resor

9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge

Vem vet om det ens går att åka utomlands på semestern i sommar? Vi hoppas, så klart. Men ingen vet säkert. Och hur som helst är det ju alltid mer miljövänligt att semestra på hemmaplan.

Så varför resa utomlands när flera av de stora sevärdheterna i världen har lika fina kopior i Blekinge?

”Har de verkligen det”, tänker kanske du nu?

Jodå, det finns faktiskt ett antal sevärdheter här i Blekinge som påminner mig en hel del om några mer kända sådana i världen utanför.

Här är min lista:

1. Pantheon i Rom och Tyska kyrkan Karlskrona

Pantheon i Rom

Pantheon är ett antikt tempel i Rom, en gång byggt till alla gudars ära och det är en av få antika byggnader som använts för sitt ursprungliga syfte i en obruten linje sedan det byggdes. Den nuvarande versionen byggdes kring år 120 av kejsar Hadrianus och ersatte då en tidigare tempelbyggnad, som konsuln Marcus Vipsanius Agrippa hade låtit bygga 27 f.Kr.

När romarna gått över till kristendomen konverterades templet bara till kyrka, men fortsatte att vara en viktig helgedom. Och är så än idag där den ligger vid en liten piazza mitt i den italienska huvudstadens myller. Och idag är den också en av den eviga stadens mest kända sevärdheter.

Trefaldighetskyrkan i Karlskrona ligger vid StortorgetTrossö. Alltså i centrala stan. Den kallas i folkmun även ”Tyska kyrkan”. Att den liknar Pantheon är ingen tillfällighet. Men från början byggdes den faktiskt med en annan kyrka i Rom som förebild, nämligen Santa Maria dei Miracoli. Men efter en omfattande brand 1790 renoverades kyrkans kupol med just Pantheon som förelaga.

Se där! En liten bit av Rom i Blekinge.

Tyska kyrkan i Karlskrona

2. Playa de Alcudia på Mallorca och Sandviken på Listerlandet

Playa de Muro, den bortersta delen av långa Playa de Alcudia på Mallorca.

Mallorca – ett av Europas allra mest kända strandresmål. Och den allra mest kända av den spanska öns stränder är kanske Playa del Alcudia. Från början en lång och öde strand en bra bit ifrån Palma, som var den första turistorten på ön. Idag den kanske allra populäraste turistorten på hela ön, i vart fall bland barnfamiljer. Med en extremt långgrund strand, turkost vatten och många, många charterhotell.

SandvikenListerlandet i Sölvesborgs kommun är många blekingars favoritstrand. Kanske inte riktigt lika ljus sand som på Mallorca och kanske inte riktigt lika turkost vatten. Men nästan. Och även här är det väääldigt långgrunt. Vädret här är så klart inte alltid lika lämpat för bad, men det har faktiskt hänt enstaka dagar att det har varit varmare här än på Mallorca.

Sådana dagar är det så klart mycket folk på stranden. Då blir det också lika trångt som på Mallorca. Ja, hela intrycket påminner då faktiskt mycket om Mallis. Men utan solstolar till uthyrning. Och utan strandförsäljare. Men ett café finns det!

Sandviken på Listerlandet.

3. Alter Rathaus i Leipzig och Karlshamns rådhus

Det gamla rådhuset i Leipzig. Foto: Krzysztof Golik. Bildkälla: tyska Wikipedia.

Jag har faktiskt aldrig varit i Leipzig och har istället snubblat över bilder på deras gamla rådhus av en slump. Den här byggnaden är ifrån medeltiden (1300-1500-talen) utom tornet som höjdes på 1700-talet. Stilen som det gamla rådhuset är byggt i kallas saxisk renässans. Vid det förra sekelskiftet byggdes ett nytt rådhus i staden och 1905 beslutades att det gamla inte skulle rivas utan istället bevaras.

Den äldsta delen av Karlshamns nuvarande rådhus är jämngammalt med Leipzigs nya rådhus, men liknar alltså betydligt mer det gamla. Det är inte fråga om någon exakt kopia, men likheterna är ändå slående. Även om arkitekturen här drar mer mot jugend än mot saxisk renässans. Överhuvudtaget tycker jag att det är något väldigt ”tyskt” över rådhuset i Karlshamn, de tre kronorna i toppen till trots.

Rådhuset i Karlshamn.

4. Hyde Park i London och Ronneby Brunnspark

Hyde Park i London. Foto: Alla Art. Bildkälla: Unsplash

Hyde Park är en mycket känd park i centrala London. På 1730-talet lät drottning Caroline anlägga The Serpentine, en sjö som idag är ca 11 hektar stor. Annars är det arkitekten Decimus Burton är huvudansvarig för parkens moderna utformning (1820-talet). Hyde Park är Londons största kungliga park. I parken finns också aktiviteter såsom ridning, inlinesåkning, rodd och flera restauranger.

Ronneby Brunnspark. Bitvis påminner den idag om en storstadspark. Varför inte just Hyde Park i London? Stora ytor, höga, uppvuxna träd, fågeldammar och blomsterprakt. En typiskt ”engelsk” park i sin karaktär. Anlagd på 1700- och 1800-talen.

En gång i tiden var det ett av Sveriges allra främsta resmål. Hela Sveriges trädgård. Hit kom fint folk för att dricka brunn, järnhaltiga vatten, och promenera i trädgården. För att få en paus från vardagen och bättra på hälsan. Och njuta av allt det vackra. När jag tänker på dem kan jag nästan se dem framför mig, i sina hattar och långa klänningar.

Här finns numera en loppmarknad också och ett naturum. Och Brunnsskogen med Trollsjön och den Japanska trädgården. Och på andra sidan ån finns Mandeltårtans café där du kan fika efter promenaden i skog och trädgård.

Brunnsparken i Ronneby.

5. Marsfältet i Paris och Hoglandspark i Karlskrona

Marsfältet i Paris set från Eiffeltornet.

Marsfältet, Champ de Mars, är det där parkområdet i Paris som ligger precis nedanför Eiffeltornet. Typiskt fransk park. Mycket symmetri. Räta linjer, cirklar och ovaler. Kortklippta gräsmattor, träd och buskar i fina rader. Välansade blomsterplanteringar.

Hoglands park i Karlskrona designades om i fransk stil år 1860. Mycket symmetri. Räta linjer och cirklar. Kortklippta gräsmattor, träd och buskar i fina rader. Välansade blomsterplanteringar. Parken har fått sitt namn efter slaget vid Hogland 1788 under Gustaf III:s ryska krig.

Grodan (franska: La Grenouille) heter en skulptur som finns i Hoglands park och som visades i gips vid Världsutställningen 1889 i Paris. Som hölls på – ja just det, du gissar rätt – på just Marsfältet. Och när det då nya Eiffeltornet utgjorde entré till utställningen.

Hoglandspark i Karlskrona. Foto: Henrik Sendelbach. Källa: Wikimedia Commons.

6. Canal Grande i Venedig och Stumholmskanalen i Karlskrona

Canlal Grande i Venedig.

En kanal av havsvatten i en stad byggd på öar. Canal Grande är den italienska staden Venedigs största och viktigaste kanal. Venedig i sin tur är en stad som grundades på öar redan på 400-talet och som hade sin första storhetstid under medeltiden och sin andra storhetstid på 1700-talet.

Karlskrona i sin tur grundades först 1680. Men är också byggd på öar. Även om det står ett gult fult höghus på andra sidan så gillar jag Stumholmskanalen med sitt ofta stilla, ibland till och med spegelblanka vatten. En kanal av havsvatten i en stad av öar. Mellan Trossö och Stumholmen. Förr också med många sådana där små bryggor som är så vanliga i Venedig. I dag är det mer tråkigt välordnat men fortfarande finns där ett antal små bryggor.

För övrigt har jag hittat ytterligare en vy i Venedig som påminner om det här området i Karlskrona. Men då gäller det vyn mot fyren på Stumholmen, på andra sidan om bron som leder till ön.

Stumholmskanalen i Karlskrona.

7. Frihetsgudinnan i New York och Rosenbom i Karlskrona

Frihetsgudinnan i New York.

En staty som har fått symboliera inte bara hela sin stad utan också hela sitt land. Frihetsgudinnan i New York, USA. Statyn som är placerad på Liberty Island vid Hudsonflodens utlopp i Atlanten invigdes den 28 oktober 1886 och var en gåva till USA från ”det franska folket”, som en symbol för hundraårsminnet av USA:s självständighet. Utan tvivel en av världens mest kända sevärdheter. Som jag för övrigt rekommenderar alla som besöker New York att se gratis från Staten Island Ferry, istället för att köa i evigheter för att åka med turistbåtarna (men det är så klart en smaksak hur man vill göra).

Statyn Rosenbom i Karlskrona har på samma sätt kommit att inte bara symbolisera sin stad utan även hela Blekinge. Statyn har en lustig huvudbonad och en utsträckt arm som är viktig för symboliken. Se där ett par likheter mellan de kända statyerna.

Det här är en trästaty som också är en fattigbössa och som står framför Amiralitetskyrkan. Den som lyfter på hatten kan skänka en slant. Rosenbom har funnits på den här platsen sedan slutet av 1700-talet. 1956 ersattes den ursprungliga statyn av en kopia, men originalstayn finns nu inne i kyrkan, för den som vill se den.

Våra pojkar och deras kusiner vid Rosenbom 2015.

8. Vandringslederna i Cinque Terre och Vägga strandpromenad i Karlshamn

En restaurang med utsikt i Manarola, Cinque Terre

Cinque Terre i Ligurien i norra Italien. Hela området är en nationalpark. Vandra med utsikt mot havet. En grön och träbevuxen klippkust med mestadels små sandstränder. Fem av Italiens allra vackraste byar. Området har ca 10 mil vandringsleder som löper mellan byarna och i det omgivande landskapet. Men tänk på att det kostar att vandra och att du måste betala med kontanter!

Vägga strandpromenad i Karlshamn. Vandra med utsikt mot havet. Grön, träbevuxen klippkust och små sandstränder. Inga gulliga italienska byar och tyvärr lite för ofta oljecisterner i blickfånget. Här är det i alla fall gratis att gå. Men annars finns det faktiskt vissa likheter ändå. Dessutom är ju både Italien och Karlshamn kända för glass, även om vår glasstillverkning tyvärr inte finns kvar här längre.

Utsikt från Café Utsikten vid Vägga strandpromenad.

9. Niagarafallen i Nordamerika och Kungsforsen i Mörrum

Niagarafallet vid gränsen mellan Kanada och USA.

Niagarafallen är Nordamerikas mest kända vattenfall. De ligger på gränsen mellan Kanada och USA och är väldigt imponerande. Niagarafallen har en fallhöjd på cirka 54 meter, men hör ändå inte alls till världens högsta vattenfall. De är istället kända för att vara breda och vackert formade. Fallen är en stor turistattraktion och miljontals besökare kommer normala år för att se dem, framför allt under sommaren.

Blekinges mest kända fall hetter Kungsforsen och finns i Mörrumsån. Fallhöjden här är ungefär en tiondel av den vid Niagara. Å andra sidan är Mörrumsån mer än tre gånger längre än Niagarafloden och den totala fallhöjden mer en dubbelt så stor. Och ån är värdsberömd, i vart fall i hela Blekinge, för fiske av lax och öring.

Kungsforsen i Mörrum.

Några avslutande ord

Okej, jag medger att likheterna tunnades ut något efterhand i den här listan. Och jag medger att de kanske ändå inte var jätte-jättestora ens från början. Att jag nog töjt lite på greppet ”kopia” här och kanske även något på begreppet ”lika fin”. Men kanske fick jag dig att dra lite på munnen några gånger?

Och ändå. Nog finns det mycket som påminner om vartannat runt om i världen. Och visst finns det mycket fint att se både ute i världen och här hemma i Blekinge!

Läs också: Blekinges 10 vackraste platser

20 kommentarer på “9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge

 1. Det här var underhållande!
  Även om jag log stort så måste jag säga att det faktiskt är väldigt fina ställen som du tar upp. Vi har besökt de flesta av dem.
  På tal om vandring….Av en slump hamnade jag vid samma bord som en präst en gång. Han berättade att han hade som mål att vandra till Rom. Han tog en ny etapp varje år. Jag tror att han hade börjat i Kalmar och var någonstans i Tyskland då. Inspirerad av honom påbörjade jag en vandring söder om Kalmar (Hagby hamnen) och vandrade ner till Kristianopel i etapper. Det är en väldigt vacker sträcka längst kusten. Det kanske är dags att ta tag i vandringen igen för Corona är garanterat över innan jag har kommit utanför Sveriges gränser 😂

 2. 1-4 var ju inte så dumma liknelser alls 😊 Sen drog det ju iväg lite 😉 Och stränderna är väl minst lika härliga som någon annanstans i världen en ordentligt varm sommardag ❤️

 3. Rolig idé att jämföra och hitta likheter! Tyska kyrkans kopierade byggnadsdetaljer är ju verkligen slående, kanske är det bara storleken som gör skillnaden. Sen går det ju mode i det mesta och arkitektur och trädgårdsarkitektur kan te sig väldigt lika ibland i många fall. Jättefina bilder i inlägget, den på Rådhuset i Karlshamn med den vackra speglingen föll jag för.

  1. Tack! Inlägget är tänkt mest som en klackspark, men också att lyfta att det faktiskt finns mycket fint att se på hemmaplan. Plus det du nämner, hur mycket av gestaltning hänger ihop med omvärlden. :)

 4. Läcker idé! Och visst finns mycket som påminner om varandra – människan är påhittig och kreativ men det finns trots allt gränser. Och det gör ju inget!

 5. ”9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge” – ett blogginlägg jag återvänt till flera gånger sen du publicerade det för nån vecka sen. Jag tycker det är ett både inspirerande och påhittigt inlägg med såväl fina tips som fina bilder. Du har fått mig att vilja besöka Blekinge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s