ekonomi · resor · tåg

Försenat tåg i Tyskland – så får du tillbaka pengar från DB

Om ditt tåg i Tyskland blir försenat kan det finnas möjlighet att få upp till halva biljettens pris tillbaka. Jag berättar här hur du ska göra.

Vilka rättigheter har du?

Blir du mer än en timme försenad till slutstationen, enligt din biljett från DB, har du när detta skrivs rätt att få tillbaka 25% av enkelresans pris. Blir du mer än två timmar försenad kan du få tillbaka 50% av enkelresans pris. Dock om ersättningen är mindre än 4 Euro så betalas den inte ut. Du kan också ha vissa möjligheter till ersättning för merkostnader som uppstår på grund av förseningen.

Så gör du – steg för steg

Instruktionen nedan gäller under förutsättning att du har köpt din biljett på DB utan att ha registrerat ett konto hos dem och ha deras app – i så fall ansöker du nämligen digitalt där. Men annars är det ansökan på papper som gäller.

1. Spara din biljett

Du behöver ha kvar din original-biljett som helst ska vara stämplad av konduktören eftersom denna ska skickas med tillsammans med ansökningsblanketten.

Om du begär ersättning eller återbetalning för en mobiltelefonbiljett, ska du istället spara bokningsreferensen som skickats till dig via e-post. Alternativt kan du spara onlinebiljetten som skickas till dig via e-post.

Om du inte längre har onlinebiljetten ska du fortfarande kunna hämta den från bokningshistoriken i upp till sex månader efter bokningen. Exakt hur det går till vet jag dock inte. Som en extra säkerhetsåtgärd skadar det nog inte att ta en skärmdump på biljetten i mobilen medan den fortfarande är giltig.

2. Skaffa en blankett

Be servicepersonalen på tåget, på DB Information eller ett DB Travel Center att ge dig ansökningsblanketten för passagerarrättigheter. Detta är det bästa alternativet eftersom du då också får ett kuvert för att skicka in blanketten.

Alternativt kan du i efterhand ladda ner och skriva ut den här blanketten.

3. Håll koll på och dokumentera

För att fylla i blanketten om ersättning kommer du att behöva ett antal uppgifter som framgår av din sparade biljett, som biljettens avgångs- och ankomststationer.

Men därtill behöver du flera andra uppgifter som du enklast tar reda på och dokumenterar längs med resans gång:

  • Tågnummer och avgångstid (enligt tidtabellen) för resans första försenade eller inställda tåg
  • Namn på tågstation där du missar din anslutning (om du gör det)
  • Namn på tågstation där du gör ditt sista (verkliga) tågbyte
  • Tågnummer och verklig ankomsttid för ankomsten till biljettens slutstation

4. Dokumentera förseningen ytterligare (om möjligt)

Enligt DB bör du om möjligt försöka få din försening bekräftad på ansökningsformuläret för passagerarrättigheter. Detta kan göras av servicepersonalen på tåget eller av en anställd på DB Information eller ett DB Resecentrum.

Observera att servicepersonalen på ett tåg endast kan bekräfta förseningar på 60 minuter eller mer av sitt eget tåg på ansökningsformuläret för passagerarrättigheter.

Det finns mer än en hake med detta. Ofta vet du inte exakt hur försenad du kommer att bli till din slutdestination innan du nått slutdestinationen. Detta gör att det i praktiken kan bli svårt att hinna få ombord-personalen att bekräfta förseningen. Inte sällan beror den totala förseningen dessutom på att du missat ett byte. Då är det inte ens säkert att ditt sista tåg är försenat överhuvudtaget, även om du är det, därför att du egentligen skulle ha varit på ett tidigare tåg. Och när du väl kommit till slutdestinationen är det inte säkert att du är kvar i Tyskland längre, eller så kanske du har en anslutande resa av något slag eller någon annan tid att passa, som gör att du inte har tidsutrymme att ta dig till DB:s informations- eller servicecenter på slutstationen (om det ens finns något).

Ett alternativt sätt att dokumentera förseningen kan därför vara att fotografera med mobilkameran. Det kan vara skyltar vid perronger, ombord eller skärmdumpar som visar var du var och när. Bäst är om du kan hitta information som även visar tågnummer.

Har du missat att på något sätt dokumentera förseningen ska du ändå inte oroa dig. Allt detta är mest för säkerhets skull.

5. Får du merkostnader – spara alla kvitton

För att kunna begära återbetalning för merkostnader behöver du spara alla kvitton (t.ex. bokningar som inte kunde användas på grund av förseningen, eller om du fick kostnader för att kunna ta ett annat tåg, annat transportmedel eller för övernattningar.)

Exakt vilka regler som gäller för att kunna få sådan ersättning framgår dock dåligt av DB:s sidor på nätet, men det kan ändå vara värt ett försök, tänker jag, att som bilaga till försenings-formuläret beskriva hur kostnaderna uppkom och bifoga kvittona. Tänk dock på att samma kostnader eventuellt täcks av din hemförsäkring, eller om du har en separat reseförsäkring – så du behöver fundera på om du hellre ska spara kvittona för att försöka få ersättning den vägen.

Kanske kan du i så fall prova med att skicka kopior på kvittona till DB.

6. Fyll i formuläret

Oavsett om din försening har kunnat bekräftas av DB direkt på blanketten eller ej så anger du nödvändiga uppgifter om din tågresa i den blankett jag länkade till ovan, under punkt 2. Det är ganska många uppgifter som du behöver ha eller skaffa dig koll på. Men har du följt råden ovan borde du redan ha koll på det mesta.

Om ditt ärende hanteras av Servicecenter Fahrgastrechte (se nedan), så glöm inte att ange din adress och ditt bankkonto på blankettens baksida, om du vill få ersättningen inbetald på ditt konto. Det underlättar även handläggningen om du ger dem telefonnummer och e-postadress där DB kan nå dig med eventuella frågor.

Glöm inte att underteckna blanketten.

Blankett från DB.

7. Bifoga alla bilagor och skicka in blanketten

Nu behöver du lägga med följande dokument i samma kuvert som blanketten :

* Originalbiljetten eller en kopia av din biljett/resekort,
* Originalkvitton från merkostnader som du vill ha ersättning för (t.ex. bokningar och biljetter som inte kunnat användas på grund av försening, eller om du fick kostnader för användning av ett annat tåg, annat transportmedel eller övernattningar.)
* Gärna någon form av bekräftelse på din försening.

Allt komplett? Lämna då in den ifyllda och undertecknade ansökningsblanketten för passagerarrättigheter tillsammans med nödvändiga bilagor till ett DB Travel Center eller skicka det per post till DB Dialog GmbH, Servicecenter Fahrgastrechte, 60647 Frankfurt am Main, Tyskland.

Ditt krav kommer normalt behandlas inom en månad.

Om du lämnar in den ifyllda ansökningsblanketten för passagerarrättigheter med bekräftelse på förseningen och din originalbiljett till ett DB Travel Centre kan du få din ersättning omedelbart som en voucher eller kontant betalning (ingen omedelbar kompensation vid resekort).

Själv fyllde jag i allt hemma i Sverige och la alla handlingar i det kuvert jag fått på järnvägsstationen i Hamburg, frankerade med rätt sorts frimärke och postade brevet. Inom två veckor hade jag fått tillbaka hälften av vad jag betalat för den aktuella tågresan på bankkontot.

Nu saknas bara frimärke.

Läs mer: Tågresa – istället för en smidig hemresa från Alperna blev det en sömnlös natt

Lämna en kommentar