natur · resor · vandra

En riktigt kort vandring i södra delen av Abisko kanjon

Vår sista dag i Abisko i början av augusti 2017, vandrade vi en kort slinga vid Abisko kanjon söder om väg E10 och järnvägen, ca en kilometer. Det här kan vara en perfekt runda att gå för den som, liksom vi hade, har kort tid på sig och ett tåg att passa.

Vanligast är nog annars att besökare i Abisko ser Abisko kanjon norr om vägen och järnvägen. Men det hade vi redan gjort vår första dag här. Men jag tycker att den här södra slingan är ett fint komplement som inte bör missas.

Vi gick genom björkskogen till och över fjällälven Abiskojåkka på först en väg, sedan en tillgänglighetsanpassad kortare stig och därefter en smalare stig och så en bro som går söder om och parallellt med bron över väg E10.

Därefter följde vi stig och spång söderut på den västra sidan om jokken tills vi kom till en gångbro där vi kunde gå över vattnet igen och tillbaka mot fjällstationen. Hela sträckan från den övre bron till den nedre följer de spännande kanjonformationer som jokken har skapat med hjälp av tidens tand. De här ganska kantiga och byggklosslika formationerna, både norr och söder om vägen, var från början en av de viktigaste anledningarna till att just Abisko blev nationalpark.

De branta klippväggarna består av bergarterna hårdskiffer och dolomitkalksten. Hårdskiffer är i sin tur en bergart som bildats genom nedkrossning och omkristallisation och av äldre sedimentära bergarter. Och dolomitkalkstenen består av mineralet kalciummagnesiumkarbonat som först upptäcktes i Dolomiterna i Italien. Därav namnet. Klippfomationerna skiftar här i olika nyanser av grått och brunt.

Vattnet i ån skiftar i sin tur i många spännande nyanser, från mörkaste svart, via ultramarinblått och turkost till skummande vitt.

Den som har mer tid kan fortsätta vandringen söderut, på den östra sidan, ända ner mot jokkens mynning i Torneträsk, där den först bildar ett litet delta. Abiskojåkka är uppströms fyra mil lång och jokken är det största tillflödet till Torneträsk och därmed också Torneälvens största källflöde.

Har du appen Viewranger hittar du den här korta vandringen här.

Den här vandringen är kort men bitvis går den läskigt nära de branta kanterna. Så ta det försiktigt!

Fjällandskap vid Abisko fjällstation.
Stig genom björkskog i Abisko.
Abisko kanjon söder om väg E10.
Abisko kanjon vid bron som leder tillbaka mot turiststationen. Se de två personerna till vänster för skala.
Ett förstelnat bergatroll trittar fram vid Abiskojåkka.
Den som vill och har tid kan fortsätta ner mot deltat och Torneträsk.
Vandringen i blått på översiktskartan.
Vandringen i blått i en lite större skala.

Läs mer: Abisko – 5 km vandring till Njakajaure

7 kommentarer på “En riktigt kort vandring i södra delen av Abisko kanjon

    1. Som i Skåne. Mycket trängsel överallt i naturen (nästan). Blekinge är också ganska tättbefolkat faktiskt. Men ingen trängsel här i naturen, ändå. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s