resor · vår · vinter

10 saker du behöver veta om att fira påsk med utförsåkning i Lapplandsfjällen – i Björkliden och Riksgränsen

Det är nio år sedan nu. Som vi första gången upp till Lapplandsfjällen på påsklovet. Sedan har vi varit där uppe ytterligare fem gånger vid samma tid på året. Så. Att fira påsk i skidbackarna där uppe. Hur funkar det? Nästan alltid väldigt, väldigt bra faktiskt. Särskilt om du har koll på det viktigaste.

Här räknar jag upp ett antal saker som kan vara bra att veta.

1. Val av skidort

Det finns fler skidorter i svenska Lappland, med det är två som dominerar helt. Nämligen Riksgränsen och Björkliden. Båda drivs av samma företag, Lapland Resorts. Så vilken av dem ska man välja?

Riksgränsen heter som det gör därför att det ligger just vid riksgränsen till Norge. Det ligger dessutom nästan allra längst upp i Sverige. Det är utan tvekan den av orterna som har bäst rykte om sig för sin skidåkning. Inte minst för lite mer avancerade åkare som gärna åker off pist.

Trots att orterna ligger relativt nära varandra får i regel Riksgränsen betydligt mer snö än Björkliden. På både gott och ont. Det gör att snösäkerheten är något bättre (inte för att det så här långt någonsin varit ett problem med snö under påsken, men med klimatförändringarna kan det så klart komma att ändras.) Men mer nysnö är ju alltid trevligt. Å andra sidan är det större risk att en eller flera skiddagar snöar bort i Riksgränsen än i Björkliden.

Riskgränsen har sex liftar (högst fallhöjd har Nordalsliften med 300 meter), 17 pistade nedfarter och 14 offpistområden. Längsta sammanhängande nedfarten är 2350 meter

Björkliden är istället känd för att ha betydligt mer barnvänliga backar. Det är också i Björkliden som det finns skidskola för barn. Björkliden ligger närmare Kiruna, ”bara” ungefär tio mil nordväst om stan.

Grejen med skidåkningen här är ändå att det dels finns allt från barnbacken till svarta pister, men också att naturupplevelsen är så fantastiskt storslagen med utsikt mot Torne träsk och i vissa vinklar även Lapporten.

Här finns fem liftar varav den längsta är Kåppasliften, 1675 m lång och med en fallhöjd på drygt 400 meter. Åker du först ner en bit kan du sedan fortsätta ännu högre upp med Kittedalsliften och få ännu mer fallhöjd ner; 540 meter. Den tredje högsta fallhöjden i en skidbacke i Sverige efter Åre/Duved och Hemavan. Totalt kan du i Björkliden välja mellan 23 pister eller hitta din egen väg i ett ospecificerat antal off-pist-stråk. Längsta sammanhängande nedfarten är 3300 meter

Liftkort för en dag kostar 410 kr, för tre dagar 1130 kr och för fem dagar 1710 kr. Dessa priser gäller 2021. Det finns dock fler varianter för den som så önskar. Liftkortet gäller både i Björkliden och Riksgränsen.

Riksgränsen är känd för bättre skidåkning för mer avancerade åkare.

2. Kombinera med transferbuss

Den första gången vi kom på att åka upp till Lapplandsfjällen till påsk bokade jag sent. Och vi hamnade därför på vandrarhemmet vid Riksgränsen. Det var det enda boende som hade platser kvar just när jag bokade den gången. Men sedan tog vi dagligen transferbussen till Björkliden och åkte skidor där. I barnvänligare backar.

Även nästa år bodde vi på vandrarhemmet i Riksgränsen men åkte skidor i Björkliden.

Vi åker tåg upp så vi har ingen bil med oss men det funkar ändå eftersom det finns en transferbuss. På morgonen går den 9:00 från Riksgränsen. Tillbaka till Björkliden går den 15:30. Båda anläggningarna ingår i Lapland Resorts och liftkorten gäller i båda liftsystemen. Transferbussen är gratis för den som har liftkort.

Det är egentligen bara ett aber. Under hela påskhelgen och ibland även andra dagar, åker inte transferbussen hela vägen upp till hotellet vid Björkliden. På grund av parkeringskaoset uppe vid hotellet stannar transferbussen då nere vid vändplatsen. Det blir en ganska tung promenad för små barn som ska upp till barnbacken och inte är vana att gå i pjäxor och bära skidutrustning. För mer erfarna skidåkare finns det en lift här nere, så då är det inga problem.

Annars är själva bussresan fantastiskt vacker. Så den är i sig bara trevlig.

Från Björkliden finns en transferbuss som avgår vid kvart över åtta på morgonen och är framme vid Riksgränsen klockan nio. Tillbakaresan avgår kvart över tre.

Men dubbelkolla alla busstidtabeller så att de inte är ändrade till när du ska åka.

Fantastiska vyer från transferbussen.

3. Vädret

Påsken infaller på olika datum olika år. När den infaller hänger ihop med månens faser. Det tidigaste datum påskdagen kan infalla är den 22 mars och det senaste är den 25 april.

Under den här månaden är det vårvinter i Lapplandsfjällen. Vårdagsjämningen är också passerad och dagarna börjar bli allt längre och ljusare. Och nätterna kortare. Det betyder att temperaturen nu oftast ligger runt nollan och att solen ofta skiner. Dagarna kan vara helt underbara för skidåkning!

Inte sällan är det plusgrader på dagarna och minusgrader på nätterna. När snön tinar dagtid och sedan fryser till nattetid bildas skare och istappar. Solljuset reflekteras mot snön och känns därför starkare än i södra Sverige vid den här tiden på året.

Men visst kan det också hända att det snöar häftigt eller i värsta fall kommer regn. Det händer också att det blåser storm och att en eller flera liftar (ibland nästan alla) är avstängda på grund av vädret. Fjällvädret är aldrig helt pålitligt. Inte ens på vårvintern.

Skidvädret kan vara helt underbart under påsken i Lapplandsfjällen!

4. Boende

Vi har dels bott två år på vandrarhemmet vid Riksgränsen och sedan också fyra år i stuga i Kåppas stugby i Björkliden.

Vandrarhemmet höll helt okej standard men bäst har vi trivts i stuga med egen bastu. Särskilt de gånger vi haft turen att tilldelas någon av de stugor som har utsikt från balkongen mot Torne träsk och Lapporten. Något som tyvärr inte samtliga stugor har. Vissa har bara utsikt mot andra stugor. En sak som i alla fall är bra med samtliga är att här råder så kallad ski-in / ski-out. Alltså att du kan sätta på dig skidorna direkt utanför stugan och staka dig fram till en backe som du sedan kan ta ner till liften. Och likaså kan du skida dig tillbaka till stugan. Inga bilresor behövs alltså för att ta sig till backen.

Även i Björkliden kan det finnas möjlighet att bo på vandrarhem. Till exempel på Gammelgården. Det var här allt började en gång, med turismen i Björkliden, 1929. Kanske som ett alternativ till Abisko turiststation som ligger nästgårds och öppnat redan 1903 när Malmbanan var ny. Järnvägen som byggdes för att frakta malm från gruvan i Kiruna ner till den isfria hamnen i Narvik, på den norska sidan, och som alltså samtidigt möjliggjorde naturturism med utsikt mot Lapporten. Både i Abisko och i Björkliden. Vandringsresor på sommaren och skidåkning på vintern. Gammelgåden i Björkliden är sedan den först byggdes 1929 tillbyggd i flera etapper och varje etapp bär spår av sin tid. Numera är här vandrarhem (eller ”SKI LODGE” som de själva kallar det) och restaurang.

Både vid Riksgränsen och i Björkliden finns det dessutom möjlighet att bo på hotell. Det är något som vi ännu inte har provat på. Däremot har vi ofta ätit på båda hotellen.

Vid Björkliden finns också en husvagnscamping.

Frukost på en balkong med utsikt i Kåppas stugby.

5. Maten

restaurang Lapporten i Björkliden kan du på dagarna äta dagens lunch till rimliga priser och på kvällarna äta norrländsk gourmetmat. Båda med utsikt just över Lapporten. Kvällsmenyn varieras från år till år. Men smakar det så kostar det. Det är inte billigt att äta här. På påskafton serveras en populär påskbuffé. Vill du äta av den så tänk på att boka bord i tid.

Något rimligare priser tillämpas i Lobbybaren som också den finns på Hotell Fjället.

Gammelgården kan du äta på kvällarna, mest pizza. Vissa kvällar pizzabuffé. Om det alls är öppet vill säga. Senast vi var här var det lite si och så med den saken. Men Gammelgårdens restaurang är mysig, så jag hoppas att den får vara kvar.

Bor du i stuga kan du laga din egen mat på ett par kokplattor. En liten livsmedelsbutik finns i entrén till Hotell Fjället. Men den tidigare lanthandeln vid järnvägsstationen i Björkliden finns tyvärr inte kvar längre.

Vid Riksgränsen har de den mycket snofsiga restaurang Lapplandia och den enklare Grönan med barmeny.

På båda orterna finns också möjlighet att ta en fika eller lättare lunch i backen.

Löjrom i restaurang Lapporten.

6. Inomhuspool

På Riksgränsens hotell finns ett fint litet spa med utsikt över fjällvärlden utanför. Det kostar en rejäl slant i entré och som jag minns det var barnen välkomna bara under vissa tider. Men det var väldigt praktiskt att det fanns där när vi blev insnöade någon dag och varken kunde ta oss till Björkliden eller åka i backarna i Riksgränsen.

I Björkliden däremot saknas tyvärr pool.

På riksgränsen finns en pool med utsikt mot fjällvärlden utanför.

7. Norrsken

Här uppe finns det vissa chanser att få se norrsken också, även om påsken inte är den bästa perioden på året för det. En gång har vi sett norrsken på våra sex skidresor till Lapplandsfjällen.

För att få se detta speciella himlafenomen ska du ha lite tur och befinna dig på rätt plats vid rätt tillfälle. Ju längre norr ut (egentligen ju närmare den magnetiska nordpolen) och ju fler mörka timmar på dygnet (alltså mitt i vintern) desto större chans. Dessutom måste vädret vara klart.

Hur många elektronskurar som kommer in i atmosfären från solstormar varierar också över tiden så det kan löna sig att läsa på om du vill förbättra dina chanser. Men i slutändan behövs antingen lång tid på en plats långt upp i norr eller rejält med tur.

Sen finns det appar och hemsidor också som visar exakt vilka nätter chanserna är som störst. Jag använde en sådan app den gången vi såg norrsken, och den var till hjälp. 

Tyvärr hade jag bara mobilkameran med mig den gången vi fick se norrsken. Därav den dåliga bilden.

8. Ta tåget hit

Vi har alltid valt att åka först dag- och sedan nattåg till och från Lapplandsfjällen på påsklovet. Ett helt dygn tar resan dit upp från Karlshamn i Blekinge. Men vi har då också alltid valt att göra minst ett lite längre stopp på några timmar under resan upp. Och vi tycker ändå att det är ett bra mycket bekvämare alternativ än att köra. Och både Riksgränsen och Björkliden har järnvägsstation precis vid backarna.

Vid Björkliden ligger både hotellet och stugbyn en bit upp från stationen och där får man därför hjälp med att transportera sina väskor upp till hotellet alternativt stugbyn, om man så önskar.

Senast vi åkte hit upp var det fortfarande SJ som körde de här sträckorna. Men numera är det norka Vy som har hand om nattågstrafiken från Stockholm till Lappland. Det avgår två tåg i vardera riktningen varje dygn. En förbindelse som går direkt, hela vägen, utan byten. Och en förbindelse med byte i Boden.

Ta tåget till Lapplandsfjällen.

9. Boka i tid

Påsken är just den tiden på året som är allra, allra populärast här uppe. Inte minst norrbottningarna själva vill ofta och gärna åka till fjällen under påsken. Därför blir det oftast fullbokat i alla boendealternativ tidigt. Boendet behöver därför bokas långt innan du kan köpa tågbiljetter.

Även tågbiljetterna är väldigt populära. I det fallet är det ju många norrlänningar som vill åka hem från Stockholm över påsklovet också, så det är inte bara andra fjällturister att konkurrera med.

Dessutom är det ofta så lurigt att påskbiljetterna släpps extra sent, eftersom Banverket tydligen saknar möjlighet att planera sina arbeten just över påsken i god tid. Därför gäller det att under en lång period, från december ungefär, mer eller mindre kolla dagligen om biljetterna har släppts eller inte. När de sedan väl är släppta gäller det att boka genast.

Landskap från tåget, Riksgränsen 2013.

10. Prisläget

Skidresor är rent allmänt några av de dyraste semestrarna, givet att du reser ungefär lika långt bort och stannar iväg lika länge. Det beror på att förutom resa och boende så tillkommer både skidhyra (eller köp och transport av egen utrustning) och framförallt liftkort.

Eftersom Lapplandsfjällen för flertalet svenskar ligger längre bort än många andra skidorter blir resan hit något dyrare. Boende och liftkort är inte heller billiga. Påsken är dessutom absolut högsäsong med årets högsta prisläge.

Och när man sedan väl är här vill man förmodligen i alla fall någon eller några gånger äta av den goda gourmetmaten på kvällarna. Dessutom är inte precis en mugg choklad och någon liten godsak i backen gratis heller.

Det blir helt enkelt ganska dyrt med de här resorna. Men de har de varit värda, om du frågar mig!

En snödriva med Torne träsk, fjället Nuolja och Lapporten i bakgrunden.

P.S. Just i år har vi dock avstått ifrån att göra någon skidresa överhuvudtaget, på grund av pandemin.

2 kommentarer på “10 saker du behöver veta om att fira påsk med utförsåkning i Lapplandsfjällen – i Björkliden och Riksgränsen

  1. Informativt inlägg om skidresor norröver. Många vackra bilder också, skapar längtan. När jag bodde där uppe var det längdskidor som gällde för mig trots att vi bodde vid foten av en slalombacke. Det är onekligen dyrt med utförsåkning och allt vad därtill hör, vi såg nog det som ett rikemansnöje då. Med barnen har vi åkt till Funäsdalen och alltid haft matsäck med oss i backen, det spar mycket pengar och är ju minst lika gott som köpt fika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s