media · resor

Dags för en hämtresa? – tre förslag på TV-serier med rese-tema på SVT play

Coronatider. Hämtmat istället för att äta ute. Men att resa? Hur gör du om längtar ihjäl dig efter att resa? Var köper man en hämtresa? En bok kanske? Eller en film? Eller varför inte en TV-serie på play? Tittar du på SVT är det dessutom gratis. Men vad ska man kolla på?

Jag tittar nästan aldrig på TV. Och särskilt inte på TV-serier. Men den här pandemin gör något med oss. Eller hur? Så jag har börjat botanisera lite försiktigt i den här djungeln. Och så här långt har jag hittat tre på SVT som jag har valt att titta på. Och jag är nöjd med alla tre.

1. En tågluff i Europa med förvecklingar

Det här är en dramakomedi om en brittisk familj som ska göra sin livs resa tillsammans ”a trip of a lifetime” – en tre veckor lång tågluff i Europa innan den nu vuxna sonen ska flytta hemifrån och börja plugga på univeritetet. Pappan i familjen har planerat allt i minsta detalj. En tre veckor lång tågluff i Europa. Valt ut resmål, hotell, museer och restauranger. Det är bara ett litet problem. Precis innan de ska ge sig av meddelar frun att hon vill skiljas.

Men pengarna är redan utlagda och de vill inte förstöra sommaren för sonen. Så efter viss tvekan ger dig sig ändå av på sin planerade resa. Pappan i familjen dessutom fast besluten om att vinna tillbaka sin fru. Och att reparera relationen även till sonen. Som upplagt för förvecklingar. Och det blir det. På en resa som tar oss med till Paris, Amsterdam, Venedig, Siena och Barcelona. Häng med, vet jag! Serien är i fyra entimmarsavsnitt, heter ”Vi” och är baserad på en bok av David Nicholls.

2. En mat- och generationsresa till Jerusalem

Jag tittar som sagt nästan aldrig på TV annars och därför kan jag inte direkt påstå att jag har vetat vem TV-kocken Tareq Taylor är. Men han är alltså en kändiskrögare från Malmö, visar det sig. Hans pappa är palestinier och kommer från Jerusalem, men Tareq och hans bror har aldrig velat återvända dit på grund av ett mycket obehagligt barndomsminne kopplat till de spänningar som råder i regionen.

I den här serien handlar det lika mycket om de tre familjemedlemmarna och deras minnen och inbördes relationer som om platserna de besöker och maten som lagas där. Varför inte göra en hämtresa till Jerusalem, Israel och Palestina med dem? Det här är en serie i sex halvtimmeslånga avsnitt.

3. En grekisk öluff

Den här serien har jag ännu bara sett två avsnitt av. Ett om Kreta och ett om Korfu. Det här är ett mer traditionellt reseprogram, och det har varit riktigt småtrevligt så här långt. Den brittiska programledaren Julia Bradbury, vars mamma är från Grekland, men som trots det inte sett sig om i den grekiska övärlden utanför turiststråken, bestämmer sig för att ta reda på om det fortfarande finns hemliga och okända pärlor kvar i denna välkända övärld.

De öar hon har valt är i de flesta fall kända turistöar, men hon letar sig iväg bortom turiststråken, vandrar i bergen och besöker lokala företagare. Kvar att titta på för mig är avsnitten om Santorini, Sporaderna, Rhodos och Symi samt Chios. Varför inte åka på en virtuell öluff nu när det vanliga resandet till Grekland ligger nere i väntan på att – förhoppningsvis – öppnas upp i maj igen. Den här serien består av sex avsnitt à 22 minuter.

Läs mer: 9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge

13 kommentarer på “Dags för en hämtresa? – tre förslag på TV-serier med rese-tema på SVT play

 1. Oj, jag nickar igenkännande på alla programmen. Jag har sett alla avsnitt. Det är ett fantastiskt sätt att resa virtuellt på. Man kan nästan känna dofterna och sugen på Grekland igen, blev jag absolut. Vi har också gjort en variant av resande hemma med våra närmsta. Vi drar ett namn på en av oss och drar en annan lapp med ett land. Personen har i uppgift att planera en meny utifrån landet, handlar ingredienser och när vi sedan träffas hjälpa vi åt att laga den maten. Hittills har det varit spännande matupplevelser som vi inte skulle lagat i vanliga fall.
  Tack för ditt trevliga inlägg!

 2. Jag tittat mycket på play, det blev en vana när jag inte förmådde läsa eller göra något annat. Nuförtiden är favoriterna danska program om antika prylar – också ett sätt att vidga vyerna, språket är så härligt. Sen minns jag en serie med två finska tjejer som reste runt och bodde på airbnb, de besökte spännande platser som Petra i Jordanien bland annat. Kollade nyss och det finns inte kvar, men det kan ju komma igen. Tareqs matresa har jag sett och jag är djupt imponerad av honom, har sett honom i Trädgårdstider också och han är så trevlig och ödmjuk trots att han har blivit en stor kändis. Rolig idé med hämtresor! Sen fanns ju också Världens sämsta Indier med David Batra, nu finns bara några avsnitt av säsong 2 kvar, den är sevärd och rolig.

 3. Vi ser just nu på ”grekiska öar med..”. Blir både nostalgiska och sugna på resa till Grekland igen.
  Tack för tipset!

 4. Serien där Joanna Lumley åkte Sidenvägen tyckte jag var sevärd. Annars blir det ofta så fruktansvärt många ”wow” för helt uppenbara saker. Eller exotifiering och främmandegöring, vilket jag tycker bara är trist år 2021. Det har gett mig avsmak på de flesta reseprogram. Men men. Jag kanske borde försöka igen.

  1. Av de jag tipsar om är ju enbart den sista ett traditionellt reseprogram. Men jag förstår precis vad du menar. Finns så många floskler inom resejournalistisk, för att inte tala om reklam. Att invånarna är ”gästvänliga” är till exempel en vanlig sådan. Många sådana har blivit så vanliga att jag inte ens reagerar längre…

 5. Nr 1 har jag missat – ska slänga ett öga! Nr 2 tyckte jag var helt ljuvlig! Vilken introduktion till ett mathörn i världen. Och så personliga program utan att bli privata. Nr 3…nja, jag står inte ut med Julia Bradbury. Om hon kunde vara tyst en stund och allt inte centrerades runt henne skulle programmen vara sevärda. Programmen är mer som en sorts turistmarknadsföring – undrar om de är delfinansierade av Grekland.

  1. Ja, Julia kan bli lite ”mycket”. Det är kul att hon också visar upp öarna bortom de mest kända orterna och sevärdheterna. Men som sagt. Jag tänker i alla fall titta klart på serien och har nu även sett avsnittet om Santorini. Hoppas att du gillar nr1! :)

 6. Tack för tipsen! ”Vi” ska jag absolut se, de grekiska öarna har jag sett några enstaka avsnitt av och Tareq följde jag med intresse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s