blogg · månadens blogginlägg · resor

De 11 mest läsvärda blogginläggen om resor i september

76c1e599-bc77-4718-9a94-ec98a53af396
Jag publicerar en lista vid varje månadsskifte med några av månadens mest läs- och minnesvärda blogginlägg om resor. Det är olika antal blogginlägg olika månader beroende på vad jag fastnat för och listan innehåller alltid något av mina egna inlägg men i övrigt andras. Här är de 11 blogginlägg om resor som jag fastnade allra mest för i september 2019.

1. Quilotoa – turkos lagun i sydamerikansk vulkankrater
På bloggen Let’s go explore publicerades ett blogginlägg den 2 september om ett alldeles fantastiskt bergslandskap i Ecuador i allmänhet, och om den vackra vulkankratern med den turkosa lagunen Quilotoa i synnerhet.

Onekligen blir man sugen på att resa dit.

”När man lagt Quitos stadssiluett bakom sig, åkt några mil på Panamerican Highway och svängt av in mot Ecuadors högland öppnar de mäktigaste vyerna upp sig”, är ett citat ur inlägget. ”Lite hann jag tänka om Quilotoa att ‘hur speciell kan den vara?’ Svaret är; hur speciell som helst. Någon motsvarighet till lagunen Quilotoa har jag inte riktigt upplevt, och jag kände mig helt blown away”, är ett annat.

Och missa inte de fantastiska bilderna på både landskap och människor i inlägget!

Även bloggen Resfredag fick med den här utflykten i ett inlägg med 13 tips om Quoito.

2. När de kastar ägg på tävlande i Wales
Det finns många spännande traditioner i världen som sällan eller aldrig når oss genom mediebruset. En sådan tradition berättade ”Lena i Wales” om den 3 september. Hon skrev bland annat: ”Söndagen 1 september var en vacker och solig dag här i Monmouth. Bra väder för ett raft race, en tävling med flottar.” … ”Men varför håller roddarna upp paddlarna i luften och inte i vattnet? jo, uppe på bron står massor av publik och hejar på och kastar ägg på deltagarna på flottarna! Ja, det är sant!” … ”Deltagarna kan vara kompisgäng, arbetskamrater, kompisar från den lokala puben och ibland är de också sponsrade av sina företag eller deras lokala pub, som då också får lite reklam. De olika grupperna konstruerar sina egna flottar för att de ska stå ut på olika sätt.”

Kul att läsa om detta annorlunda spektakel!

3. Bilden av en destination – vårt ansvar
Den 5 september publicerade Linda på ”resa medvetet” ett mycket intressant inlägg om vilket ansvar vi har som medmänniskor, innehållsskapare och publicister över den bild vi skapar av en destination. Hon lämnar tre exempel. De är från Malta, Victoriafallen och om förskönade bilder. Hon skriver: ”Den här typen av fallgropar, att ge sin bild av något som riskerar att uppfattas som att det alltid är så, gäller självklart inte bara de som skriver om resor. Det gäller alla som berättar om sina resor, även i de små cirklarna för ens nära och kära.”

Och: ”Det är en balansgång att vara innehållsskapare. Jag vill inte måla ut mig som expert, eller som att jag testat allt i alla årstider, men jag vill kunna skriva om min bild. Jag vill inte behöva skriva en klausul i alla inlägg, jag vill hitta ett naturligt sätt att skriva att det är min upplevelse där och då och att det egentligen inte säger något om att maten alltid är bra på den restaurangen, att stranden alltid är städad eller flygpersonalen alltid är otrevlig.”

Det här är frågor som jag själv brottas med hela tiden, både som läsare och följare, när jag ska välja resmål utifrån andras upplevelser och berättelser, men också som publicist när jag berättar om mina egna resor här på bloggen.

4. Häftigt ökenlandskap i Austalien
Det är på bloggen Rucksack som jag hittar de vackraste bilder på ett häftigt ökenlandskap i Austalien. Inlägget postades den 7 september och handlar om Pinnacles desert i Nambung National Park. ”Öknen är inte speciellt stor, men det är inte öknens storlek som lockar besökare till nationalparken. Här finns nämligen ett geologiskt mysterium. Ur den gyllene sanden sträcker sig tusentals kalkstenspelare upp mot skyn. Pelarna är upp till 4 meter höga och skiftar i gult, orange och krämvitt. Som stora termitstackar i ett gyllene hav, där vågor av sand omformar öknen varje dag.”

5. Tips om Abisko: En svensk drömdestination
Det var Resfredag som den 8 september publicerade ett inlägg om underbara Abisko i Lapplandsfjällen. ”Ett givet tips om Abisko är givetvis Abisko Nationalpark. Parken bildades 1909, då som en av de första nationalparkerna i Europa. Vid det här laget fanns redan STF Abisko Turiststation på plats sedan sex år tillbaka, vilket är anledningen till att turiststationen fortfarande fick ligga kvar inne på nationalparksområdet.” … ”Den drygt fyra mil långa fjällälven Abiskojåkka är en av de största sevärdheterna i Abisko Nationalpark, och går bland annat att nå bara några hundra meter från Abisko Turiststation. För min del är den här fjällälvens framfart genom kanjonen en av de mest fascinerande synerna under min vistelse i Abiskotrakterna.”

Själv älskar jag de här trakterna i Sverige och till Resfredagstips vill jag lägga Silverfallet vid Björkliden.

6. Idylliskt och gulligt i Cornwall
Den 15 september publicerade Lena ett inlägg på bloggen ”Ladies Abroad om byn St Ives ”som är ”Cornwalls mest kända by.”

Och Lena fortsätter: ”När jag började planera resan var jag helt säker på att i St Ives ska jag inte bo. Mest känd, mest turistifierad, minst genuin och allt det där jag inte brukar tycka om. Sen började jag läsa på hos andra resebloggare och jag insåg att det är just i St Ives som jag vill bo.”

Cornwall har jag själv blivit allt mer sugen på efter att ha besökt St Malo i Frankrike och Jersey i Engelska kanalen 2017. De här platserna har nämligen en hel del gemensamt vad gäller stränder, tidvatten och naturen i övrigt.

Missa inte att gå in i Lenas inlägg och kika på de fina bilderna!

St Ives är ett resmål som börjat segla upp på min bucketlist. Har sett så många vackra bilder därifrån. Blev därför glad när jag redan den 1 september hittade ett inlägg på bloggen ”Ladies abroad” om var du kan äta, dricka och bo i den brittiska staden. Lena inledde inlägget: ”ST IVES må vara en liten stad i Cornwall men det finns verkligen en uppsjö av restauranger att välja mellan. Självklart av varierande kvalitet men det är många av dem som är riktigt bra. Innan vi åkte hade jag sammanställt en lista över St Ives bästa restauranger baserad på andra resebloggar, restaurangappen Four Square och tips från Lonely Planet.”

7. Den bloggande reseledaren
Den 17 september publicerade den bloggande reseledaren Johnny som då befann sig på en resa i Bulgarien om arbetet med att skapa en röd tråd, för sina resenärer, genom en resa. Men det jag reagerade mest på i inlägget var detta:

”Stadspromenad. Vår lokalguide är historiker till utbildning. Årtal och namn. Byggnader och monument. Fakta om kyrkor och varning mot gypsies som han kallar dem, med poängteringen att det inte är rasistisk bemärkelse.”

Jag reagerar mot att den lokala guiden varnar för romer, använder förlegade tillmälen och dessutom har mage att hävda att detta inte är rasism. Romerna har länge varit utsatta för svår rasism i Östeuropa och är det än idag. De hölls länge som slavar på många håll och deras situation liknar på så sätt de svartas i USA. Precis som där finns det sociala problem och en högre brottslighet inom en tidigare svårt förtryckt grupp människor. Detta beror på förtrycket i sig. Förtryck gör nämligen något med människor.

När vi var i New Orleans hörde jag en amerikansk turist säga till sitt resesällskap: ”Don’t speak to black people.” Det tar lång tid att bli av med stigmatisering.

Sorgligt att en person som är historiker till yrket inte har en aning om detta.

Ordet ”slav” kommer för övrigt från ordet ”slav”. Och det var vikingar som tog slaver som trälar (som våra förfäder sa då) och sålde dem vidare till turkarna bland annat. Vet dock ej om de härjade i Bulgarien. Men i alla fall i Ryssland.

Det är lätt att förstå att jobbet som reseledare i sådana lägen inte är helt enkelt. Du är beroende av den lokala guidens välvilja, och även bland nordiska resenärer finns många personer med svåra fördomar mot romer, samtidigt som det dels faktiskt finns sociala problem bland dessa men dessutom finns resenärer som skulle reagera precis som jag gjorde när jag läste detta. Men på plats och ganska upprört. Det hade varit intressant att få läsa mer om hur Johnny balanserar sådana situationer. Men jag förstår ju att det kan vara känsligt att blogga om.

Nåväl, det är ändå väldigt trevligt att följa med den bloggande reseledaren på hans resor.

8. Fyra afrikanska länder på nio dagar
Den 18 september publicerade Lena på ”Ladies Abroad” ett reportage om en Afrika-resa. Länderna hon besökt är Zambia och Zimbabwe, Botswana och Namibia.

Hon skriver om Botswana: ”På min lodge ingår i priset två aktiviteter per dag, jag alternerar mellanklassisk safari i bil med plats för upp till tio personer, eller båttur på floden. Ser massa djur och är väldigt nöjd. När jag inte spanar efter djur vilar jag med en bok vid poolen eller njuter solnedgången från baren.”

Visst låter det härligt?

9. Tankar om Ving och konkursen
Det av mina egna inlägg som jag själv tycker blev intressantast under september månad publicerade jag den 24 september och der handlade om Ving och konkursen. Jag skrev bland annat:

”Det handlar om digitaliseringen.

Detta syns så klart inte i den ekonomiska redovisningen direkt. Där handlar det om stora lån och avskrivningar som inte kunde täckas av rörelseresultatet. Men det resultatet påverkas i sin tur av resemönster. Och de har ändrats.

Klick, klick, klick på internet.

Här har så klart Thomas Cook försökt hänga med ändå. När de tidigare i år beslutade sig för att spara pengar genom att lägga ner 21 säljkontor (resebyråer) runt om i Storbritannien konstaterade de att 64 % av bokningarna redan gjordes via nätet.

Men. Det har inte hjälpt att spara pengar genom att flytta över försäljningen till den digitala världen.

Varför?

Därför att andra har lyckats ännu bättre med att sälja resor på nätet. Lågprisflygbolagen och inte minst sökmotorer för billiga flyg och för boende har slagit sig in på den hemmaplan som tidigare var charterns revir: billiga resor.”

Som vinjettbild denna månaden valde jag ändå en bild från ett helt annat inlägg. Ett helt kort, om att längta tillbaka till Paros.

10. Inkaleden
Att vandra Inkaleden i Peru låter ju verkligen häftigt. Och jobbigt! Det var den 26 september som Eva på ”leva som Eva” publicerade ett blogginlägg om att vandra i fyra dagar på den kända leden: ”Jag ville se Machu Picchu, och jag skulle nödvändigtvis GÅ dit som inkafolket gjorde förr, på den uråldriga leden över bergen. Fyra dagars vandring med tre övernattningar i tält.”

Och: ”För mig fick besöket utan tvekan en extra dimension av att vara målet på en fyra dagars vandring, med en ansenlig ansträngning. Jag var i mål!”

Häftigt, som sagt, och något som jag själv gärna skulle vilja göra någon gång. Men i så fall får jag nog ligga i ännu bättre med träningen, om jag ska orka. Bra jobbat där, Eva!

11. Resebloggarens fotoutställning på hemmaflygplatsen
Daniel som bloggar på ”Flying Dryden” har varit i Australien (ett land som jag gillar mycket) och gjort ett kort stopp i Singapore (ett land som vi också snart besöker helt kort igen). Men av denna månadens inlägg är det ändå det om hans egen fotoutställning på flygplatsen i Östersund som jag fastnar mest för. Det publicerades den 29 september:

”I fredags, utställningens första dag, var det vernissage med alkoholfritt bubbel och mingel bland passagerare och crew. Jag fick möjligheten att prata med många personer som både ställde frågor om utställningen och som hade personliga erfarenheter från flera av platserna som syns på bilderna.”

16 kommentarer på “De 11 mest läsvärda blogginläggen om resor i september

  1. Spännande inlägg. Så bra att du tar upp romernas situation, information som aldrig kan tas upp för många gånger, heja dig!

  2. Ja underbara St Ives! Där kan du hitta många restauranginlägg hos mig. Vi drömde om att pensionera oss där innan folkomröstningen men det är många som röstar brexit där nere så hur det än går så har det förändrats för oss men vi får se framöver. Resa dit kan man än och min dotter skulle flytta dit imorgon om hon kunde. Cornwall och Bretagne har mer än bara naturen och tidvattnet gemensamt – även det keltiska arvet och språket enar ”kusinerna” och Cornwall har ju sitt lilla St Michael’s Mount med länk till heliga Birgitta.

  3. Du hittar alltid en massa härliga inlägg som jag missat! Tack! Uppskattar verkligen din månadssummering! Och tusen tack för länkkärlek – så glad att du gillade inlägget! ❤️

  4. Tack Inger, det här hade jag helt missat! Fint med dessa sammanställingar, ska in och läsa andras inlägg som också måste dolts i mitt flöde. Trevlig helg!

  5. Kan verkligen rekommendera Ecuador, så oerhört mäktigt landskap. Sån variation, så vackert! Quilotoa var en av flera höjdare (jag har bloggutkast så jag klarar mig lång tid framöver haha).
    Tack snälla för länk, kul att du uppskattade inlägget!

  6. Tack Inger, så kul att du uppskattade mitt inlägg om vandringen till Machu Picchu. Äsch, träning är överskattat, bara bit ihop och gör det! :-)
    (Och även jag var i Quito och Quilotoa förra månaden!)

  7. Så många ställen man skulle vilja resa till. Mellandottern och hennes fästman, som nu är hennes man vandrade också till Machu Picchu. För mig är det två problem: den höga höjden och astman. Och att maken har höjdskräck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s