resor · YouTube

Hon åker motorcykel ensam genom Afrika

Har du hört talas om motorcyklisten och youtubern Itchy Boots, även känd under sitt riktiga namn Noraly Schoenmaker? Det var min sambo som hittade hennes kanal för lite sedan och nu är vi fast båda två. Hon har helt nyligen återupptagit sin resa på egen hand genom Västafrika, som hon avbröt för några månader sedan när vädret blev för blött och vägarna för geggiga. Men nu fortsätter hon alltså sin äventyrliga resa.

Hon är 20 år yngre än jag, född 1987 och från Nederländerna. Hon har gjort flera resor på motorcykel tidigare och lagt ut på Youtube. Sammanlagt har hon kört 150 000 kilometer ensam runt om i världen. 2018 slutade hon sitt jobb, sålde sina ägodelar och hon har rest världen runt på heltid med motorcykel sedan dess.

För den som hellre följer hennes resa på andra sociala medier finns hon både på Facebook och Instagram.

Började i Marocko

Den här gången bestämde hon sig alltså för att utforska Västafrika på sin motorcykel. Hennes resa genom denna fantastiska kontinent är fylld av spänning, utmaningar och möten med olika kulturer. Resan började för snart ett år sedan, vid mitten av februari 2023, i Marocko. Där besökte hon bland annat ”den blå staden” Chefchaouen, en allt populärare turiststad i de norra delarna av landet. Men när ”Itchy” var här var det lågsäsong och ingen trängsel.

Västsahara

Sedan begav hon sig söderut genom öknen. Hon korsade gränsen till Västsahara, ett land som sedan ungefär evigheter är ockuperat av Marocko och känt för sin vildmark med vidsträckta sanddyner. På vägen mötte hon nomader och lärde sig om deras traditionella levnadssätt.

Mauretanien och Senegal

Ungefär tre månader senare, i början av maj hade hon kommit till Senegal efter att även ha passerat Mauretanien, ett land med storslagen natur och hjälpsamma människor, där hon besökt huvudstaden Nouakchott och utforskat de omkringliggande öknarna. Hon poserar här med sin motorcykel framför ett apbrödsträd, en trädsort som hon verkligen älskar:

Dakar och Gambia

Resan fortsatte sedan genom Senegal, ett land känt för sin musik och dans. Här besökte hon den livligt trafikerade huvudstaden Dakar och fick sin motorcykel genomgången inför den fortsatta resan. Hon åkte sedan vidare söderut längs kusten och till Gambiafloden. Där såg hon bland annat schimpanser från en båt på floden. De har varit utrotade från landet men återinplanterades 1979 och finns nu på tre öar i Gambiafloden.

Gambia ligger ju runt floden och liksom inkilat i Senegal. Efter att åter igen ha lämnat Senegal begav sig ”Itchy” till Guinea-Bissau, där hon åker genom allt grönare landskap och bland annat berättar att det här är ett av Afrikas fattigaste länder och om att den enda allmänt tillgängliga elproduktion som finns i landet är ett elverk på en inhyrd oljetanker i huvudstadens hamn som eldas med tjockolja. Och att fortfarande har många egna oljeeldade generatorer för sin elförsörjning. Scenerierna var dock bitvis fantastiska.

Guinea

Nästa etapp på hennes resa blev Guinea, ett land där hon passerade flera fantastiskt natursköna landskap och en allt mer tätnande grönska. Här begav sig Itchy Boots inåt landet, körde upp på en platå och lärde sig om landets kultur genom att bland annat studera en helt otrolig stege byggd på 1800-talet av grenar och bambu och som förenar platån med slättlandet nedanför.

Det var nu mitten av juni 2023 och här började hon också oroa sig lite för att redan möta regnperioden så smått.

Flera små länder

Efter att ha utforskat Guinea, fortsatte Noraly mot Sierra Leone. Här besökte hon bland annat det bomullsträd (kapok) under vilket en grupp frigivna afroamerikanska slavar vid slutet av 1700-talet grundade Freetown.

Nästa land på resan var Liberia. Här åkte hon på ”Afrikas värsta väg”. Fler lastbilar som kört fast, och suttit fast i så många veckor, i så mycket lervälling – det har du aldrig sett tidigare. Och mycket riktigt slutade det också med att motorcykeln gick sönder. Hon fick låta köra den på ett flak till Abidjan i Elfenbenskusten, där hon kunde få den lagad.

Sedan gick resan vidare genom Elfenbenskusten, Ghana – där hon körde genom kusliga guldgruvesamhällen, vidare till Togo och Benin, där hon bland annat besökte en lokal by.

Bröt resan

Efter att ha genomfört så pass mycket av sin hisnande resa genom Västafrika bestämde hon sig för att tillfälligt bryta sin resa på grund av den tilltagande regnperioden. Det hade nu hunnit bli slutet av augusti 2023.

I pausen gjorde hon några andra resor till bland annat Spanien och Indien innan hon i början av december återupptog sin resa igen och körde vidare mot Nigeria.

Tillbaka i Västafrika

Nigeria är ett betydligt större land än dem hon passerade i somras. Dessutom är säkerhetsläget inte det bästa. I landet finns flera våldsamma extremistiska och kriminella rörelser. Mot den bakgrunden valde Noraly att köra ganska raka vägen genom landet. Ändå tog resan några dagar. Hon noterade också att där var ständiga checkpoints överallt. En gång blev hon stoppad av en polis som upprepade gånger och ganska aggressivt krävde pengar av henne, men när hon lika upprepande bara frågade varför gav han upp och släppte iväg henne. I och med att hon undvek de mindre vägar hon normalt hellre kör på hamnade hon också på vägar riktigt hårt trafikerade av tunga lastbilar. Hon märkte också att de flesta städer och byar saknade elektricitet, i alla fall dagtid och att de ställen hon bodde på dessutom saknade både vatten och wi-fi. Närmare gränsen mot Kamerun blev dock landskapet fantastiskt vackert igen.

Väl inne i Kamerun besökte hon bland annat ett gammalt kungligt palats och konsthantverkare som tillverkar bronsstatyer. Hon besökte också en vacker vulkansjö och hamnade igen i regn och riktigt leriga vägar.

Varför titta?

Det jag gillar med att följa hennes resa har inte ett skvatt med motorcyklar att göra. De intresserar mig inte det minsta. Istället är det de landskap hon passerar och de människor hon möter som fascinerar. Dessutom är hon en extremt glad och positiv tjej som det är trivsamt att lyssna på när hon berättar om sina äventyr.

Den som vill följa hela hennes resa genom Västafrika kan börja med att titta på avsnitt 1 i säsong 7. Men ska vi vara ärliga är första avsnittet mest ett enda långt krångel att ta sig på färjan mellan Spanien och Marocko. Jag föreslår faktiskt istället att du börjar med avsnitt två:

Vill du istället följa hennes resa från och med nu kan du börja med att titta på det senaste avsnittet och sedan kan du räkna med att hon lägger upp ett nytt avsnitt ungefär var tredje dag.

Vinjettbilden är en skärmdump från Itchy Boots konto på Instagram.

Läs mer: Lista – 7 bästa underverken i Afrika

4 kommentarer på “Hon åker motorcykel ensam genom Afrika

  1. Har jag inte hört talas om.
    Vilken resa hon gjort. Blir trött bara jag ser det. Lite för gammal för äventyr, men när jag var yngre gick det undan värre. Fast skulle nog inte ens då våga göra en sådan resa själv.
    Ha det bra!

  2. Den här tjejens äventyr har min man följt, vet jag. Och gör kanske fortfarande. Det är verkligen fascinerande, både själva resan och människorna och miljöerna hon möter.

Lämna en kommentar