa resmål är charterbolagen fortfarande ensamma om. Avgångar från regionala flygplatser som flyger direkt till populära resmål är nog en annan vinnare för chartern.

 3. Hela charteridén bygger på resa för så billigt som möjligt vilket betyder stordrift för att det ska bli några vinster. På 80-talet var det kul att åka charter med många små hotell. Så kom krisen hösten 1990 så 90-talet, som hade spåtts det stora decenniet då charterbolagen skulle bli mer ett stöd till resenärer som alltmer reste på egen hand, blev mängdtanken dominerande eftersom folk ville ha billiga resor. Jag tror att charter kommer att finnas kvar, men att bolagen måste utveckla fler alternativ om de vill överleva i det längre perspektivet. Det skulle också ge dem möjlighet att bli stabilare, dvs den bit som går bra kan kompensera en bit som går mindre bra.
  All incl är, i mitt tycke, ett mycket märkligt koncept, men det kommer att finnas kvar (och byggs för närvarande ut) så länge det finns efterfrågan.
  Och jag är en så’n där stenålderstyp som fortfarande tycker om papperstidningar, personlig service och guideböcker även om jag också använder digitala tjänster.

  1. Jo, All Inclusive verkar inte tappa i popularitet och passar nog många barnfamiljer bra. Men jag tror som du på att de har större chans att överleva om de kan hålla fler koncept igång parallellt.

 4. Intressant inlägg! Efter en erfarenhet i våras där jag med blotta förskräckelsen kom iväg till ett efterlängtat musikevent i Skåne (jag bor på Irland), har jag beslutat att hålla mig borta från SAS, trots att jag tycker det är ett underbart bolag att resa med. Jag orkar helt enkelt inte med stressen det innebär att de strejkar i tid och otid, och helt plötsligt kanske man inte kommer iväg, eller kommer hem.
  Jag är själv inte särskilt förtjust i charter eller all inclusive – jag har inget intresse av solresor heller, tycker det är tråkigt och ointressant, jag föredrar att åka till en intressant plats, utforska området, besöka trevliga områden, fotografera, och om det är varmt och soligt kanske det kan vara skönt att slappa på stranden en dag om det är en fin strand. Jag vill däremot INTE trängas med småbarnsfamiljer! Lugn och ro ska det vara.
  Jag håller definitivt med den som nämnde direktflyg. Krångliga byten gör resandet otroligt stressande.
  Charter hade varit intressant om det fanns alternativ till lugnare hotell mer anpassade för vuxna (det kanske det redan gör? har inte åkt charter på 13 år), boenden i de intressanta områdena med rik historia och att man är mitt i landets kultur, utan turistmenyer osv.

  1. Det finns idag hotell särskilt för de som inte reser med barn och inte heller vill ha barn omkring sig. Hur vanliga de är vet jag däremot inte. Jag gillar sol och värme men har svårt för att sola. Om jag överhuvudtaget ska ligga på en solstol får det vara under ett parasoll, läsandes en bok. Så jag förstår mycket väl att det grundrecept som charter bygger på. (En solstol, en pool och en paraplydrink) inte passar alla. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s