bucket list · resor · vackra platser

10 av Italiens vackraste mer okända platser

Foto*: Gabriella Clare Marino.

Ett av mina favoritländer är Italien så jag lät internet hjälpa mig med att leta reda på tio vackra platser som jag varken besökt tidigare eller knappt ens hört talas om. Men däremot har jag sett de flesta av dem på bild i olika sammanhang. Har du besökt någon av dessa tio?

Alla som läser på den här sajten mer regelbundet vet att jag som skriver här ständigt kommer tillbaka till detta med vackra platser. Ofta, om du letar efter sådana, är det samma ställen som nämns om och om igen. Jag har därför börjat leta efter mer okända men vackra platser att besöka.

Här är de tio mest lovande som internet hittat åt mig i Italien:

1. Castelluccio di Norcia

Det här är en gammal by omgiven av frodiga bergslandskap och under våren även av färgstarka blomsterängar.

Castelluccio di Norcia ligger i regionen Umbrien, som i sin tur ligger i de centrala delarna av landet. Den ger intryck av att vara en gullig by som är vackert belägen på en kulle och omgiven av ett fint bergslandskap. Och under våren även av ett färgsprakande blomsterhav.

För den som verkligen vill uppleva platsens skönhet rekommenderas tydligen ett besök under maj då fälten är i full blom. Samtidigt som de omgivande bergen, som alltid, utgör ett fint landskap i fonden. Denna månad ska därmed vara den som erbjuder de finaste scenerierna för en avkopplande promenad genom byns pittoreska gränder.

För naturälskare och fotografer påstås Castelluccio di Norcia vara något av en drömdestination. Och det ser ju onekligen ut så på de bilder jag hittar. Så det borde ju verkligen vara något för mig.

Castelluccio di Norcia, Umbrien. Foto: Moira Nazzari, Unsplash.

2. Civita di Bagnoregio

Den här avlägsna byn består av smala gränder och gamla stenhus som klättrar på en klippa. Den har kallats ”den döende staden” på grund av dess utsatta läge, där klippan som den är byggd på långsamt eroderar bort.

Civita di Bagnoregio grundades för över 2 500 år sedan av etruskerna och är belägen i regionen Lazio i centrala Italien. Byn ser ut att vara omgiven av spännande bergslandskap och frodiga grönområden.

Platsens charm ska vara särskilt enastående under vårens månader, då blommor pryder omgivningarna vilket adderar till platsens atmosfär. Besökarna kan njuta av en promenad genom de trånga gränderna och beundra de medeltida byggnadernas unika arkitektur medan luften fylls av doften av blommor. Visst låter det härligt?

Civita di Bagnoregio. Foto*: Catherine Kerr, Unsplash.

3. Giardino di Ninfa

Det här är en övergiven trädgård som har blivit övervuxen av växter. Här hittar man ruinerna av medeltida byggnader och ett nätverk av vattenkanaler.

Giardino di Ninfa är belägen i Lazio-regionen. Denna påstått magiska plats är känd för sina grönskande promenadvägar, gamla ruiner och vackra vattenfall.

För att uppleva trädgården i sin fulla prakt, rekommenderas även här ett besök under vår- och sommarmånaderna. Under dessa månader blomstrar så klart trädgården, och besökarna kan njuta av den italienska solen samtidigt som de utforskar denna spännande plats.

Sådana här övervuxna platser lockar mig! Tyvärr är det dock ofta så att när de börjar bli lite mer kända, via de bilder som sprids på internet, så brukar det dyka upp någon vän av ordning som ser till att röja upp bland grönskan. Så kolla färska bilder på till exempel Instagram innan du planerar in ett besök här.

Giardino di Ninfa. Foto*: Andrea Bertini, Unsplash.

4. Santa Maria dell’Isola

Santa Maria dell’Isola är en gammal klosterkyrka som ligger på en klippa vid kusten av Calabrien. Utsikten över det blåa och turkosa havet ser ut att vara ljuvlig. Nedanför klippan finns en strand med vit sand.

Den här platsen erbjuder en kombination av historia och natur. Beläget på en klippa med en imponerande utsikt över Medelhavet verkar denna plats vara en riktig pärla.

För att riktigt kunna njuta av det som Santa Maria dell’Isola med omgivningar har att erbjuda tänker jag att ett besök bör planeras under de varmare månaderna då det är möjligt att njuta även av stränderna och bada i havet. Men oavsett vilken tidpunkt på året du besöker den här platsen, kommer Santa Maria dell’Isola antagligen imponera med sin skönhet.

Helgedomen di Santa Maria dell’Isola di Tropea. Foto: Tommaso Cantelli, Unsplash.

5. La Valle dei Mulini

La Valle dei Mulini, belägen i regionen Campania, är ett intressant exempel på övergivna byggnader.

Det här är en dal i Amalfikustens berg, där man kan hitta ruiner av gamla mjölkvarnar överväxta av grönska. Mjölkvarnarna byggdes av sten så långt tillbaka som på 1200-talet.

Dalen är utmejslad av två floder: Casarlano-Cesarano och S. Antonino. Detta gör också att luftfuktigheten är mycket hög vilket kan ha bidragit till den unika växtligheten på platsen.

Denna plats sägs vara som mest imponerande under de milda månaderna våren och hösten, när temperaturen är behagligt mild och naturen visar upp sin mest färgstarka sida. Besökare rekommenderas därför att uppleva dalen i maj eller september. För att se de öde och övergivna kvarnarna på bästa sätt är det bäst att undvika sommarhettan.

6. Lago di Resia

Tänk dig en turkos alpsjö där en ett klocktorn från 1300-talet sticker upp ovanför vattnet i vad som måste betraktas som ett surrealistiskt panorama.

Den finns i verkligheten. Men sjön är konstgjord. Innan sjön skapades, evakuerades byn Alt-Graun. Byns byggnader sprängdes och lades under vatten. Endast det romanska klocktornet skonades.

Lago di Resia, beläget i regionen Trentino-Alto Adige i norra Italien, bjuder därför på en unik upplevelse.

En legend säger att man under vintern fortfarande kan höra kyrkklockorna ringa. I verkligheten togs dock klockorna bort från tornet den 18 juli 1950, en vecka före rivningen av kyrkans långhus, resten av byn och skapandet av sjön.

Hit skulle jag verkligen vilja komma någon gång. Och fotografera samma vy som alla dem som redan varit här.

Ett klocktorn i Lago di Resia. Foto*: Tim Depickere, Unsplash.

7. Grotta della Poesia

Det här är en naturlig grotta norr om Otranto, nästan längst ut på stövelns klack, som har blivit ett populärt ställe att för ett dopp på grund av sitt kristallklara havsvatten.

Grotta della Poesia är en ovanlig men naturlig vattenpool, som alltså ligger vid Adriatiska havet i regionen Apulien i södra delarna av landet. Denna kustskatt, med sitt kristallklara vatten och uråldriga klippformationer, förtjänar nog bäst ett besök under sommarmånaderna för att det där doppet ska kännas extra lockande.

I området finns en spännande klippkust med flera mer traditionella grottor och vikar med turkost vatten där du också kan passa på att doppa dig när du ändå är här.

Grotta della Poesia i Roca Vecchia. Foto*: andresumida, Wikimedia.

8. Valle dei Templi

Valle dei Templi är en arkeologisk plats på Sicilien. En antik grekisk tempeldal i Agrigento. Den imponerande samlingen av välbevarade tempel ska ge en unik inblick i den antika världen och är också ett världsarv.

Denna viktiga historiska plats innehåller ruiner av flera imponerande antika tempel. För att uppleva Valle dei Templis bästa sätt, rekommenderas ett besök under vår- eller höstmånaderna när vädret är mildare och det inte är för varmt. Dessa månader ska också ge möjlighet till mindre trängsel, vilket borde ge besökare mer ro att utforska området.

Tempio della Concordia i Valle dei Templi. Foto*: Ricardo Gomez Angel, Unsplash.

9. Orvieto

En liten stad uppe på en klippa i Umbrien, känd för sin imponerande katedral och underjordiska staden. Här kan du också njuta av utsikten över det omgivande landskapet.

Orvieto är en historisk stad, med en mix av antika och moderna sevärdheter. För att uppleva stadens livligaste atmosfär rekommenderas ett besök under sommarmånaderna, när gatorna fylls med lokalbefolkningen och turister som utforskar de många restaurangerna och butikerna.

Vår och höst ska också vara trevliga tider att besöka staden, då vädret fortfarande är behagligt och antalet besökare är färre. Men Orvieto är en destination som kan locka besökare året runt med sin rika historia och charm. Här ska finnas mycket spännande att utforska.

Orvieto sett från byn Roccaripesena. Foto*: Adriano, Wikimedia.

10. Castelluccio di Pienza

Slutligen en slott omgivet av böljande kullar och cypresser. Här kan du njuta av utsikten mot den pittoreska toskanska landsbygden.

Castelluccio di Pienza är alltså ett slott, beläget högt uppe i bergen i Toscana. Från 1320 var slottet en del av republiken Siena. Dess strategiska läge inte långt från gränsen till den påvliga staten oroade Siena som ville skydda den med två robusta runda torn för att sedan stationera en militär garnison där.

Borgen är också känd för en historia från mitten av 1500-talet om en grevinna och ett beställt dubbelmord. Grevinnan greps dock och halshöggs på gården till sin egen bostad.

Många spökhistorier berättas därför om platsen.

Castelluccio, sydost om Pienza. Foto*: LigaDue, Wikimedia.

Slutkläm

Sugen blir man ju, men om jag någonsin kommer att besöka dem alla, eller ens någon, återstår att se. Har du besökt någon av dem redan?


* Foton: Jag har märkt ut vid samtliga foton vem som är fotograf. Bilderna kommer antingen från Unsplash eller Wikimedia, men är därefter också något redigerade av mig. Jag har i samtliga fall länkat till originalbilden och där beskrivs också under vilken licens fotot är delat och vilka villkor som gäller för delning.

Vinjettbilden: Katter som stjäl föreställningen i Civita di Bagnoregio, Lazio. Bilden kommer från Unsplash.

Läs mer: Landet som har flest världsarv – här är Italiens alla 59 på listan

Lämna en kommentar