boende · resor

Vilken ska man välja av de två turistorterna på Folegandros?

Hotellinfrastrukturen på den lilla grekiska ön Folegandros i Kykladerna har utvecklats kraftigt under senare år, men det har knappast påverkat öns karaktär så jättemycket. De flesta hotell på ön smälter in bra i bebyggelsen och ligger i endera av två orter. I Chora eller i Karavostasis. Men vilken ska man välja?

Folegandros tillhör ögruppen Kykladerna som ligger mitt i den grekiska övärlden, i Egeiska havet. Hela ögruppen är känd för att vara som själva sinnebilden av Grekland. De vita husen med platta tak och blå fönster och dörrar. Många kyrkor. Blommor som hibiskus och pelargoner i krukor eller planterade vid dörrar, grindar och portaler. Många katter. Och därtill Medelhavets turkosa och marinblå vatten. Folegandros ligger ganska långt söder ut i ögruppen. Söder om Paros men nordväst om Santorini.

Chora

Kanske väljer de flesta turisterna att bo i huvudorten Chora, trots att denna saknar egen strand. Det beror på att byn är fantastiskt bildskön och i mångt och mycket ÄR Folegandros.

Chora ligger på en klippkant 200 meter över havet och cirka tre kilometer från hamnen på ön. Det är en av Kykladernas äldsta medeltida byar. Gränderna är smala, vindlande och i stora delar slipper du därför biltrafik. På ett par platser kan du titta ut över havet och solnedgången.

En av dessa platser är från trappan upp mot det tidigare klostret som numera är kyrka. Missa inte vyerna därifrån!

Det är en sak som de flesta gör minst en gång under sin vistelse på Folegandros. Vandrar stigen och trappan upp mot Panagiakyrkan, som ligger ovanför Chora, vid tiden för solnedgången. Kyrkan ligger mycket bildskönt på ett berg med en vitkalkad mur som går i zickzack längs trappan upp mot kyrkan. Från den här utsiktspunkten har du fina vyer över byn som klättrar på en klippkant, bergen, havet och öar vid horisonten.

Det som är också speciellt med Chora på Folegandros är att det finns flera torg i en så pass liten by. På torgen är det alldeles fullt av uteserveringar. Och hela byn är även i övrigt fantastiskt gullig. På kvällen är det nästan helt fullsatt på restaurangerna.

Söker du efter ett bra hotell i Chora? Vi bodde två nätter på Aspalathras White Hotel och gillade verkligen stället!

Torg med uteserveringar i Chora, Folegandros.
Pool med Chora och klostret i bakgrunden.

Karavostasis

Karavostasis heter den ort där öns hamn ligger. Här är husen, som överallt, mestadels vita och havsvattnet turkost. Och här väljer också många av de turister som kommer till ön att bo.

Här hittar du också flera turistbekvämligheter som resebyråer och supermarkets och liknande och även här ska finnas mysiga tavernor. Byn ligger också i närheten av ett par stränder.

Vill du absolut bo med kort gångavstånd till havet och om du gillar att titta på det fåtal båtar som kommer och går från ön ska du välja den här orten. Annars rekommenderar jag Chora, för sin speciella och charmiga grekiska by-känsla.

Fiskebåt i hamnen i Karavostasis.

Läs mer: 11 saker som du behöver veta om grekiska ön Folegandros

Lämna en kommentar