årstider · natur · resor · vackra platser

Lapporten, Abisko och Björkliden – mina 10 bästa tips året runt

Förra året skrev jag en lista över Sveriges vackraste platser. Den listan toppas av Abisko och Björkliden. Först tänkte jag ha dessa båda orter i Lapplandsfjällen som var sin plats på den där listan. Men sedan kom jag fram till att de ligger så pass nära varandra att de nog får anses höra ihop som ett och samma resmål.

Från båda platserna har du dessutom flera fina utblickar mot Sveriges vackraste U-dal, Lapporten.

Här är mina tio bästa tips om du funderar på att besöka Abisko och/eller Björkliden:

1. Utförsåkning på vårvintern

Frukost med utsikt mot Lapporten.

Allra vackrast är nog de här båda orterna på vårvintern, i mars – april. Ibland undrar jag om det kan finnas en finare plats att åka skidor utför än i Björkliden. Dolomiterna möjligen, men i vart fall finns det ingen sådan plats i Sverige. Med vyerna mot Torne träsk och inte minst Lapporten. Sju år har vi åkt skidor här på vårvintern.

Även om det finns en lift i Abisko så är den oftast inte öppen på vintern så det är Björkliden som gäller för utförsåkning.

Grejen med skidåkningen här är dels att det finns allt från barnbackar till svarta pister, men också att naturupplevelsen är så fantastiskt storslagen med utsikt mot Torne träsk och i vissa vinklar även Lapporten.

Här finns fem liftar varav den längsta är Kåppasliften, 1675 km lång och med en fallhöjd på drygt 400 meter. Åker du först ner en bit kan du sedan fortsätta ännu högre upp med Kittedalsliften och få ännu mer fallhöjd ner; 540 meter. Den tredje högsta i Sverige efter Åre/Duved och Hemavan. Totalt kan du i Björkliden välja mellan 23 pister eller hitta din egen väg i ett ospecificerat antal off-pist-stråk.

Liftkortet gäller även i Riksgränsen, som har något tuffare skidåkning, och det finns en transferbuss som avgår på morgonen och går tillbaka på eftermiddagen.

Läs mer: Backarna i Björkliden

2. Dagsvandra på sommaren (och tidig höst)

Vandra i Abisko.

Men även sommaren här är väldigt fin. Och – tänker jag – förmodligen även den tidiga hösten. Vandra kan du då göra här uppe. Den berömda Kungsleden börjar i Abisko, som också är en utmärkt utgångspunkt för dagsvandringar.

För du behöver inte nödvändigtvis gå mångmilavandringar och sova i tält som du själv bär med dig för att turista i Abisko nationalpark. Det finns betydligt bekvämare sätt att uppleva denna vackra plats.

När vi var här senast på sommaren, det var i augusti 2017 så vandrade vi första dagen till Njakajaure. Det blev en runda på 5 km. Andra dagen tog vi liften upp och vandrade tillbaka ner 15 km på Slåttatjåkka. Tredje dagen gick vi en kortare runda, nära Turiststationen, men ändå med spektakulära vyer.

Vi var här i augusti och då blommade de blommor som blommar vid midsommartid i södra Sverige. Är du här vid midsommartid är det istället växtlighet som under vår till försommar i södra delarna av landet och en del snö kvar. Å andra sidan kan du då se midnattssolen, förutsatt att det inte är mulet.

Även i Björkliden går det bra att vandra på sommaren. Det är också möjligt att vandra mellan Abisko och Björkliden för den som vill göra det.

Läs mer: Dagsvandringar och lyxig gourmetmat i Abisko

3. Missa inte Silverfallet

Silverfallet i Lappland.

Platsen där Rakkasjokk rinner ut i Torne träsk är mycket vacker. Den ser mer ut som om den vore placerad i ett tropiskt land än i Lappland. Men det är här i norr som det klaraste vatten faller ner som ett vitt skum mellan klippkanterna ner i en turkos lagun där det möter sjön vid en klapperstensstrand.

Promenaden ner från Björkliden stugby och Hotell Fjället är ungefär 1,5 km. Du går över järnvägen vid stationen och ner genom Björklidens by, över uppfartsvägen till hotellet och ner åt vänster på en stig längs Rakkasjokk.

Om du istället kommer med bil från Abisko- och Kirunahållet på väg åt Narvikshållet finns det en parkeringsplats på höger sida om vägen precis efter att E10 har passerat över Rakkasjokk.

Här finns bland annat fantastiska vyer över Lapporten också. Förutom denna lilla pärla nere vid Torne träsk. Som i sin tur för övrigt är är Skandinaviens största fjällsjö. Bara en sådan sak. Sjön är dessutom Sveriges sjunde största och näst djupaste.

Läs mer: Björkliden – Silverfallet: varning – tillträde på egen risk

4. Fler saker att göra i Björkliden på sommaren

Rödklöver med Nuolja och Lapporten i kvällsljus.

Just att vandra är nog den vanligaste aktiviteten även i Björkliden på sommaren. Att vandra på fjället. Populärast på senare år gissar jag att det är att gå till Trollsjön. Detta sedan den häromåret blev utsedd av SJ till Sveriges svar på Gardasjön i Italien. En helt och hållet galen jämförelse – vågar jag i och för sig påstå. Men sjön kan säkert vara sevärd ändå.

Men här finns fler saker att göra. Av dem skulle jag gissa att golf är den näst populäraste aktiviteten efter att vandra. Här uppe på fjället finns nämligen Sveriges nordligaste golfbana. Vi spelar inte golf men passerade förbi banan som har en fantastisk utsikt över Torne träsk.

Björklidens golfbana öppnar normalt någon vecka in i juli. Den har alltså långt ifrån Sveriges längsta öppettider sett till kalenderdagar. Men under högsäsong har den istället öppet dygnet runt. Detta tack vare midnattssolen. Banan har 18 hål.

Annat du kan göra är bland annat att cykla, fiska eller spela minigolf.

Läs mer: 8 saker du kan göra i Björkliden på sommaren

5. Besök Abisko kanjon

Klippformation i Abisko kanjon.

Vår sista dag i Abisko i början av augusti 2017, vandrade vi en kort slinga vid Abisko kanjon söder om väg E10 och järnvägen, ca en kilometer. Det här kan vara en perfekt runda att gå för den som, liksom vi hade, har kort tid på sig och ett tåg att passa.

Vanligast är nog annars att besökare i Abisko ser Abisko kanjon norr om vägen och järnvägen. Men det hade vi redan gjort vår första dag här. Men jag tycker att den här södra slingan är ett fint komplement som inte bör missas.

Vi gick genom björkskogen till och över fjällälven Abiskojåkka. Därefter följde vi stig och spång söderut på den västra sidan om jokken tills vi kom till en gångbro där vi kunde gå över vattnet igen och tillbaka mot fjällstationen.

Hela sträckan från den övre bron till den nedre följer de spännande kanjonformationer som jokken har skapat med hjälp av tidens tand. De här ganska kantiga och byggklosslika formationerna, både norr och söder om vägen, var från början en av de viktigaste anledningarna till att just Abisko blev nationalpark.

Läs mer: En riktigt kort vandring i södra delen av Abisko kanjon

6. Se norrsken på vintern

Norrsken i Abisko. Foto: Dylan Shaw on Unsplash

Norrsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar – mest elektroner – som krockat med molekyler och atomer som då accelererats till höga energninvåer i jordens magnetosfär återgår till sitt normala tillstånd och avger den extra energin i form av ljus i de olika färger vi ser i norrskenet. Den vanligaste färgen är gulgrönt och det kommer från syreatomer som krockat med sådana elektroner. Fenomenet hör ihop med solvinden och solstormar som är orsaken till att elektronerna accelereras.

Lonely Planet har utsett Aurora Sky Station i Abisko till världens bästa plats att uppleva norrsken på. Från oktober till slutet av mars kan du se norrsken nästan varje kväll, mer eller mindre starkt, förutsatt att det är molnfritt på himlen. Vilket det inte sällan är just i Abisko.

Eftersom norrsken orsakas av aktivitet på solen kan ovanligt starka norrsken prognostiseras upp till några dygn i förväg. Jag har laddat ner en app som jag använt när vi varit i Björkliden och vi har också någon gång haft turen att få se norrsken trots att vi varit där på vårvintern och inte i den mörkaste vintertiden när chanserna är som bäst. Tänk dock på att det kan vara riktigt kallt den tiden på året. Kläder efter väder!

Läs mer: Vi fick se norrsken!

7. Ät gott

Varma hjortron med vaniljglass.

Smaken av varma hjortron som möter kall men smältande vaniljglass är den närmast perfekta avslutningen på en dag i Abisko nationalpark. Och också avslut på en fantastisk middag med utsikt över Torne träsk. Jag har ätit kalixlöjrom till förrätt och fjällröding till varmrätt. Relativt lokala råvaror och restaurangen använder sig och serverar dessutom mycket KRAV-märkt.

Vi befinner oss i det här fallet på restaurang Kungsleden i STF:s fjällstation i Abisko. Träbord, blåa pinnstolar och tavlor med fjällmotiv. Men den vackraste tavlan är ändå fönstren med vyn över den plats där Abiskojokk rinner ut i den blåa sjö som är fjällvärldens största och Sveriges sjunde i storlek och andra i djup. Torne träsk. När måltiden är över börjar solnedgången skymta bakom fjället Slåttatjåkka och det är också en minst sagt vacker syn.

Det här är ändå inte den enda gourmetrestaurangen i Kirunas fjällvärld. Tvärtom. Jag har själv besökt flera: Ishotellets restaurang, Björklidens restaurang Lapporten och Rikgsgränsens finrestaurang, som alla finns i samma kommun.

Läs mer: Lyxmat i svenska Arktis

8. Bo bra

Utsikt från vandrarhemmet i Abisko.

Abisko turiststation öppnat redan 1903 när Malmbanan var ny. Här finns numera både stugor och vandrarhem. Stugorna är parhus. Lägenheterna består av två sovrum på ovanvåning med två enkelsängar i ett rum och våningssängar med fyra bäddar i ett rum. Samt kombinerat kök/allrum med matplats och soffgrupp, dusch, WC och torkskåp på bottenvåningen. Städning ingår inte, men vi valde till linne med handdukar och frukost i priset som sommaren 2017 var 5230 kr för två nätter (men som säkerligen är dyrare i år). Som bokades genom Svenska Turistföreningens hemsida.

Frukosten är mycket bra, många ekologiska produkter och fjällfil med hjortron bland annat. Frukosten serveras i Restaurang Kungsleden som du hittar i Huvudbyggnaden (som tyvärr är en inte inte särskilt vacker tegelbyggnad).

I Björkliden finns hotell, vandrarhem och stugby. Allt ägt av Lapland Resorts. Har du tur när stugorna fördelas i Kåppas stugby i Björkliden kan du få en stuga med fantastisk utsikt över Torneträsk och Lapporten. Har du otur ser du bara väggen på stugan mitt emot.

Gammelgåden i Björkliden är sedan den först byggdes 1929 tillbyggd i flera etapper och varje etapp bär spår av sin tid. Numera är här vandrarhem (eller ”SKI LODGE” som de själva kallar det) och restaurang. När den är öppen, vilken den tyvärr inte alltid är.

Hotell Fjället inte heller särskilt nytt. På en av väggarna i lobbyn hänger ett foto från 1949 och redan då fanns hotellet på plats. Hotellet har enkel-, dubbel- och familjerum. Här kostar det någon tusenlapp mer per natt för ett dubbelrum jämfört med prisläget på Gammelgården.

I Björkliden finns också en husvagns- och husbilscamping och ett fristående vandrarhem.

Läs mer: Kåppas stugby – en stuga med utsikt mot Lapporten

9. Åk tåg hit

Ta tåget till Lappland.

Visste du att det går nattåg direkt från Stockholm till flera turistorter i Lappland? Det avgår två tåg i vardera riktningen varje dygn. En förbindelse som går direkt, hela vägen, utan byten. Och en förbindelse med byte i Boden. Från Stockholms central avgår dagligen ett nattåg vid sextiden på kvällen som utan byten är i Abisko vid elvatiden på förmiddagen. Ett annat tåg avgår vid halv elvatiden på kvällen. Då blir det byte i Boden och du är sedan framme klockan vid fyratiden på eftermiddagen.

När vi åkte hit upp var det fortfarande SJ som körde de här sträckorna. Men numera är det norka Vy som har hand om nattågstrafiken från Stockholm till Lappland.

Tänk på att boka i god tid.

Läs mer: Åka nattåg – mina 7 bästa tips

10. Boka i tid

Liften i Abisko.

Även boende bör bokas i mycket god tid. Särskilt om du vill göra ett besök här under de intensivaste tiderna på året. Påsken, sportloven och sommaren brukar vara de tider på året som är allra hårdast bokade och när boendealternativen först tar slut.

Det är så klart aldrig fel att kolla, även om du skulle få ett sent infall, men räkna inte med att det finns boende om du väntar till sista minuten.

Regnbåge framför Lapporten.

Läs mer: Besök verklighetens Björkfjället från TV-serien ”Andra åket”

3 kommentarer på “Lapporten, Abisko och Björkliden – mina 10 bästa tips året runt

  1. Jättefint inlägg om den vackra fjällvärlden. Senast i går kväll fick jag en liten video från Abiskojåkka som porlade som en liten bäck som hade befriat sig från snön. Och dessförinnan en softande älg i en snödriva i Abisko där min f.d. klasskamrat och väninna har en liten stuga. Under vårvintern är de långa perioder där, går på skidtur eller tar en promenad på Torneträsk, runt någon liten ö. Jag avundas dem.

    Hjortronen, jag minns när vi var med pappa på myrarna, han älgade alltid iväg så det var svårt att hinna med. Hinkarna fyllde vi snabbt med dessa underbara gyllene bärnstensgula bär. Nu har jag några liter i frysen, dyrt inhandlade från en bärbil. Norrskenet, det var vintervardag, men ändå förunderligt vackert.

    Tack för ditt minnesframkallande och fina inlägg med mycket information och fina bilder dessutom!

    1. Tack själv för din långa och initierade kommentar. Hjortronen minns jag också från min egen barndom, betydligt längre söderut. Det är lite av en hemlighet att det finns så gott om dem där på sina ställen. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s