resor · tåg

Ta tåget till Matterhorn i Schweiz

Du vet väl att det där Tobleroneberget finns på riktigt i Schweiz? Matterhorn heter det. Zermatt heter den schweiziska turistorten som ligger precis intill det berömda berget. Och visst kan du åka tåg dit och ännu längre upp i bergen!

Detta var från början en okänd plats i en avlägsen dalgång. Så var det fram till 1830-talet. Då startade turismen här med engelsmän som kom på sommarhalvåret för att bestiga Matterhorn. När sedan järnvägen elektrifierats och öppnats för året runt-trafik 1928 började turister komma även under vintersäsongen. Under hela 1900-talet byggdes sedan orten till med anläggningar och sängplatser. Och nu är detta en verkligt klassisk turistort att besöka både på vintern och sommaren.

I utkanten av Zermatt på våren.
Kyrkan i Zermatt.
Zermatt sett från Gornergratbahn.

Tåg till Zermatt och Matterhorn

För att överhuvudtaget ta dig till Zermatt behöver du åka tåg. Orten är nämligen ett bilfritt område och saknar vägförbindelse för privatpersoner, de sista sex kilometerna.

Till Schweiz tar du dig antingen med tåg hela vägen från Sverige eller så flyger du till någon av Schweiz storstäder och åker tåg tur och retur därifrån.

Tar du tåget från Sverige tar resan ungefär ett dygn. Du kan till exempel börja med SJ:s nattåg till Hamburg. Där är du klockan sex på morgonen. Det är kanske lite väl tidigt på morgonen, men om du ändå vill ta en morgonpromenad i Hamburg, hinna äta frukost och ta det lite lugnt kan du fortsätta vid halv tio med det tyska tågbolaget DB till Basel. Du kan då byta tåg både där och i Brig och vara framme sent på kvällen i Zermatt. Men det finns flera tidigare förbindelser med något fler byten, med vilka du kan vara framme något tidigare på kvällen. Eller kanske vill du hellre göra ett lite längre stopp någon annan stans på vägen ner? Kanske rent av övernatta?

Tågbiljetter för resor inom Schweiz köper du på tågbolaget SBB. Vi valde att åka från Bern med byte i Visp. Det tog två timmar.

Återresan gjorde vi hela vägen från Zermatt till Zürich och då blev det billigast med ett så kallat Saver Day Pass.

Eller så gör du resan som en del av en tågluff med Interrailkort.

Hamburg HBF
Tåg på Matterhorn Gotthard Bahn.
Tågmöte i Schweiz.

Fortsätt med tåg upp i bergen

Väl framme i Zermatt kan du, kanske efter en god natts sömn, fortsätta med tåg ytterligare nio kilometer upp till Gornergrat. En bergstopp med hotell och restaurang samt en utsiktsplats med vyer ut mot både Matterhorn och en lokal glaciär. Och även tågresan upp har fantastiska vyer över Matterhorn. Gornergratbahn heter den kuggstångsbana som går upp till den 3135 meter höga bergskammen. Den är den näst högsta bergbanan i Europa.

1896 påbörjades bygget av bergbanan, som var Schweiz första elektriska järnväg, och invigningen ägde rum den 20 augusti 1898. Tågen drevs från början av ett lokalt vattenkraftverk men matas numera från det allmänna elnätet.

Vad vi missade när vi var här var att den här tågresan ingår i liftkorten för området. Så att vi köpte separat tur- och returbiljett för det här tåget vår första dag i Zermatt visade sig vara en ekonomisk miss. Det hade varit något billigare för oss att köpa liftkort för sex dagar istället för fem och istället strunta i de separata tågbiljetterna. Men detta förstod vi först nästa dag när vi köpte liftkorten. Ska du åka skidor när du är här kan detta vara bra att känna till.

Tåg på väg upp i bergen på kuggstångsbanan Gornergratbahn.
Fin utsikt från tåget.
Nästan framme är det intill rälsen skidpister.

Mellanstationerna

Kuggstångsbanan passerar fyra mellanstationer längs vägen. Du kan använda din biljett för att stiga av vid varje station och sedan gå på igen senare och fortsätta din resa. Varje sträcka får du dock, med enkelbiljett eller tur och retur, endast färdas en gång per riktning.

Findelbach är den första stationen på Gornergrat-linjen utanför byn Zermatt. Nära stationen ligger den fantastiska Findelbach-järnvägsbron.

Riffelalp är den andra stationen på linjen och är också utgångspunkten för många vandringar plus att platsen, en bit från stationen, erbjuder olika restauranger där du kan ta en paus och äta. Under sommarmånaderna betar kor här – lokalt producerad ost från dessa kan köpas direkt på plats.

Riffelberg ligger på 2583 meter över havet. På vintern finns det barnbackar här. Och på sommaren är det en populär utgångspunkt och mål för olika vandringar. Här finns också två restauranger att välja mellan.

Stationen Rotenboden är den näst högsta stationen på Gornergrat Bahn. Den är sommartid utgångspunkten för en kortare vandring (ca 10 minuter) till Riffelsee, där du vindstilla dagar kan se Matterhorn spegla sig i vattnet.

Findelbachbron. Foto*: Kabelleger / David Gubler, Wikicommons.
Äta eller fika i solen vid Riffelberg.
Riffelsee. Foto*: Young Shih, Unsplash.

Gornergratstationen

Slutstationen för Gornergrat-tågen ligger på 3089 meter över havet. Väl uppe på toppen kan du njuta av utsiktsplattformen med ett panorama över 29 fyratusenmeterstoppar och flera glaciärer. På 3100 Kulmhotel Gornergrat finns två restauranger, men också möjlighet till övernattning.

Här finns också en souvenirbutik och utanför denna finns tre olika varianter av Matterhorn-kopior i choklad. Det finns också en pytteliten kyrka.

Det finns därutöver en del fåglar att titta på här uppe. Främst alpkajor. De livnär sig, enligt Wikipedia, på insekter  under sommaren, och bär under vintern. Men på sådana här platser i närheten av skidorter även på matrester. Fåglarna är orädda och låter sig gärna matas. De uppträder också gärna i stora flockar.

De bygger sina bon högt uppe i bergen, på en klipphylla eller i en hålighet. Fåglarna stannar även under vintern i bergstrakternas höga delar. Bara under mycket kalla tider uppsöker de lägre trakter.

Nedan några bilder här uppifrån. Längst upp till höger på bilden med kyrkan ser du en alpkaja.

Tåget är framme på slutstationen Gornergrat.
Utsiktsplattform utanför hotellet vid Gornergrat.
Här uppe finns en liten kyrka också.
Även här går det att sitta utomhus och äta.
Se glaciärer från utsiktsplattformen.

Foton: Bilder som inte är mina egna har jag märkt ut med vem som är fotograf. De kommer från Wikimedia och Unsplash, men är därefter också något redigerade av mig. Jag har i dessa fall länkat till originalbilden och där beskrivs också under vilken licens fotot är delat och vilka villkor som gäller för delning. Alla övriga bilder är mina egna som jag (Inger Hansson) har copyright på.

Läs mer: Ja, det ÄR dyrt i Schweiz, tyvärr – svindyrt

4 kommentarer på “Ta tåget till Matterhorn i Schweiz

  1. Det måste vara underbart att sitta där på tåget och se de vackra vyerna. Gjorde ni den turen även i år? Många fina bilder, dina och andras.

    1. Tack! Nej, mina bilder är ifrån resan vi gjorde för två år sedan. Det var ett sådant där minne som kom upp i telefonen och då kom jag på att jag nog inte skrivit om själva tågresan upp i bergen och dessutom hade fler bilder att visa. :)

Lämna en kommentar