resor · tåg · vackra platser

Björkliden – Silverfallet: varning – tillträde på egen risk

Platsen där Rakkasjokk rinner ut i Torne träsk är mycket vacker. Den ser mer ut som om den vore placerad i ett tropiskt land än i Lappland. Men det är här i norr som det klaraste vatten faller ner som ett vitt skum mellan klippkanterna ner i en turkos lagun där det möter sjön vid en klapperstensstrand.

Promenaden ner från Björkliden stugby och Hotell Fjället är ungefär 1,5 km. Vi går över järnvägen vid stationen och ner genom Björklidens by. Förbi Gammelgården som är stängd så här års (men ett vandrarhem mitt emot håller öppet), över uppfartsvägen till hotellet och ner åt vänster på en stig längs Rakkasjokk.

Om du istället kommer med bil från Kirunahållet på väg åt Narvikshållet finns det en parkeringsplats på höger sida om vägen precis efter att E10 har passerat över Rakkasjokk. Men åter till vår upplevelse av platsen:

En bit efter att stigen passerat under väg E10 ser vi en inplastad lapp från statens fastighetsverk fästad mot marken med ett par stenar : ”Varning! Tillträde sker på egen risk! Området kring Silverfallet är mycket brant och saknar fallskydd vid klippkanten.”

Hur farligt är det?

Med tanke på att hela området runt Björkliden är fullt av jokkar, vattenfall och branter som saknar fallskydd vid klippkanterna så hajar jag till lite över budskapet. Hur farlig är den här platsen egentligen?

Vi fortsätter ändå promenaden ner på stigen, över bron som går över fallet och vidare ner mot sjön. Bron har faktiskt räcken och ingenstans längs stigen känns det särskilt farligt. Men så klart: tillträde sker ändå på egen risk. Och om inte annat så riskerar du att häpna över platsens bildskönhet.

Efter att vi häpnat färdigt sätter vi oss på stranden och fikar varm choklad, banan, torkad mango och godis. Vi har med oss badkläder men det känns aldrig aktuellt att byta om. Däremot tar jag av skorna, kavlar jag upp byxbenen och vadar lite i det kalla vattnet.

Ta sig hit

Förutom att ta dig hit med bil på väg E10 som går från Luleå till Narvik kan du också ta nattåget från Stockholm hela vägen till Björkliden. Det finns också en förbindelse med byte i Boden.

Och funderar du på att stanna till och övernatta en eller flera nätter i Björkliden så är du kanske intresserad av att läsa om 8 saker du kan göra i Björkliden på sommaren.

Här finns bland annat fantastiska vyer över Lapporten också. Förutom denna lilla pärla nere vid Torne träsk. Som för övrigt är är Skandinaviens största fjällsjö. Bara en sådan sak. Sjön är dessutom Sveriges sjunde största och näst djupaste.19 kommentarer på “Björkliden – Silverfallet: varning – tillträde på egen risk

  1. Underbart vackert. Ska tänka på detta ställe vid nästa sommarplanering!!! Tack för tipset!

      1. Tänk att jag inte kommer ihåg det riktigt. En dag var man barbent för att visa solbrännan när skolan började, sen var det strumpor på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s