månadens blogginlägg · resor

De 8 bästa blogginläggen i mars 2021

Då var det dags för att lyfta fram några av månadens bästa blogginlägg om resor igen. Jag brukar alltså publicera en lista vid varje månadsskifte med några av månadens mest läs- och minnesvärda blogginlägg om resor. Det blir olika antal blogginlägg olika månader beroende på vad jag fastnat för och tänkt på att notera.

Så här är min lista för mars 2021:

1. Vandringar att ta tåget till

Det är Gunilla som på bloggen 4000 mil listar tio vandringar i Sverige och Europa att ta tåget till.

Hon skriver: ”Gillar du tåg och gillar du vandring? Grattis, höll vi på att säga. För här är 10 vandringar som du kan ta tåget ända fram till. Alltså verkligen hoppa av tåget, dra på ryggsäcken och get to it, direkt utan tråkiga transportsträckor med buss, taxi eller annat.”

Det är en härlig lista! Av vandringarna  Gunilla nämner är det bara i Cinque Terre som vi har vandrat samma leder. Däremot har vi gått en hel del på Österlen, så klart, men inte så mycket vandringsleder just. I Tällberg har jag varit med jobbet och då gick jag bara en kortare sväng i trakten, på kvällen. Och till Neuschwanstein har vi vandrat från Füssen.

Hon har även listat de som hon tycker är de bästa platserna för dagsvandringar i svenska fjällen.

2. Fem sätt att resa när resor inte är möjliga

Här är det Eva som på sin blogg Gyllin Tours som blev inspirerad av min blogg och därför skriver tips på vad alla restokiga människor kan hitta på när det inte är lämpligt att resa för nöjes skull. Hon tipsar bland annat om att göra matresor: ”Nu när vi inte kommer utomlands har vi kommit fram till att då lagar vi mat från andra länder hemma i stället. Vi lottar vem ska planera menyn och skriva en inköpslista. Vi drar också en lott som bestämmer vilket land som maträtterna ska komma ifrån. När det är dags att laga maten delas recepten ut och maten lagas gemensamt. Man får gärna dekorera bordet eller klä sig efter temat.”

Jag tyckte att det lät som en jättekul idé och bestämde mig genast för att lansera den här hemma. Men än har det inte blivit av.

Eva tipsar också om att drömma sig bort med hjälp av film och böcker, att påbörja en vandring till Rom (!), att resa till platser i Sverige som du förknippar med andra länder och att resa digitalt till släkt och vänner.

Kul att mitt inlägg kunde inspirera henne till detta fina inlägg. Det innehöll många bra tips. Och detta med matlaggningslottning borde jag ju verkligen prova att lansera här hemma.

3. Naturinvånare på Kreta

Så här i pandemitider när inte många av oss kommer ut på några resor överhuvudtaget kan det också vara lite extra spännande att följa bloggare som bor och lever i utlandet. Ia ”mitt i livet” bor på Kreta och rapporterar regelbundet om nyhetsläget därifrån. Men hon brukar inte så ofta visa foton på bloggen. Och särskilt då inte en viss typ av motiv.

Hon skriver: ”Jag lägger då och då ut foton på blommor i bloggen. Det är ibland för att visa årstidsväxling, som en hälsning från en vandring eller ovanligt praktfulla exemplar. Det slog mig att jag inte lägger ut foton på djur! Vad är det för djur jag stöter på där ute på vandring?”

Men i det här inlägget visar hon upp ett bildspel med många fantastiskt fina djur- och naturbilder. Kika in i hennes blogg och titta! Och dröm dig bort till Kreta för en stund…

4. Ett år utan jobb

”I början på mars 2020 sa jag tack, hejdå och på återseende till den grupp svenska resenärer som under tre veckor varit med mig på rundresa i Malaysia. Tänk om jag då hade vetat det jag vet nu. Att denna resa skulle bli mitt allra sista reseledaruppdrag i en oöverskådlig framtid. För i veckorna som följde började avbokningarna komma…”

Så inleder Johnny sitt inlägg om detta märkliga år som gått sedan pandemin drog igång. Han jobbade tidigare som frilansande reseledare för olika rundresor runt om i världen. Mest i Asien, kanske.

Vidare. ”Jag funderade en månad ungefär. Sökte mig in på kompletterande pedagogisk utbildning, 1,5 år. Det var det smartaste jag gjorde under 2020. Jag kom nämligen in, och sen har det funnits både mål och mening. Det gäller kanske att tänka snabbt. Att sätta sig ner, kolla genom alternativen, och sen bara göra. Nu, ett år efter mitt senaste jobb är jag nästan halvvägs in i utbildningen. Som dessutom känns rätt.”

För nu ska Johnny bli lärare i historia istället för reseledare. En upplyftande historia mitt i allt elände. Men inte utan viss sorgkant.

5. Hon vann härliga tjejresan

Anna som har bloggen ”New York – my bite…” skriver om när hon vann en plats på Mix Megapols Tjejplan. Vad är då det? Jo Anna berättar: ”Det var min kära mellansyrra som berättade för mig om Mix Megapols Tjejplan 2010. Hon tyckte jag var värd att få komma bort lite och ville skicka in mitt namn till uttagningen. Dessutom skulle Andreas Johnson komma och uppträda på denna resa, och min syster visste så klart att jag var ett stort fan till denne artist.”

Resorna lottades ut. Anna skriver ”Radiokanalen skulle ringa upp mig senast klockan 13 om jag hade vunnit och klockan hann bli både det och mer därtill. Ändå gav jag inte upp. Jag skulle ju vinna?! Det här kunde inte stämma!”

Och som du redan har listat ut vid det här laget så vann Anna den där resan ändå.

Ett riktigt minne för livet blev det. Och det är inte utan att man blir lite avundsjuk när man läser om äventyret.

Inlägget får mig också att tänka på när jag i en tävling i en av kvällstidningarna vann ett presentkort på 500 kr ”till en resa” med ett charterbolag och kände mig ”lurad”, men beslöt mig för att ”luras” tillbaka och hittade billigaste flygstolarna i deras utbud. Den resan blev riktigt lyckad och den ska jag nog berätta om i ett eget inlägg en dag.

6. Londons kortaste avstånd

Denna spännande och klickvänliga rubriksättning bjuder Charlotta på i sin blogg ”Bara brittiskt”. Jag kunde så klart inte låta bli att bli nyfiken på vilket avstånd som är Londons kortaste! Inlägget är en intressant betraktelse om korta resor och val av färdsätt.

Charlotta inleder: ”När min pappa fyllde 50 bodde jag i London och han flydde festligheterna genom att komma och hälsa på mig. Eftersom han var belysningsmästare på teater så var han inte jättelockad av att gå på teater och musikal men en kväll fick jag med honom ändå. Jag bodde norrut längs tunnelbanelinjen Piccadilly och tog den in till skolan i samma krokar varje dag och när vi satt där på väg in till West End så minns jag att jag sa till honom…”

Men nu vill du kanske också veta vilket/vilka korta avstånd det handlar om? Men jag säger inget. Du får minsann också klicka på länken om du vill veta. ;)

7. Att skogsbada

Det är Maria som i ”Marias memoarer” berättar om begreppet ”skogsbad”. Ett ord jag själv förut aldrig har hört talas om. Hon skriver: ”Konceptet härstammar från Japan där man på 80-talet ville motverka förtida död på grund av utarbetning och stress. Detta typ av naturterapi kallas där Shinrin-yoku och idén har nu spridits över världen. Enkelt sagt innebär skogsbad att man vistas i skogen i syfte att ta det lugnt och ”bada” i de sinnesintryck man hittar där. Man ska inte se det som en motionsrunda, utan man ska gå i långsam takt, sätta sig ner om man känner för det. Man ska ta sig tid att stanna upp och bara vara, lyssna, lukta. Man kan smaka och känna på saker.”

Jag har, som sagt aldrig hört begreppet förut, men jag tror att jag har varit en skogsbadare i hela mitt liv. Jag har alltid tyckt om att vistas och röra mig ganska långsamt i skogen. Dofta på blommorna och smaka på blåbären. Kika på en fågel. Kanske fotografera lite.

Jag visste bara inte att det var det jag gjorde. Skogsbadade.

8. Kopior i Blekinge på kända sevärdheter i världen

Vem vet om det ens går att åka utomlands på semestern i sommar? Vi hoppas, så klart. Men ingen vet säkert. Och hur som helst är det ju alltid mer miljövänligt att semestra på hemmaplan.

Så varför resa utomlands när flera av de stora sevärdheterna i världen har lika fina kopior i Blekinge?

”Har de verkligen det”, tänker kanske du nu?

Jodå, det finns faktiskt ett antal sevärdheter här i Blekinge som påminner mig en hel del om några mer kända sådana i världen utanför.

Men. ”Okej, jag medger att likheterna tunnades ut något efterhand i den här listan. Och jag medger att de kanske ändå inte var jätte-jättestora ens från början. Att jag nog töjt lite på greppet ”kopia” här och kanske även något på begreppet ”lika fin”. Men kanske fick jag dig att dra lite på munnen några gånger?”

Och ändå. Nog finns det mycket som påminner om vartannat runt om i världen. Och visst finns det mycket fint att se både ute i världen och här hemma i Blekinge!

Det här är det av mina egna inlägg som jag fått mest uppskattning för, inte bara den här månaden, utan på mycket länge. Det kom till och med med i radio.

Bilden överst i inlägget visar ett tåg i Cinque Terre som både får illustrera det översta och det sista tipset i denna listan.

Läs mer: Vad ska allt det här resebloggandet tjäna till?

15 kommentarer på “De 8 bästa blogginläggen i mars 2021

 1. Åh tack för länken! Och kul om fler får kunskap om skogsbadande och kanske provar på det själv 😊 Jag ska själv försöka testa skogsbada mera ”medvetet” framöver 👍

  1. Jag kommer kanske inte ta till kig begreppet. Jag vet inte. Men en sak som jag brukar tänka på är att notera dofter och ljud. Doften av pors och skvattram till exempel. Och ljudet av koltrastens vackra melodiska men lite sorgsna sång. :)

 2. Så roligt att jag och djuren kom med! Skogsbad, shinrin-yoku. skrev systerdottern om i sin masteruppsats. Hon hade hälsoperspektiv eftersom hon är distriktssköterska. Intressant!
  Glad Påsk!

 3. Åh, tack så mycket för att du lyfte mitt inlägg om tjejplansresan! Det var verkligen en speciell grej, sånt som bara händer en gång i livet. :)

  Tack för alla andra lästips också! Jag ska ta mig tid och gå igenom alla nu i påsk.

  Ditt eget inlägg om sevärdheterna var väldigt intressant. Jag ska läsa noggrant i helgen och lyssna på radioinslaget. Vilken häftig idé med dessa jämförelser och vad kul att du blev uppmärksammad i radio.

  Jag önskar dig en fin påskhelg!

 4. Begreppet skogsbad har nog funnits ett tag, jag minns att jag tänkte ”jaja, nya ord för självklara företeelser”, eller något sånt. Det är väl olika hur man är lagd, men nog använder man väl alla sinnen när man vistas i skogen? Eller… det finns förstås de som tar sig genom skogen i flygande fläng, som motion och då hinner man väl inte notera annat än sitt flåsande. Mindfulness är väl inne på samma tanke, den totala närvaron i ögonblicket.

  1. Ja. Jag tror att jag alltid varit ganska bra på att vara närvarande i ögonblicket. Men nya ord kan vara bra ibland. Till att sätta fokus på saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s