resor · Underverk

Lista – 7 bästa underverken i Afrika


En omröstning på Facebook har nu utsett Afrikas bästa underverk. Högst upp på lisan kom – så klart – pyramiderna vid Giza i Egypten. Det enda av världens sju ursprungliga underverk som står kvar i vårt tid. Men vilka var de övriga nominerade? Och vilka ytterligare underverk placerade sig på topp sju? Här nedan följer hela listan.

Men först lite om bakgrunden till omröstningen. I söndags fyllde min sambo år. Han fick då boken ”Upptäck världens underverk” från Lonely Planet i födelsedagspresent. Både han och jag gillar sådana där böcker med listor över städer eller sevärdheter runt om i världen. Efter att han bläddrat igenom boken, konstaterat vilka av platserna vi redan besökt och vilka vi har kvar fick jag chansen att titta i boken som innehåller 101 underverk i en frisk blandning av byggnadsverk skapade av människor och naturens egna märkvärdigheter.

En tanke dök då upp i mitt huvud: ”Vilket är det bästa underverket i varje världsdel?”. Jag funderade en stund på hur jag skulle kunna ta reda på den saken och kom då på att lägga ut en omröstning om det hela i Facebook-gruppen ”Vi som gillar att resa”. Här är resultatet av den omröstningen till dags dato:

1. Pyramiderna i Giza, Egypten
Överlägsen etta i omröstningen om Afrikas bästa underverk blev pyramiderna i Giza som omfattar totalt nio pyramider som alla ligger på Gizaplatån. Giza ligger i sin tur i den norra delen av Egypten, 14 km sydväst om huvudstaden Kairo.

De tre största och bäst bevarade pyramiderna är uppkallade efter faraonerna Cheops (2620–2580 f. Kr.), Chefren (2570—2530 f. Kr.) och Menkaura (2530-2510 f. Kr.). Tillsammans med sfinxen som även ligger i området är pyramiderna några av världens mest berömda byggnadsverk.

Cheopspyramiden är det enda av de ursprungliga sju underverken; Cheopspyramiden, Babylons hängande trädgårdar, Artemistemplet i Efesos, Zeusstatyn i Olympia, Mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos och Fyrtornet på Faros, som står kvar än idag. Denna lista kallas också ”antikens sju underverk” och är en förteckning från antiken över byggnadsverk som representerade människans då största bedrifter.

Cheopspyramiden är den äldsta av pyramiderna på Gizaplatån. Pyramiden byggdes under Egyptens fjärde dynastis farao Cheops regenttid (början på 2500-talet f.Kr.) och är med sin nutida höjd på 138 meter den största av alla pyramiderna i hela Egypten. Den är alltså 4500 år gammal. Pyramiden var ursprungligen täckt av ett slätt yttre lager av vitpolerad kalksten som dock har rasat eller demonterats genom åren. Den är byggd som ett gravmonument över farao Cheops och innehåller tre gravkammare.

Sedan 1979 är Cheopspyramiden listad av Unesco som kulturellt världsarv.

Själv har jag besökt pyramiderna inte mindre än tre gånger och jag tycker fortfarande att de i allra högsta grad platsar i toppen på en sådan här lista.

Sfinxen och Cheopspyramiden.

2. Victoriafallen, Zimbabwe/Zambia
Victoriafallen är istället ett exempel på naturens egna underverk. Det är ett vattenfall i Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Och det är ett av de största vattenfallen i världen, ungefär 1,6 km brett och på den högsta punkten 105 meter högt. Under regnsäsongen strömmar det igenom ungefär 9 100 m³/s och under torkan runt 350 m³/s. Det bildas ett vattenmoln som ofta är runt 1,5 km högt och är synligt på hela fyra mils avstånd.

Victoriafallen upptogs 1989 på Unescos världsarvslista.

Jag har inte själv besökt det här underverket (än) men hoppas få chansen att se det någon gång i framtiden. Här en bild som jag hittade på Instagram:

.

3. Ngorongorokratern
Den här är en del av ett naturskyddsområde i norra Tanzania som gränsar till Serengeti nationalpark i väster och Östafrikanska riftsystemet i öster och som totalt upptar en yta på 8 094 km2. 1979 upptogs naturskyddsområdet på Unescos världsarvslista.

Ngorongorokratern är världens största hela kaldera, alltså kolapsad  vulkankrater, och den har en diameter på 16–19 km (264 km2). Runt kratern finns en 400–600 meter hög kant. Själva kratern utgör alltså bara en liten del av det totala naturskyddsområdet, men det är här som det mest fantastiska djurlivet kan skådas.

I Ngorongorokratern finns en mycket hög koncentration av djurarter där gnuer dominerar. Afrikanska Bufflar, Grantgaseller, thomsongaseller, zebror, vårtsvin och babianer är andra vanliga arter nere i kratern medan de flesta elefanterna stannar i skogen runt kratern. I naturskyddsområdet finns även flodhästar, vattenbockar, buskbockar, rörbockar och koantiloper.

På grund av den stora tillgången på bytesdjur finns även många rovdjur som hyenor, lejon, leopard och servaler. Den utrotningshotade svarta noshörningen kan ses i kratern, men antalet individer har minskat mycket drastiskt sedan 1960-talet då det fanns drygt 100 djur. Dessutom finns här många fågelarter. Men giraffer saknas dock helt här.

Jag firade min 50-årsdag här 2017. Och även om pyramiderna är alldeles fantastiska är nog detta det av Afrikas underverk som jag själv skulle sätta främst.

Kratern sedd uppifrån krönet.
Zebror i Ngorongorokratern.

4. Kilimanjaro, Tanzania
Kilimanjaro är Afrikas högsta berg. Det reser sig 5895 meter över havet. Berget ligger i norra Tanzania och är en utslocknad vulkan. Det är även världens högsta fristående berg, det vill säga ett berg som inte ingår i någon bergskedja.

En glaciärklädd topp mitt på ekvatorn. Men tyvärr håller glaciären på bergets topp på att smälta bort. Vissa studier menar att det beror på låg nederbörd, medan andra menar att det är den ökande värmen på grund av den globala uppvärmningen som orsakar detta och de pekar på att en torrperiod för 4200 år sedan inte smälte bort isen.

Den högsta av Kilimanjaros vulkankoner är Kibo. Den högsta toppen på Kibo heter Uhuru Peak. Uhuru är ordet för ”frihet” på swahili.

Berget kan bestigas utan erfarenhet av bergsbestigning, men det är inte helt ofarligt. Det låga lufttrycket som den höga höjden innebär kan orsaka allvarlig höjdsjuka. Stora klippblock har dessutom dödat turister vid flera tillfällen när blocken rasat ner på grund av att glaciären smälter.

Kilimanjaro ligger inte långt från Ngorongo och här ligger både en internationell och en inrikesflygplats. Vi landade här i januari 2017 och såg då berget på håll.

Kilimanjaro bland dimmorna, sett från ett flygplan.

View this post on Instagram

What a journey ⛰

A post shared by Amy (@amyy191) on

.

5. Okavangodeltat, Botswana
Vid Okavangoflodens mynning. Deltat mynnade en gång ut i den sedan flera tusen år uttorkade Makgadikgadisjön. Numera rinner i stället Okavangofloden ut i Kalahariöknen, och bevattnar där ett 15 000 km² stort område av träsk och sumpmarker. Platsen bjuder på ett sällsynt rikt djurliv och annorlunda safariupplevelser.

Jag har aldrig varit här. Inte ens i närheten. Men jag blir sjukt sugen när jag ser bilderna i boken och på Instagram.

.

6. Lalibela, Etiopien
Lalibela är en ort i regionen Amhara i norra delen av Etiopien. Den ligger 2 360 meter över havet och omkring 645 kilometer norr om Addis Abeba.

Platsen hette ursprungligen Roha, men bär nu namn efter 1200-talskungen Lalibela. Här finns elva klippkyrkor från 1000- till 1200-talen med betydande vägg- och takmålningar och reliefer i en underjordisk värld.

Kyrkorna höggs ur berget till fristående byggnader. Den största är mer än 30 meter lång, 25 meter bred och 10 meter hög. Platsen är en välkänd vallfartsort för etiopiska kristna, och kyrkorna räknas i dag till Unescos världsarv.

.

7. Tsingy de Bemaraha, Madagaskar
Tsingy de Bemaraha är ett naturreservat i Madagaskar som präglas av ett annorlunda kalkstenslandskap. På malagassiska heter det ”platsen där man inte kan gå” eftersom klippformationerna är vassa och även i övrigt svårforcerade. Men idag finns hängbroar som gör det möjligt att gå här, trots allt.

.

Fler underverk i Afrika
Utöver de 7 på listan ovan har Lonely Planet i sin bok ”Upptäck världens underverk” listat ytterligare tre underverk. De är Kolomanskop, en spökstad i Namibia, Stora Zimbabwe, den forna huvudstaden i ett banturike, vars ruiner är från 1000- till 1300-talet samt det egyptiska templet Abu Simbel från 1200-talet f.Kr. som flyttades 1967 och där ingenjörs- och arkitektarbetet genomfördes av svenska Vattenbyggnadsbyrån (VBB).

Som en del av omröstningen på Facebook har gruppmedlemmarna också fått möjlighet att lämna tips på ännu fler underverk. De förslag på afrikanska underverk som lämnats in där är Table Mountain i Sydafrika, Mount Nyiragongo, vulkan med världens största lavasjö i Kongo, världens tredje största moské som står i Casablanca i Marocko och Moskén i Djenne, Mali.

Sist en avslutande bild från Egyptens pyramider när jag var där för tredje och kanske sista gången.

2010, när jag besökte pyramiderna senast, skulle pojkarna snart fylla 7 och 5 år.

6 kommentarer på “Lista – 7 bästa underverken i Afrika

  1. Glömde skriva här, när jag nu skrev om dotterns Machu Picchu, att sonen har bestigit Kilimanjaro och också varit till Ngorongorokratern. Han hälsade på vänner som jobbade i Tanzania ett år. En i gänget fick ge sig, kom inte ändå upp till toppen p.g.a. begynnande höjdsjuka.

      1. Det gör man ju inte bara så där. Man måste vara förberedd vad gäller både utrustning och träning. Men sen är det nog förnuftet man får lyssna på, mår man dåligt så stannar man. I min sons grupp var en av dem läkare dock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s