drömresor · resor

Check på 12 av 50 drömresmål i Vagabond

11010924493_3e8f182d8a_o
I nr 1/2 2021 av resemagasinet Vagabond – som i och för sig damp ner i brevlådan redan i december – listar de 50 resor att drömma om. Det roligaste med sådana här listor tycker jag nästan är att kolla igenom och checka av vilka resmål jag redan har besökt. Jag börjar i vart fall alltid med det. Sedan väcks så klart nyfiken på de resmål som jag skulle vilja besöka i framtiden också.

Här presenterar jag hela listan, med fokus på de resmål från Vagabonds bucketlist 2021 som jag redan har besökt och några av mina reflektioner om dem. Tolv blev det som sagt, även om några minstt sagt är gränsfall…

1. Utah, USA

Det här är verkligen ett av gränsfallen. Men ändå. Jag har varit där. 1979 hade jag hunnit fylla 12 år. Den sommaren gjorde vi en mycket speciell resa som jag tror har präglat mig ganska mycket som resenär. Det var min första utlandsresa, förutom någon resa till Danmark, sedan jag fyllt 6 år på Kanarieöarna. Första resan utanför Europa. Min farbror jobbade ett år i USA och vi besökte honom och hans familj en vecka i huset de hyrde utanför San Fransisco. Därefter bilade vi några veckor på egen hand i fyra delstater. Utah passerade vi dock bara hörnet av på vägen mellan Yosemite och Grand Canyon. Jag har många minnen från den resan, men just Utah kan jag inte påstå att jag minns något mer ifrån än just att det var en ny delstat som vi passerade. Bilden nedan är fotograferad av min pappa någonstans mellan Yosemite och Grand Canyon. Dock för mig oklart exakt var. Syns på bilden gör min bror och mamma. Samt hyrbilen.

50cd6231-db15-4dc1-80bd-03733f0e83be-1

Följande resmål har jag däremot inte besökt:
2. Maldiverna
3. Andamanerna, Indien
4. Sa Colobra, Mallorca (men flera andra resmål på Mallorca)
5. Sri Lanka
6. Öluff i Karibien (jag har varit på Kuba och där även besökt ön Cayo Levisa, men öluff räknas det inte som)

7. Roadtrip på Nya Zeeland

2008 var vi i Nya Zeeland som en del av vår jordenruntresa. På Nordön tog vi oss runt i en hyrbil som vi tog från Auckland till Wellington och hade i sju dagar. Först tog vi oss till Rotorua och där osade det svavel i bokstavlig mening. Det bubblade i heta lerpölar och gräsänderna simmade runt i fesljummet vatten. De hade precis fått ungar.

Vi besökte sedan också den kända art deco-staden Napier. Och såg ett vattenfall vid Taupo (översta bilden i inlägget). Bland annat. Efter Wellington tog vi oss med båt till Sydön där vi tog oss runt med tåg och buss.

11010236916_2dc0bd8566_o

Följande resmål har jag inte besökt:
8. Banff, Kanada

9. New Orleans, USA

Det var 2018 på sommaren som vi besökte jazzens huvudstad. Fem nätter fick det bli som vi bodde på ett mysigt hotell i de franska kvarteren i New Orleans. I de här delarna, där vi bodde, är de franska kvarteren mycket lugna. Bourbon Street däremot är betydligt livligare. Eller vad man ska kalla trängseln, fyllan och galenskapen. ”Som bargatan på en brittisk charterort på Mallorca”, som min sambo sa. Inte för att det är något fel på brittiska turister, och de turister som är här kommer ändå inte ifrån Storbritannien, det är mest amerikaner. Men du fattar bilden. Fast Bourbon Street har fler strippklubbar än någon charterort i Europa. Sedan vi sett den gatan undvek vi den.

Royal Street var betydligt trevligare. Och alla andra gator också. Vi strosade omkring mycket under våra fyra dagar i staden. När vi inte slappade vid hotellpoolen.  Eller såg alligatorer och tvättbjörnar i New Orleans träskmarker. Maten var lite av en blandad upplevelse, men vi hittade några restauranger som vi gillade.

10. Tåg i Norge

Det är väl inte precis sträckan från Riksgränsen till Narvik som avses här, men i och med att jag åkt den så har jag ju faktiskt åkt tåg i Norge. Tyvärr var det mulet väder den här dagen, annars hade nog landskapet kunnat vara mer intagande.

Det var sommaren 2017 som vi åkte den här sträckan och jag kan väl bara konstatera att det finns en del kvar att se av Norges järnvägsnät för min del.

cbcd2ad7-3a34-44d4-a31f-4f2fe0d7b754

11. Tåg i Schweiz

Jag har åkt tåg i och genom Schweiz flera gånger på 80- och 90-talen. Där finns många vackra vyer att se men jag orkar inte leta reda på några av mina gamla bilder därifrån just nu. Inte heller är där några särskilda minnen som gör sig påminda just nu.

Följande resmål har jag inte besökt:
12. Antarktis
13. Namibia
14. Patagonien, Chile & Argentina
15. Kerala, Indien
16. Panama
17. Tåg från Peking till Lhasa
18. Ruwenzori-bergen, Uganda/Kongo-Kinshasa
19. Filippinerna
20. Pantanal, Brasilien
21. Juju, Sydkorea
22. Kamtjatka, Ryssland
23. Papua Nya Guinea

24. Thailand

Här handlar det egentligen om så kallad long stay i Thailands övärld. Men hur länge måste man stanna för att det ska räknas? Jag och min sambo reste med buss från Bangkok  på 90-talet till Ao Nang och på vår jordenruntresa med barnen bodde vi i alla fall mer än två veckor på Koh Chang.

Jag tror faktiskt att det får räcka som long stay i Thailand, för min del.

Följande resmål har jag inte besökt:
25. Alaska, USA
26. Karneval på Trinidad
27. Peru
28. Nepal
29. Roadtrip i Sydafrika
30. Scandola, Korsika, Frankrike
31. Västra Australien
32. Ishigaki, Japan
33. Salar de Uyuni, Bolivia
34. Costa Rica

35. Lofoten

Lofoten besökte vi i augusti 2017 och jag fick se var alla vägar tar slut. Eller i varje fall var väg E10, som börjar i Luleå, tar slut. Vi bilade hit från Narvik och bodde några nätter vid vackra Hauklandstranda och hade en fantastisk tur med vädret. Vi till och med doppade oss i det tolvgradiga havet. Sedan flög vi vidare till Sardinien, via Oslo. Men det är en annan historia.

Följande resmål har jag inte besökt:
36. Okavango, Botswana
37. Färöarna

38. Dolomiterna, Italien

I Dolomiterna, som egentligen inte är någon egen bergskedja, utan bara den italienska delen av Alperna, finns en bildskön sjö som ofta förekommer på många resekonton på Instagram. Och här och var på hela internet. Varje reseinfluerare med självaktning har redan varit där. Eller kanske inte. Men i alla fall. Lago di Braies heter sjön på italienska. Pragser Wildsee på tyska. Men finns där möjligheter att vandra? Jodå!

Sedan är det väldigt fint att åka skidor i Dolomiterna också.

Följande har jag inte gjort:
39. Segla över Atlanten

40. Cooköarna

Söderhavet. Vi var där i månadsskiftet augusti/september 2001. Huvudön Rarotonga. Samt en av världens allra vackraste platser. Lagunen i Aitutaki.  Det här var på den tiden som man fotograferade med diafilm. Tur det. Annars hade jag inte gjort annat än fotograferat på hela dagarna.

Följande resmål har jag inte besökt:
41. Galapagos, Ecuador

42. Yucatan, Mexico

I Vagabonds lista är fokus på att dyka i grottor. Det gjorde vi inte när vi var här 1999 men vi hann med en del annat. En del av det har jag klippt ihop för många år sedan till ett ganska taffligt kollage (nedan) men ni fatta bilden ändå hoppas jag.

gissa!
43. Nilen, Egypten

Jag har varit i Egypten tre gånger och minst vid två av dessa tillfällen har jag seglat med felucka på Nilen. Faktiskt tror jag att det är de enda två gångerna jag seglat över huvud taget. Om vi inte ska räkna vindsurfing.  I vilket fall. Senaste gången jag var här var med min familj 2010. Ett verkligt häftigt land att besöka!

gissa!

44. Öluff i Grekland

Sommaren 2019 gjorde vi en båtluff i Grekland. I Kykladerna närmare bestämt. Trots att jag varit på många grekiska öar tidigare både med charter och under tågluffar, så var detta den första riktiga båtluffen. Eller riktig och riktig. Båtluffar i Grekland är inte riktigt vad de en gång var. Nu kan både båtar och boende bokas i förväg. Men ändå. En slags båtluff var det allt. Och bäst av alla grekiska öar gillar jag numera Amorgos, som vi besökte under denna resan. Den toppar också min lista över Kykladernas vackraste öar.

Följande resmål har jag inte besökt:
45. Tanger, Marocko
46. Bagan, Burma
47. Yttre Hebriderna, Skottland
48. Georgien
49. Bhutan
50. Kongofloden

Därmed har vi tuggat oss igenom hela listan med drömresor. Tolv stycken blev alltså resmålen som jag kunde bocka av.

Hur många av resmålen på listan har du besökt?

Läs mer: 9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge

12 kommentarer på “Check på 12 av 50 drömresmål i Vagabond

    1. Ja, vad är en long-stay? Eftersom vi var borta i 79 dagar varav drygt två veckor var på samma ö i Thailand så räknade jag det. Men visst är det ett gränsfall! Så du kanske har en mer än mig. :)

  1. Jag har mycket kvar. Av de ställena du visar upp här är det bara Egypten jag har varit till med kryssning på Nilen och det var en härlig semester. Vi seglade också med Felucka på Nilen.

    1. Ja, Egypten är ett såå spännande land. Gillar verkligen deras historia. Och snorklingen i Röda havet. Tyvärr är min sambo väldigt måttligt förtjust i försäljarna där (och just den delen jublar väl inte precis jag heller över.)

  2. Bara 3 st. nr 4 (Sa Colobra), nr 11 (Tåg i Schweiz) samt nr 45 (Tanger). Roligt att sommarens utfärd till Sa Colobra var så högt placerad som nr 4 (:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s