hållbart resande · resor · tåg

Åka nattåg – mina 7 bästa tips

Att åka nattåg har blivit populärt igen. Jag, för min del, slutade aldrig använda detta färdsätt. Jag älskar att åka nattåg! Men jag har blivit bekvämare med åren. Ni får gärna kalla mig bortskämd, men numera åker jag inte nattåg utan att ett bestämt villkor är uppfyllt. Jag återkommer till det. Det är mitt första tips. Men jag har fler tips. Låt mig avslöja mina bästa hemligheter för att göra nattågsresan till en positiv upplevelse.

Jag har alltid varit medveten om att tåget är det miljömässigt bästa färdmedlet. Och jag har alltid åkt mycket tåg. Även många nattåg.

Ungdomens tågluffar, åren jag bodde i Luleå och åkte fram och tillbaka till södra Sverige, för att inte tala om halvåret när jag bodde i Gävle och min sambo Anders i Luleå och vi turades om att veckopendla varannan helg, sedan under åren i Karlskrona blev det en hel del tjänsteresor med nattåg. Från Karlshamn har det blivit färre sådana men jag och min familj har gjort en minitågluff till Prag och tillbaka med ett nattåg som tyvärr inte finns längre. Och vi har åkt på skidsemester många år med nattåg till Lapplandsfjällen. Tågsemestern vi gjorde i Frankrike förra sommaren var tyvärr utan nattågsresor. Men på sportlovet i år bär det av igen. Till alperna den här gången. Och nyligen åkte jag nattåg i tjänsten från Östersund till Stockholm. Så jag har samlat på mig en hel del knep genom åren.

Här är de:

1. Boka ”hel kupé”
Här kommer vi på en gång till min ökade bekvämlighet, men också ett ökande säkerhetsmedvetande. Det har tyvärr alltid förekommit stölder på nattåg. Inte jätteofta. Men då och då. Dessutom är det skönt att kunna stänga dörren om sig och slippa sova med främlingar. Hel kupé kan på svenska nattåg bokas för 1-3 personer i sovvagn och för 4-6 personer i liggvagn. Även i Europa finns i regel denna möjlighet. Det blir så klart dyrare, men jag tycker att det är värt det. När vi reser hela familjen brukar jag välja hel kupé i liggvagn i första hand både för prisets skull och för att det är roligt att åka alla i samma kupé. Men ibland har det varit fullbokat och då har jag valt två hela sovkupéer istället. Fördelen med det är att det är bäddat i förväg och bekvämare sängar och sängkläder att sova i.

För den som vill resa ännu bekvämare finns egen sovkupé i första klass för en till två personer med dusch och WC i kupén.

2. Boka i tid
Åka nattåg under något av skolloven? Då måste du i regel vara ute i mycket god tid med bokningen. SJ har i regel biljettsläpp fyra gånger per år för en hel säsong. I samband med dessa släpp är priset som lägst. Vid början och slutet av skollov tar dessutom biljetterna slut snabbt. Sommarens biljetter släpps under april. Höstens biljetter släpps under juni. Vinterns biljetter släpps under september/oktober. Och vårens biljetter släpps under november/december.

Tänk på att det har förekommit att biljetterna till just nattågen släpps tidigare än övriga biljetter.

Tänk också på att det finns andra nattågsaktörer än SJ i Sverige. Så körs numera nattågen till övre Norrland numera av norska Vy.

Det samma gäller för österrikiska ÖBB som har mycket av nattågstrafiken i Europa. Nattågen släpps tidigt. I regel fem-sex månader i förväg, medan anslutande tågbiljetter från Köpenhamn till Hamburg släpps senare (och bokas hos tyska DB).

Vill du åka populära avgångar i samband med skolloven måste du hänga på låset och boka nattåget direkt, ofta innan du bokar övriga sträckor.

3. Var beredd på bokningsstrul
Tågbolagens bokningssajter är inte fullt ut kompatibla med nattågen. Eller har i alla fall inte alltid varit det. Jag har till exempel aldrig lyckats boka en biljett hela vägen från Karlshamn i Blekinge till Björkliden i Lappland. Det luriga är att biljettsystemet då har indikerat att det varit fullbokat – trots att det inte varit det. Om jag sökt på biljett från Stockholm, eller ibland till och med från Hässleholm, så har det plötsligt funnits biljetter! Så då är ett sätt att göra som jag gjort och prova sig fram.

Ett annat sätt är att vända sig till någon av de resebyråer som är specialicerade på tågbokningar, som till exempel Centralens Resebutik i Kalmar. Tyvärr är dessa resebyråer ofta så högt belastade att du kan tvingas fixa din egen bokning själv direkt på nätet i alla fall.

4. Ha gott om tid på nattågets avreseort
En födel med tåget som färdmedel är att på de flesta sträckor går det många tåg varje dag. Inte sällan en avgång per timme eller oftare. Missar du ett tåg är det bara att ta nästa (i värsta fall, beroende på hur du har bokat kan du dock behöva köpa en helt ny biljett). Men med nattåget är det värre. Dels är det dyrare och dels går det i regel bara ett eller högst två tåg på samma sträcka varje natt. Om det skulle vara så att det går ett senare tåg samma kväll är ändå risken stor att det tåget är fullbokat. Du har alltså mycket att förlora om du skulle bli försenad till avreseorten för nattåget och har ett kort byte där.

Se därför till att ha gott om tid på nattågets avreseort. Gärna flera timmar. Det kan vara ett tillfälle att besöka ett museum, gå en längre promenad eller äta en god middag. På större stationer finns bagageförvaring där du kan lämna in dina väskor under tiden.

Var också uppmärksam på om det finns eller inte finns restaurangvagn på just ditt nattåg. Så att du köper med dig matsäck vid behov.

5. Åk inte nattåg korta sträckor – tips på bra sträckor
Tänk på att du vill få en hel natts sömn på nattåget. Undvik därför att åka nattåg kortare sträckor. Särskilt om det innebär att du ska gå upp mitt i natten och byta tåg. Att åka nattåg från Stockholm med ett flera timmar långt byte i Hässleholm klockan fyra på morgonen är till exempel inte aktuellt för min del. Ska du däremot hela vägen från Stockholm till Malmö funkar det däremot bra eftersom du då kan vara kvar på tåget till klockan sju på morgonen.

Andra bra sträckor för nattåg är Göteborg eller Stockholm till Östersund, Åre eller Duved och Göteborg eller Stockholm till Boden, Luleå, Kiruna, Abisko, Björkliden, Riksgränsen eller Narvik.

Från Hamburg i Tyskland kan du åka med österrikiska ÖBB:s tåg NightJet vid åttatiden på kvällen och vara framme i München vid halv åtta på morgonen eller i Innsbruck vid kvart över nio. Alternativt kan du åka från Hamburg vid niotiden på kvällen och vara i Basel lite efter klockan sju eller i Zürich klockan nio.

6. Var beredd på att sakna kontakt med internet
På nattågen finns ingen wi-fi. I alla fall inte på de svenska tågen. Åker du tåg mot övre Norrland saknas det dessutom i regel täckning för mobiltelefonens surf mellan stationerna från Gävle och norr ut. (Denna erfarenhet bygger på att vi har Telenor. Det kan variera lite mellan bolagen.) Ta med en bok att läsa eller ha något nerladdat att ägna dig åt. Eller varför inte ta med ett familjespel? Kanske en kortlek?

Och förresten ska du ju sova större delen av resan ändå!

7. Njut av äventyret!
Att åka nattåg är inte lika bekvämt som att sova i sängen hemma eller på ett hotellrum, men det är ett jäkligt fiffigt sätt att förflytta sig samtidigt som du sover. Och långt mycket bekvämare än att sitta och sova på ett flygplan eller i en buss. Men framförallt är det lite av ett äventyr! Det är lite som att campa.

Jag älskar nattåg! Det är i regel fråga om gammaldags tåg av en typ som annars knappt finns längre. Istället för att reta sig på att de kunde ha varit modernare och mer uppfräschade (för de kunde verkligen i regel ha varit modernare och mer uppfräschade) så kan du se det lite som en museijärnväg. Så här var det att åka tåg förr i tiden! Och det var, och är fortfarande, lite av ett äventyr!

Senast uppdaterad: 2021-04-13

21 kommentarer på “Åka nattåg – mina 7 bästa tips

  1. Va? Saknas wifi? Det hade jag inte trott (vilket i-landsproblem). Men det är ju verkligen ett ypperligt tillfälle att göra något annat än att bliga på en skärm. Intressant inlägg (som alltid). Det kan kanske bli ett nattåg även för min del inom en inte alltför avlägsen framtid … :)

  2. Vilket jättebra inlägg!
    Jag har aldrig åkt nattåg men alltid närt en dröm att göra det. Fast drömmen är nog inbäddad i ett lite romantiskt skimmer jämfört med verkligheten. Drömmen är att kunna åka långt, i många dagar på samma tåg … ungefär som en kryssning med fartyg eller en bussresa med olika stopp och ”strandhugg”. Gå till restaurangvagnen på morgonen och äta frukost. Äta middag på kvällen. Lite Orientexpressen men utan mord :)
    Förstår att just den drömmen nog inte blir verklighet men att åka nattåg någon gång är nog inte helt otänkbart, i synnerhet nu när du väckt intresset och kommit med så bra tips!

    1. Tåget som går från Stockholm/ Göteborg till Lappland och Narvik är en riktig långresa på nästan ett dygn om du åker längsta sträckan från Göteborg till Narvik! 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s