godsaker · museum · resor

Två födelsehem i Salzburg – Mozarts och Mozartkulans – båda något överreklamerade

Salzburg vårdar ömt minnet efter stadens mest kända son: Wolfgang Amadeus Mozart. Den kända kompositören föddes nämligen i staden. Det finns flera sevärdheter här som kopplar till detta faktum. Vi besökte två av dem men blev kanske inte riktigt lika imponerade som du kanske förväntas bli.

Vi besökte alltså både Mozarts eget, men även Mozartkulans, födelsehem och fann båda något överreklamerade – om än fortfarande värda att upplevas.

Egentligen besökte vi dem i motsatt ordning, men enligt all rimlig logik bör väl ändå Mozarts eget födelsehem presenteras före Mozartkulans?

1. Mozarts födelsehem

Detta museum har i skrivande stund betyget 4,2 på Google. Det får ju ändå anses ganska högt. Vilket i sin tur skapar vissa förväntningar.

Mozarts födelsehem (tyska: Mozarts Geburtshaus) är alltså den världsberömda klassiska kompositören Wolfgang Amadeus Mozarts födelseplats. Huset ligger på nummer 9 Getreidegasse i Salzburger Altstadt (links), alltså i den ”vänsta” och äldsta delen av Gamla stan.

Familjen Mozart bodde på tredje våningen från 1747 till 1773. Wolfgang själv föddes här den 27 januari 1756. Han döptes till Joannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus och var det sjunde barnet till Leopold Mozart, som var musiker i Salzburgs kungliga kammare.

Sedan 1880 har byggnaden där de bodde varit ett museum som är tänkt att skildra Wolfgang Amadeus Mozarts tidiga liv, hans första musikinstrument, hans vänner och hans passionerade intresse för opera. Men museet känns en aning rörigt och ogenomtänkt. Det första du stöter på när du betalat entré är en lego-gubbe, modell större, föreställande Mozart. Okej. Men varför? (Är vi på Lego-land?) Sedan kommer du förbi ett 1700-talskök. En skylt berättar att det är tidstypiskt, men att man inte vet om det fanns ett kök i huset när Mozart bodde här. Så varför?

Du kommer sedan upp på tredje våningen som visar Mozarts barndomsfiol samt porträtt, dokument och tidiga utgåvor av hans musik, och sedan ner till andra våningen som ägnas åt Mozarts intresse för opera, med miniatyrer av olika scener. Först mot slutet finns ett rum där musik av Mozart spelas. Men varför inte i museets samtliga rum?

Bland de saker på museet som jag ändå föll för måste jag nämna Mozarts turnéplan. Den innehöll bara 17 punkter, men en Europakarta visar ett 50-tal städer som han besökte under sin korta livstid – han blev bara 35 år gammal – och en annan skylt berättar att han var på turné under en tredjedel av sitt liv. Den första resan gjorde han som musikaliskt underbarn till München, bara 6 år gammal, och den sista gick till Prag endast tre månader före hans död. En tavla som visar ett av hans många framträdanden som underbarn i Europas societets-salonger fastnade också på näthinnan.

Sammantaget är det kul att ha varit här, men museet skulle kunna göras betydligt mer genomtänkt.

Mozarts födelsehem.
En mycket liten Mozart bakom klaveret till vänster i bild.
Städerna som Mozart besökte under sina 17 turnéer.

2. Mozartkulans födelsehem

Jag antar att du känner till Mozartkulor? Runda choklad-överdragna godbitar med nougat och marsipan med visst inslag av pistage. Den första Mozartkulan skapades år 1890 av den österrikiske konditorn Paul Fürst till 100-årsdagen av Mozarts död under namnet Mozartbonbon. När produkten vann en guldmedalj på en utställning i Paris 1905 var den redan världsberömd.

Konditoriet Fürst har fortfarande ensamrätt till att använda ordet ”original” i namnet och tillverkar dem fortfarande på samma plats i Salzburg där de skapades. Martin Fürst heter den nuvarande ägaren och det är numera en hel kedja med konditorier i Salzburg som bär hans och hans anfaders namn. Men det är konditoriet på adressen Brodgasse 13 som är det ursprungliga och det som vi besökte. Och det har hela 4,5 i betyg på Google i skrivande stund.

Vare sig receptet eller namnet Mozartkulor är dock varumärkesskyddade och redan samma år som kulan första gången skapades började det dyka upp imitationer i olika varianter. Idag är Mirabell det största industri-tillverkade märket. Det du bör vara medveten om är att originalet skiljer sig en hel del från de här kopiorna. Mirabell innehåller till exempel mer choklad och mer marsipan i fler lager än originalet som istället innehåller mer nougat.

Originalet innehåller en kärna av mandelmassa gjord av pistasch- och sötmandel, omgiven av ett kraftigt lager nougat och överdragen med ett tunt skal av mörk choklad.

Vi var tre i sällskapet som provade var sin original-mozartkula och meningarna gick isär. Jag tyckte att den var lika god som kopiorna, men annorlunda. De andra två blev besvikna och anser att kopiorna är betydligt bättre.

Konditoriet erbjuder också bakelser och andra godsaker för den som hellre vill ha det. Eller det också. Jag åt själv en apfelstrudel också, ett österrikiskt bakverk bestående av mycket tunn mördeg och äppelfyllning, som också smakade mycket gott.

Sammantaget var även detta ett besöksmål som är kul att ha upplevt.

Konditorie Fürst – Mozartkulans födelsehem.
Många Mozartkulor på konditori Fürst.
Men också andra godsaker.

Läs mer: Saltzburg i regnet

2 kommentarer på “Två födelsehem i Salzburg – Mozarts och Mozartkulans – båda något överreklamerade

  1. Det lät ju lite knepigt med en legogubbe och lite konstigt också detta med att musiken inte fanns med genom hela museet. Kul att jämföra smaken på Mozartkulorna – men om jag äter dem så är det mina egna, jättegoda och populära.

Lämna en kommentar