resor · städer · världsarv

Saltzburg i regnet

Det finns så många fina städer i Europa. Salzburg i Österrike är en av dem alla. Vi gjorde en utflykt hit – i regnet – på fredagen under sportlovet i år.

Salzburg är känd för sin arkitektur, historia och för sin närhet till Alperna.

Gamla staden i Salzburg är sedan 1996 med på Unescos världsarvslista. Den heter Altstadt på tyska och är uppdelad i två delar på var sin sida om floden Salzach. Den vänstra delen (Links) är äldst och här ligger bland annat domen (katedralen) som grundades redan 774 och återuppbyggdes 1181 efter en brand.

I den högra delen (Rechts) ligger bland annat Mirabellpalatset, Schloss Mirabell. Palatset byggdes omkring 1606 på uppdrag av ärkebiskop Wolf Dietrich Raitenau. Ärkebiskopen led av gikt och fick en stroke året innan. För att undvika stadens smala gator bestämde han sig för att uppföra ett nöjespalats åt sig och sin älskarinna. Slottets nuvarande neoklassiska utseendet är från omkring 1818, då platsen restaurerades efter en brand. Dess trädgårdar gjordes tillgängliga för allmänheten under kejsar Franz Josef I av Österrike. Slottsparken är numera en av de mest populära turistattraktionerna i Salzburg. Flera scener till filmen The Sound of Music spelades in här. Maria och barnen sjunger till exempel ‘Do-Re-Mi’ medan de dansar runt Pegasusfontänen.

Salzburg är Österrikes fjärde största stad med sina dryga hundrafemtiotusen invånare.

Här är några bilder ifrån vårt besök i staden.

Paraplyer på Dreifaltigkeitsgasse i högra gamla stan i Salzburg, Salzburger Altstadt (rechts).
Paraplyer i Salzburger Altstadt (links) vid korsningen Kranzlmarkt och Alter Markt.
Paraplyer vid Domen i Salzburg.
Flickor med paraplyer på Alter Markt.
Rosa paraply på Getreidgasse, inte långt från Mozarts födelsehem.
Paraplyer på Getreidegasse med Stadtalm på berget i bakgrunden.
Paraplyer på Linzergasse med St Sebastian-kyrkan i bakgrunden.
Snöglopp vid Mirabellpalatset i Salzburg.
Snöglopp runt Pegasus i parken vid Mirabellpalatset.

Läs mer: Tallinn i regnet

3 kommentarer på “Saltzburg i regnet

  1. Trevlig regnpromenad i Salzburg, det blir fina blanka gator på fotona. Fotot på passagen med det rosa paraplytet och på Pegasus med det gröna snögloppsvattnet fastnar jag för här.

Lämna en kommentar