månadens blogginlägg · resor

De 11 mest spännande blogginläggen om resor i januari 2020


Okej. Då kör jag igång den här grejen igen. Ambitionen är publicera en lista vid varje månadsskifte med några av månadens mest minnesvärda blogginlägg om resor. Det blir olika antal blogginlägg beroende på vad jag fastnat för och listan kommer att innehålla något av mina egna inlägg men i övrigt andras.

Jag tappade tråden lite, vad gäller de här listorna över månadens mest intressanta blogginlägg om resor, i slutet av förra året. Men här är i alla fall de mest spännande blogginläggen om resor som jag sprungit på nu i januari 2020:

1. Europas minst kända underverk
Det är Eva som skriver på sin blogg Rucksack om Sočadalen i Slovenien och utser den till ”antagligen Europas minst kända underverk”. Hon skriver om smaragdgrönt vatten och:

”Sočafloden börjar sin resa i nationalparken Triglav i västra Slovenien. Härifrån gräver den sig genom naturen och slingrar sig hela vägen ner till Italien och det Adriatiska havet. 137 kilometer av skönhet, även om jag personligen tycker att sträckan närmast Triglav är den allra vackraste. De flesta som kommer hit gör det för att paddla kajak, fiska eller vandra. Vi är här för att vandra.”

Eva var där på höstlovet och då var där i princip helt folktomt. Det ser extra vackert ut med höstfärgerna mot det gröna vattnet. Slovenien på höstlovet är nog ingen dum idé, men just i år har jag redan bokat en annan resa. Men ett annat år kanske.

2. Världens och Europas minst besökta länder
Det är Gunilla på bloggen 4000 mil som har gjort den här listan som jag tycker är himla spännande. Vanligen stirrar vi ju oss gärna blinda på vilka länder som får flest besökare, men minst lika intressant är ju egentligen vilka som får få. Gunilla skriver: ”Det är min dotter Alva som ger mig idén.
– Vet du vilket som är världens minst besökta land? frågar hon.

Nej, jag vet inte och faktum är att när hon berättar svaret har jag inte ens hört talas om landet. Jag som trodde att jag typ kunde alla länder i världen. Så jag bestämde mig för att kolla upp hela listan. De flesta av länderna ligger i Söderhavet. Logiskt. Den del av världen som ligger “längst bort” för merparten av jordens resande befolkning.”

Men det land som ligger högst upp på listan har jag inte bara hört talas om. Jag har länge drömt om att resa dit. Tuvalu har länge funnits på min bucket-list. Sedan 90-talet eller så. Tuvalu är ju också det land som kanske försvinner först när haven stiger. När vi reste till Söderhavet första gången 2001 var målet från början att ta sig dit. Men det blev för krångligt. Så det fick bli Cooköarna, Fiji och Samoa istället. Numera har jag tyvärr så smått börjat ge upp Tuvalu som resmål. Och det är uppenbart inte många andra heller som lyckas genomföra en resa dit.

Europas minst besökta land har jag dock varit i. Och flera av länderna på den listan.

3. Klimat, miljö och framtid
Det är Daniel som driver bloggen FlyingDryden som ännu en gång funderar över vår tids ödefrågor. Daniel skriver:

”Det finns så många frågor. Så många funderingar. Så många nyanser. Det finns så många svar. Och så få svar. Jag tänker ofta på hur läget ser ut runt mig, hur andra agerar och hur jag själv agerar. Hur jag stör mig på svartvita monologer där det viktigaste för folk är att få fram just sina åsikter, utan att lyssna på någon annans.”

Det Daniel skriver får mig att reflektera. Jag är själv utbildad civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik med inriktning mot teknisk miljövård och fick lära mig om klimatförändringarna redan 1987 och har varit frustrerad över mänsklighetens oförmåga att ställa om sedan dess. Och inte blir jag mindre frustrerad nu när Australien i december och januari har brunnit samtidigt som landets ledning försvarat varför de är världens största exportör av kol.

Samtidigt är tyvärr inte klimatfrågan den enda miljöfråga vi måste tackla. Den viktigaste och övergripande är bevarad biologisk mångfald. Men för att nå dit behöver vi också tackla nedskräpning, övergödning och giftspridning (vilket vi gör men inte tillräckligt).

Det är möjligt att den väg som mänskligheten nu går – att lägga alltihop detta i knät på oss alla som enskilda konsumenter är det enda väg som trots allt kan fungera. Jag vet inte. Men jag håller med om att det i många valsituationer är svårt att veta vilket som är bäst. Och då har jag ändå, som sagt, en civilingenjörsutbildning på miljöområdet. Det måste vara ännu svårare för den som inte har en miljöutbildning att veta vilka produkter och livsstilsval som är bäst för miljön.

4. Perth – västra Australiens street art-mekka
Och på tal om Australien så finns där ju faktiskt trevligare saker än bränderna att också prata om. Marias memoarer visar oss till exempel en hel hög med fina exempel på street art i Perth. Maria skriver bland annat:

”Den som söker gatukonst och graffiti i Australien, den finner. Melbourne måste väl ändå anses vara Australiens street art-huvudstad, men jag tycker faktiskt att Perth ligger på en rätt så tät andraplats. Den bästa och mesta gatukonsten i Perth hittade jag i stadsdelarna Northbridge och inne i stadskärnan.”

Missa inte att kika in och titta på de häftiga bilderna, där jag håller med Maria om att den översta bilden är det kanske finaste exemplet eftersom bilden så fiffigt smalter in i sin omgivning.

5. Blev rånade på allt i husbilen utanför Barcelona
Ibland blir det alldeles för spännande. Det är Freedom Travel som skriver om Ulrika och Gunnar, som bor i Frankrike sedan tjugo år tillbaka, och som tillsammans driver en liten inredningsbutik. De har husbil och för några veckor sedan gav de sig av mot Barcelona.

”När de vaknade nästa morgon mådde de lite illa, och de kände båda att det stack i halsen. De började leta efter sina saker och insåg snart att de blivit rånade, på precis allt. De hade blivit av med kamera, mobiltelefoner, kläder, handväska, en värdefull vigselring, mediciner, id-kort, försäkringspapper, hundarnas pass, kreditkort och en stor summa kontanter, som de tagit med för att handla produkter till sin butik.”

Men Ulrika och Gunnar avråder inte ifrån semester i husbil eller ens ifrån att fricampa, men de avråder ifrån att göra det vid motorvägen A9 utanför Barcelona.

En obehaglig men läsvärd historia, tycker jag. Läs gärna de intressanta kommentarerna också, för en än mer komplett bild.

6. Hur går det med grekiskan?
Om språk och språkinlärning har jag faktiskt läst två intressanta blogginlägg den här månaden. Först ut var ”ia mitt i livet” som skriver om språksvårigheterKreta:

”Låt oss först slå fast två saker! Det första: när man bor i ett annat land måste/ska man lära sig det landets språk. Många svenskar hävdar detta med bestämdhet. Jag tycker att det skulle vara klädsamt med lite ödmjukhet och istället kräva att utlänningar ska försöka lära sig det landets språk. Och att det även gäller utlandssvenskar. För det är nämligen så här – och nu glider vi in i nästa sak: Det andra: vi är individer och lär på olika sätt. Ingen kan allt. Eller har du kanske lika lätt för att lära dig matematiska ekvationer som historiska årtal som språk som att svarva som att väva? Nä, jag tänkte väl det.”

Kloka tankar från Grekland.

7. Och hur går det med portugisiskan?
Och ”på vift” i Portugal befinner sig Cathinka som invadrare och hon försöker då så klart lära sig portugisiska:

”Hur det går med portugisiskan? Tackar som frågar, rätt uselt faktiskt. Härom veckan skulle jag beställa 2 kaffe – Dos [dåss] pingados, por favor – Dois [dåijsh] tillrättavisar mig den trevliga portugisiska servitören mycket försynt. Drygt ett år i landet och kan inte ens räkna till två… ”

Men Cathinka beskriver också hur det går framåt och nämner lite olika sätt att lära sig språk.

Själv håller jag på att testa en av apparna hon nämner och jag har tänkt att jag ska skriva här på bloggen, så småningom, om hur det går med min språkinlärning.

8. Vi åkte till öar som brittiska UD avråder ifrån
Det av mina egna blogginlägg från den här månaden som jag tycker är intressantast är inte det med mina 7 bästa tips om nattåg, även om många andra uppenbarligen har tyckt så. Nej, det jag själv tycker är intressantast av mina blogginlägg  är det om hur allt i hela värdshistorien hänger ihop genom 14 megatrender. Men det blogginlägget handlar ju inte om resor. Så. Det mest intressanta jag skrivit om resor den här månaden tycker jag är om varför vi valde att resa till ett par öar utanför Borneo, trots att brittiska UD avråder ifrån att resa dit:

”Jag har i några blogginlägg gjort antydningar kring säkerhetsläget på öarna utanför norra Borneos kust. Om beväpnade poliser och militärer som eskorterat oss på båtresorna till och från öarna. Men vad handlar det egentligen om? (Spoiler: risk för kidnappningar.) Och varför gör brittiska och svenska UD olika bedömningar om säkerhetsläget? Och hur ska vi som turister resonera?”

Jag gjorde bedömningen att risken att bli kidnappad var försvinnande liten, så vi valde att åka till de här öarna ändå. Och det gick ju bra!

9. Lokaltåg i Yangon
Det är Johnny som på sin blogg Johnnybajdzjan skriver om en resa med lokaltåg i Burmas huvudstad. Eller Myanmars huvudstad, om du föredrar landets officiella namn. Han skriver:

”Bland levande kycklingar och glasögonförsäljare sitter vi, min guide för dagen, Aung, samt min kompis Toby och jag. Vi befinner oss på Circle Line i Yangon, den tåglinje som sträcker sig runt hela stan, en cirkel som börjar och slutar vid huvudjärnvägsstationen.”

Burma är ett av de resmål jag har på min lista med 20 resmål jag vill besöka under 20-talet. Så det är klart att jag är lite avundsjuk. Just nu, någon vecka senare, befinner sig Johnny dessutom på Borneo och det gör mig inte mindre avundsjuk, även om jag nyss fått se andra delar av den ön.

10. Lifehacks för att ha råd att resa
Det är Daniel som driver bloggen Flying Dryden som bjuder på tio goda råd för att ha råd att resa mer. Han inleder med:

”“Hur har du råd att resa?” och “Hur har du tid att resa?” är nog de vanligaste frågorna jag får kring det här intresset jag haft… tja, större delen av mitt liv. Det kanske ter sig lite konstigt för vissa, att dra iväg på fem-sex-sju resor per år. För andra är det mer självklart.”

Det han tipsar om är intressant! Jag använder inte så många av just de här knepen själv. Men jag borde nog. Jag ägnar mina besparingar alldeles för lite uppmärksamhet, till exempel.

Jag har inte heller några bonusprogram för tåg elle flyg mer än SAS som jag ändå inte har brukat använda så mycket. Nu har de infört koldioxidkompensationen på sina resor och vi har två resor inbokade med dem så jag har påbörjat ett projekt att registrera resten av familjen som Eurobonusmedlemmar.

Däremot bokar jag oftast hotell med hotels, för att få bonusnätter, som jag förstår att Daniel syftar på i ett av sina tips

Att jag inte ens tycker att det är roligt att shoppa gör att det är sååå enkelt att, som Daniel också tipsar om, avstå en massa onödiga inköp. Jag är nog bra på att leva billigt över huvudtaget.

11. Föräldralediga fem månader i Vietnam
Linda som driver bloggen ”resa medvetet” skriver: ”I många år har jag velat att en del av föräldraledigheten ska spenderas utomlands. Nyttja den oerhörda lyxen som vi har i Sverige (alltså möjligheten att spendera lång tid med våra små barn) och resa iväg med den lilla familjen. Sedan vi blev gravida och började prata om hur vi ville fördela föräldraledigheten har jag haft några saker väldigt högt upp på min lista” … ”Nu kommer alltså alla tre mål bli uppfyllda. Någon gång under november 2020 till mars 2021 kommer vi bo utomlands. YEEEY!!”

Det handlar om fem månader i Vietnam. Och visst låter det verkligen både spännande och intressant! (Och jag både hoppas och tror att deras resa inte ska behöva påverkas av den nu pågående coronavirus-epedimin.)

Själva använde vi en del av föräldraledigheten till att resa jorden runt när våra barn fyllde 3 och 5 år. Inte heller så dumt!

8 kommentarer på “De 11 mest spännande blogginläggen om resor i januari 2020

  1. Kul med denna sammanfattningslista. Jag har läste de flesta av blogginläggen du tar upp, men inte alla.Ditt inlägg om megatrender tyckte jag var superspännande men hann inte läsa utan ögnade bara pga att jag var mitt uppe i något då. Nu kom jag ihåg att jag ska gå tillbaka och läsa.

  2. Det är ju ett mega-långt inlägg. :) Men det har varit roligt att skriva som ett sätt att sortera mina egna tankar om, ja typ ”allt”. Det roliga är att ganska många varit inne och kikat och läst en del, vilket jag kanske inte trodde. Vissa inlägg skriver man ju mest för sin egen skull. :)

  3. Så kul att du blev sugen att åka till Slovenien på höstlovet! Tack snälla du för länken och förbered dig på att jag avundsjukt kommer att läsa allt om er Japanresa! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s