resor · vackra platser

Lagunen Aitutaki

Vi var där i månadsskiftet augusti/september 2001. En av världens vackraste platser. Lagunen i Aitutaki, Cooköarna. Söderhavet. Det här var på den tiden som man fotograferade med film. Tur det. Annars hade jag inte gjort annat än fotograferat på hela dagen.

Själva huvudön Aitutaki är också fin, men det är alltså de små öarna, som kallas motus och som omger den triangelformade lagunen, som är allra vackrast. Och till dem tar du dig med utflyktsbåt. Tar dig till Aitutaki gör du genom att flyga från Rarotonga, som är huvud-ö i Cooköarna.

Bland annat får du då säkerligen besöka den kända One Foot Island. Eller Tapuaetai, som ön egentligen heter. Den är den av de 22 öarna i Aitutaki-atollen som — förutom huvudön — besöks av flest turister. Och Aitutaki är i sin tur den del av Cooköarna som får näst flest besökare i Cooköarna, efter huvudön Rarotonga.

One Foot Island har, i vart fall tidigare, haft som jippo att ha egna frimärken och stämpla i besökarnas pass, trots att ön saknar egen befolkning. Den ligger i den sydöstra delen av lagunen, omedelbart sydväst om den större ön Tekopua , sju kilometer öster om huvudön Aitutaki. Ön är 570 m lång och upp till 210 m bred, med en genomsnittlig höjd av 1,5 m över havet. Den är, liksom flertalet öar, bevuxen med bland annat kokospalmer. One Foot Island tilldelades priset ”Australasias ledande strand” vid World Travel Awards som hölls i Sydney i juni 2008.

Ön Aitutaki har annars ca 1200 invånare. Och även om många nöjer sig med att göra en dagsutflykt hit så tycker jag att du ska passa på att övernatta minst ett par nätter här och bara ta in lugnet. Förutom att göra en utflykt till lagunen, vilket så klart är ett måste när du väl har tagit dig hit.

De här versionerna av bilderna är avfotograferade från diaprojektioner. Därav den låga kvaliteten.


Uppdaterad: 2021-10-12

4 kommentarer på “Lagunen Aitutaki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s