natur · resor · vackra platser · vandra

Dagsvandringar och lyxig gourmetmat i Abisko

Det är nu hög tid att sy ihop ett sammanfattning av våra dagar i Abisko, Lappland i början av augusti 2017. Det blev bara tre dagar och två nätter men vi hann med tre olika vandringar, fem, femton och en kilometer långa. Här redogör jag för de vandringarna, den goda lyxmaten vi åt, hur vi bodde, och hur vi tog oss dit med nattåg.

Du behöver inte nödvändigtvis gå mångmilavandringar och sova i tält som du själv bär med dig för att turista i Abisko nationalpark. Det finns betydligt bekvämare sätt att uppleva denna vackra plats.

Här är mina erfarenheter som du kan ta med dig av ifall du funderar på att besöka Abisko i sommar. Jag börjar med vandringarna vi gjorde.

5 km vandring till Njakajaure

Albin som då var 11 år har just insett att vår promenad också kan räknas som en ”fjällvandring”

Vår första eftermiddag i Abisko nationalpark vandrar vi slinga nummer 3 till den lilla fjällsjön Njakajaure och tillbaka. Den är ungefär fem kilometer och ska ta ungefär två timmar. Men vi tar närmare tre timmar på oss. Trots att molnen ligger tunga över Lapporten, som därmed är dold just den här dagen, är vyerna fantastiska. Jag stannar ofta för att fotografera. Men strax innan vi nått slingans bortersta punkt vill inte han som där och då är 11-åringen längre. ”Vi skulle ju inte fjällvandra!”

Han var lovad att vi inte skulle fjällvandra utan bara gå promenader här uppe. Han börjar nu misstänka att han är lurad. Men vi försöker övertala honom att detta inte är någon fjällvandring utan bara en ”promenad”. Huruvida han köper resonemanget är något oklart men efter en stund går han med på att fortsätta gå.

Fram till den här punkten har vi följt Kungsleden längs fjällälven Abiskojåkka och Abisko kanjon.

På vägen tillbaka går vi bland annat på spänger över hjortronmyrar. Massor av härliga blommor ser vi också längs vår promenad. Trots att det är i början av augusti ser vi en blomsterprakt som vid midsommartid i södra Sverige: midsommarblomster, prästkragar, linnea och orkideer bland annat.

Här du appen Viewranger hittar du den här korta vandringen här.

Hjortron i Abisko.
Den här vandringen (eller om du hellre föredrar ordet ”promenad”) är 5 km (blåmarkerad på denna kartan)

Läs mer och se fler bilder: Abisko – 5 km vandring till Njakajaure

Lift & vandring 15 km på Slåttatjåkka

Rast med utsikt mot Abiskojåkka och Lapporten

Nästa dag blir det en hel dags vandring. Vi tar vi liften upp till Nuolja Sky Station och vandrar därifrån ca 7-8 km först söder ut och sedan åt sydväst längs en markerad led på kalfjället Slåttatjåkka. Därefter går vi lika lång väg tillbaka åt nordost genom fjällbjörkskogen tillbaka till Abisko turiststation. Totalt cirka 15 km.

Vyerna är vackra redan från sittliften. Till höger om oss ser vi Sveriges sjätte största sjö, Torneträsk. Och sett bakom oss till väster ser vi Lapporten. Väl uppe tar vi en fika i den toppstuga som byggts där liften landar. Det är alltså den som heter Nuolja Sky Station.

Direkt när vi ska påbörja vår vandring delar sig den märkta leden åt två håll. Den led som går åt höger är markerad som röd led nummer 1 och i stort sett samtliga som påbörjar en vandring samtidigt som oss går åt det hållet. Men istället för att följa strömmen av vandrare läser vi in oss på kartan och väljer den något kortare vandring vi sett ut från början och tar alltså stigen till vänster.

Det är bitvis blött uppe på kalfjället. Fortfarande i augusti pågår snösmältningen. Men annars är den första delen den finaste biten av vandringen. Vackra vyer och relativt myggfritt. Vi ser också renar, spännande blommor och en spännande fågel. Innan vi vänder tillbaka nedför sluttningen och genom björkskogen (och innan det börjar regna) äter vi vår medhavda matsäck till lunch.

Om du inte som vi, redan har gjort femkilometersvandringen ovan kan jag rekommendera att gå över Abiskojåkka och följa endera av sträckningarna på den vandringen istället, eftersom björkskogen var lite långtråkig att gå igenom mot slutet. Vill du ändå följa vår vandring i appen Viewranger hittar du den här.

Spännande blommor på fjället
Vår ca 15 km långa dagsvandring i Abisko. Observera att den långa raksträckan är med lift.

Läs mer och se fler bilder: Vandring 15 km på Slåttatjåkka från liften i Abisko

1 km vandring i Abisko kanjon

Vår sista dag i Abisko vandrade vi en kort slinga vid Abisko kanjon söder om väg E10 och järnvägen, ca en kilometer. Det här kan vara en perfekt runda att gå för den som, liksom vi hade, har kort tid på sig och ett tåg att passa.

Vanligast är nog annars att besökare i Abisko ser Abisko kanjon norr om vägen och järnvägen. Men det hade vi redan gjort vår första dag här. Men jag tycker att den här södra slingan är ett fint komplement som inte bör missas.

Vi gick genom björkskogen till och över Abiskojåkka på först en väg, sedan en tillgänglighetsanpassad kortare stig och därefter en smalare stig och så en bro som går söder om och parallellt med bron över väg E10. Därefter följde vi stig och spång söderut på den västra sidan om jokken tills vi kom till en gångbro där vi kunde gå över vattnet igen och tillbaka mot fjällstationen.

Har du appen Viewranger hittar du den här korta vandringen här.

Den här vandringen är kort men bitvis går den läskigt nära de branta kanterna. Så ta det försiktigt!

Abisko kanjon. Se de två personerna till vänster för att få grepp om skalan.
Vandringen är här illustrerad med blå linje.

Läs mer och se fler bilder: En riktigt kort vandring i södra delen av Abisko kanjon

Lyxmat på restaurang Kungsleden

Löjrom till förrätt.

Vi befinner oss på restaurang Kungsleden i STF:s fjällstation i Abisko. Träbord, blåa pinnstolar och tavlor med fjällmotiv. Men den vackraste tavlan är ändå fönstren med vyn över den plats där Abiskojokk rinner ut i den blåa sjö som är fjällvärldens största och Sveriges sjunde i storlek och andra i djup. Torneträsk. När måltiden närmar sig sitt slut börjar solnedgången skymta bakom fjället Slåttatjåkka och det är också en minst sagt vacker syn.

Smaken av varma hjortron som möter kall men smältande vaniljglass är den närmast perfekta avslutningen på en dag i Abisko nationalpark. Och också avslut på en fantastisk middag med utsikt över Torne träsk. Vi har tidigare den här dagen dagen vandrat en och en halv mil och jag tycker att jag därmed förtjänat detta.

Jag har ätit kalixlöjrom till förrätt och fjällröding till varmrätt. Relativt lokala råvaror och restaurangen använder sig och serverar dessutom mycket KRAV-märkt. Fantastiska smaker. Det är riktig gourmetmat som serveras här, nästan så långt bort från världen som du kan komma i vårt land. På ett vandrarhem! Ända uppe i Arktis.

Tänk på att boka bord i förväg.

Hjortron och glass.

Läs mer och se fler bilder: Lyxmat i svenska Arktis

Boende

Vi bodde i ena halvan av huset till vänster

Stugan som vi bor i är ena halvan av ett parhus. Lägenheten är ca 60 kvadratmeter och består av två sovrum på ovanvåning med två enkelsängar (80 cm) i ett rum och våningssängar (80 cm – 120 cm) med fyra bäddar i ett rum. Samt kombinerat kök/allrum med matplats och soffgrupp, dusch, WC och torkskåp på bottenvåningen. Städning ingår inte, men vi har valt till linne med handdukar och frukost i priset som sommaren 2017 var 5230 kr för två nätter (men som säkerligen är dyrare i år). Som bokades genom Svenska Turistföreningen (hemsida).

Frukosten är mycket bra, många ekologiska produkter och fjällfil med hjortron bland annat. Frukosten serveras i Restaurang Kungsleden som du hittar i Huvudbyggnaden (som tyvärr är en inte inte särskilt vacker tegelbyggnad). Där serveras lappländsk gourmetmat till lunch och middag och det har jag skrivit om tidigare.

Här kan den som vill bo i vandrarhemsdelarna istället. Eller tälta i eget, medhavt tält.

Andra delar av STF:s turiststation i Abisko.

Ta tåget hit

Visste du att det går nattåg direkt till flera turistorter i Lappland? Det avgår två tåg i vardera riktningen varje dygn. En förbindelse som går direkt, hela vägen, utan byten. Och en förbindelse med byte i Boden. Från Stockholms central avgår dagligen ett nattåg vid sextiden på kvällen som utan byten är i Abisko vid elvatiden på förmiddagen. Ett annat tåg avgår vid halv elvatiden på kvällen. Då blir det byte i Boden och du är sedan framme klockan vid fyratiden på eftermiddagen.

När vi åkte hit upp var det fortfarande SJ som körde de här sträckorna. Men numera är det norka Vy som har hand om nattågstrafiken från Stockholm till Lappland.

Tänk på att boka i god tid.

Läs mer: Åka nattåg – mina 7 bästa tips

Utsikt mot Abiskojåkkas mynning i Torneträsk.

Vi fortsatte för övrigt vår resa i grannbyn Björkliden, nästa station på järnvägen mot Riksgränsen och norska Narvik.

Läs mer: 8 saker du kan göra i Björkliden på sommaren

8 kommentarer på “Dagsvandringar och lyxig gourmetmat i Abisko

 1. Så vackert!
  Det kan bara vara myggen som förstör det hela.
  Vilken lyxig mat, inte vad man tänker sig på en fjällstation.
  Fint boende också.
  Jag har passerat Abiskor med tåg, men inte stannat där.
  Trevlig lördag!

  1. Min åsikt är att det är jag själv som har upphovsrätten till de här kartorna. Det som huvudsakligen visas är ju just mina vandringar så som jag själv har vandrat dem och illustrerat detta. Upphovsrättsligt anser jag därmed att de borde kunna ses som collage. Att kartorna är tillräckligt självständiga för att anses utgöra ett nya fristående verk där jag har har haft möjlighet att göra fria och egna kreativa val vid skapandet. Därmed behöver jag inte tillstånd från någon annan. Med det sagt är jag ingen expert på upphovsrätt. Har du exempel på rättsfall som tar upp liknande fall, alltså som utsnitt av kartor, där den huvudsakliga informationen är pålagd och visar någons egen vandring/vägval och publicerad i en personlig, icke vinstdrivande kanal, så vore det intressant att läsa de domarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s