festligheter · resor

7 olika sätt – Så firas påsk runt om i världen

Påsken är en högtid som firas runt om i världen på olika sätt och med många olika mer eller mindre spektakulära traditioner. Även om påsken firas i alla kristna länder så varierar den stort. Här är några exempel på hur påskfirandet ser ut i olika länder.

1. Spektakulärt i Sevilla

I Andalusien i Spanien och närmare bestämt i staden Sevilla, äger den årliga ”Semana Santa” rum. Stilla veckan i Sevilla firar Kristi passion, död och uppståndelse. Mellan palmsöndagen och påskdagen paraderar 60 brödraskap mot stadens katedral och 15 brödraskap och församlingsgrupper processionerar dagarna innan, på långfredagen och påskafton , utan att passera katedralen. Män i långa kåpor bär ett flertal reliker genom stadens gator. Musikorkestrar spelar traditionella hymner och tusentals människor samlas för att delta i denna ceremoniella händelse.

Deltagarna bär en capirote, som är en katolsk spetsig hatt av konisk form som används i Spanien och latinamerikanska länder av medlemmar av ett brödraskap av ångerfulla. Den bärs av brödraskapen så att uppmärksamheten inte dras mot dem själva när de ångrar sig, utan istället mot gud.

Det här är några av de mest spektakulära processionerna i världen och därmed också av stort turistiskt intresse. Traditionen går tillbaka till 1500-talet.

Traditionell påskmat består här av ett antal olika rätter. En vanlig är ”bacalao con tomate”, vilket är torsk med tomat- och löksås. En annan vanlig rätt är ”tortillitas de camarones”, vilket är små matiga pannkakor med till exempel räkor. Dessutom kan du äta ”garbanzos con espinacas”, vilket är kikärtor med spenat. Till dessert njuter du kanske av traditionella påskgodis som ”torrijas”, som är en typ av franskbröd som doppas i mjölk och socker och sedan friteras (typ som ”fattiga riddare”, eller ”pestiños”, som är friterade småkakor som smaksätts med honung och sesamfrön.

Stilla veckan, Semana Santa, i Sevilla för kanske tankarna åt annat och betydligt värre håll. Foto*: Christopher Eden, Unsplash.

2. Fyrverkerisprakande vagn i Florens

I Toscana i Italien har staden Florens en unik tradition där en stor vagn, kallad ”Brindellone”, dras genom staden av graciöst klädda vita oxar. Den är pyntad med fyrverkerieffekter och efter att vagnen nått sin destination startas fyrverkerierna som en symbol för renande från onda krafter och för att välkomna våren.

På påskdagens morgon utförs magin med ”vagnens explosion”.
Brindellone” eskorterad av 150 beväpnade män, musiker och flaggviftare, rör sig från Pratotorget och anländer till Piazza del Duomo, där den är placerad i utrymmet mellan dopkapellet och katedralen. Sedan, till sången av ”Gloria in Excelsis Deo”, tänds smällare och fyrverkerier som skickligt arrangeras på vagnen.

Explosionen av vagnen är en ceremoni som har en speciell betydelse, särskilt för florentinerna, eftersom den är intimt kopplad till stadens identitet.

Denna festival går tillbaka till de avlägsna tiderna av det första korståget och i synnerhet till den florentinske kaptenen Pazzino dei Pazzis återkomst från Jerusalem som tog med sig tre stenflingor från den heliga graven. De tre stenarna användes för att dra en gnista av ”ny” eld som distribuerades till florentinska familjer, efter välsignelsen, för att återuppväcka den inhemska härden. Sålunda spred sig seden att dela ut den ”heliga elden” till prästerskapet och folket som ett tecken på uppståndelsen i Florens. Från och med 1600-talet fick ceremonin sin nuvarande utformning.

Lammet är en symbol för påsk och serveras ofta som en huvudrätt vid påskmåltiden. Det kan vara tillagat på olika sätt, till exempel rostad, grillad eller stekt. Torta della Pasqua är en traditionell påsktårta i Florens och området runt omkring. Tårtan är gjord av ricottaost, socker, mjöl och ägg. Den är ofta smaksatt med citron eller vanilj.

Fyrverkerier och rökelse i Florens. Foto*: mirco.81, CC Flickr.

3. Flådda får och midnattsmässa i Grekland

I Grekland firar man den ortodoxa påsken, som utgår ifrån den julianska kalendern. Det innebär att påsken infaller på annat datum än den protestantiska och katolska påsken (vår påsk). Den mest kända traditionen är kanske den midnattsmässa som avslutas med att en flammande ljus sprids bland folket för att symbolisera Jesu uppståndelse. Prästen tänder då ett ljus och sen tänder alla andra sina ljus på det ljuset.

En gång för många år sedan var vi på Kreta under den grekiska påsken och vi fick möjlighet att bevittna när kyrkobesökarna gav sig av hemåt med sina tända ljus efter en sådan midnattsmässa.

Men mest av allt reagerade jag på alla hela, flådda fårkroppar som hängde utanför alla slakterier. Helt grillat får är nämligen en av de vanligaste mattraditionerna under påsken i Grekland. Ganska makabert kan jag känna, trots att jag är köttätare själv. I Grekland äter man även ägg och ett särskilt påskbröd under den ortodoxa påsken.

Får på väg att grillas under grekiskt påskfirande. Foto: George Groutas, CC Flickr.

4. Påskparad i New York

I USA är påsken bland annat förknippad med den årliga påskparaden i New York City. Tusentals människor samlas längs Fifth Avenue för att se vackra blomsterarrangemang, påskharar och marscherande band.

Easter Bonnet Parade handlar ändå mest av allt om hattarna – helst överdådigt dekorerade, från det utsökta till det absurda.

Traditionen går tillbaka till 1870-talet, så du kanske till och med ser några deltagare i tidstypiska dräkter. Men höjdpunkten är de utarbetade hattarna, av vilka några verkligen är ganska extrema.

Men alla festglada är välkomna att gå med. Det enda kravet är att du bär en hatt. Och i och för sig: ju mer nyckfull desto bättre. Det är bara dyka upp i närheten av St. Patrick’s Cathedral kl. 10 på påskdagen (men dubbelkolla gärna tiden) för att titta på eller strosa med gruppen. Paraden brukar sedan pågå till fyra på eftermiddagen.

I övrigt är det mesta i New York öppet som vanligt under påsken. Affärer och attraktioner håller öppet även på långfredagen.

Vanliga påskrätter här är bland annat skinka, lamm, stekt kyckling, äggrätter, potatisgratäng, morotskaka och olika sorters bröd. Dessutom äter många påskgodis som till exempel chokladägg som en del av påskfirandet. Detta är dock bara några exempel eftersom påskens matpreferenser varierar stort bland invånarna i New York och, som alltid, speglar de stora delar av resten av världens.

Påskparaden i New York. Foto*: Michael Fleshman, CC Flickr.

5. Jordbruksfestival i Sydney

I Australien hålls den årliga ”Sydney Royal Easter Show”, vanligen förkortat till ”The Easter Show” eller ”The Show”. Det är en årlig festival som hålls i under två veckor runt påskperioden. Den består av en jordbruksshow, en nöjespark och en mässa. Royal Agricultural Society of New South Wales ansvarar för evenemanget.

Första gången den hölls var 1823. Drottning Victoria tilldelade sällskapet och dess show rätten att använda ordet ”Royal” i dess namn.

Påsken infaller på hösten i Australien, vilket innebär att det är en bra tid att äta färska skaldjur. Du kan njuta av till exempel färska räkor, musslor, hummer, krabba eller andra lokala skaldjur. Precis som i många delar av världen är annars chokladägg en vanlig del av påsken i Sydney. Du kan hitta chokladägg i olika storlekar och smaker i affärer och kaféer runt om i staden.

Sydney Royal Easter Show. Foto*: Bidgee, Wikimedia.

6. Hängivet på Filippinerna

På Filippinerna firas påsken med stor religiös hängivenhet. Den heliga veckan, som även här kallas ”Semana Santa”, är en viktig tid på året för Filippinerna och innefattar olika traditioner och ceremonier.

En av de mest kända traditionerna är de dramatiska och passionerade ”Kristi lidandes processioner” eller ”Pasyón”. Under dessa processioner, som äger rum i städer och byar över hela landet, framförs scener ur Jesus Kristus’ korsfästelse och död på ett teatralskt sätt. Många troende deltar i processionerna och vissa går barfota genom gatorna som en del av sin botgöring och uppoffring.

Andra traditioner under påsken är att delta i mässor och gudstjänster, att göra ”Visita Iglesia” vilket innebär att besöka sju olika kyrkor för att be och reflektera, samt att delta i ”Siete Palabras”, som är en ritual där de sju sista orden som Jesus uttalade på korset reciteras och reflekteras över.

Påsken innebär också att äta särskilda traditionella maträtter, som ”Binignit” (en dessert med söta rotfrukter och tapioka), ”Pansit ng Bihon” (en typ av nudlar) och ”Lechon” (helgrillad gris).

Korsfästelse i San Fernando, Filippinerna. Foto*: CC isolethetv, Flickr.

7. Skidåkning i Lapplandsfjällen

Påsken är faktiskt den tiden på året som är allra, allra populärast för skidåkning i Lapplandsfjällen. Inte minst norrbottningarna själva vill ofta och gärna åka till fjällen under påsken.

Nu är det vårvinter med långa ljusa dagar och inte så sällan mycket sol. Den riktigt bitande kylan är borta. Och ändå är underlaget i backarna i regel fortfarande mycket bra.

Det finns fler skidorter i svenska Lappland, med det är två som dominerar helt. Nämligen Riksgränsen och Björkliden. Riksgränsen heter som det gör därför att det ligger just vid riksgränsen till Norge. Det ligger dessutom nästan allra längst upp i Sverige. Det är utan tvekan den av orterna som har bäst rykte om sig för sin skidåkning. Inte minst för lite mer avancerade åkare som gärna åker off pist. Björkliden är istället känd för att ha betydligt mer barnvänliga backar. Det är också i Björkliden som det finns skidskola för barn. Björkliden ligger närmare Kiruna, ”bara” ungefär tio mil nordväst om stan. Grejen med skidåkningen här är ändå att det dels finns allt från barnbacken till svarta pister, men också att naturupplevelsen är så fantastiskt storslagen med utsikt mot Torne träsk och i vissa vinklar även Lapporten.

Järnvägsstationen i Björkliden brukar skyltas om till ”Blåkulla” under påsken.

På skärtorsdagen brukar det dessutom vara disko-dunk i backarna och på påskafton serveras påskbuffé i restaurangen på kvällen.

Vi har firat påsk och/eller påsklov så många gånger här uppe att jag tappat räkningen. Men i år blir vi hemma över påsken.

Glad Påsk alla!

Det är som bekant alltid fullmåne vid påsken. Så även i Björkliden.

Foton: Bilder som inte är mina egna har jag märkt ut med vem som är fotograf. De kommer från Unsplash, Wikimedia och Flickr, men är därefter också något redigerade av mig. Jag har i dessa fall länkat till originalbilden och där beskrivs också under vilken licens fotot är delat och vilka villkor som gäller för delning. De två övriga bilderna är mina egna som jag (Inger Hansson) har copyright på.

Läs mer: 10 saker du behöver veta om att fira påsk med utförsåkning i Lapplandsfjällen – i Björkliden och Riksgränsen

2 kommentarer på “7 olika sätt – Så firas påsk runt om i världen

Lämna en kommentar