resor · Stränder

20 bilder från Hauklandstranda på Lofoten

En händelse förra helgen fick mig att gå tillbaka och bläddra bland mina bilder från Haukland på Lofoten i Norge. Här visar jag 20 tidigare opublicerade bilder därifrån.

Det var en italiensk resegrupp bestående av 36 äldre turister, en reseledare och chaufför som förra helgen färdades i en buss som sladdade av vägen och välte i Lofoten i norra Norge. Flera personer fördes till sjukhus, men ingen ska ha blivit riktigt allvarligt skadad. Bussen var på väg till Hauklandstranda när den åkte av vägen i Holand, nordöst om staden Leknes.

När något sådant här händer med anknytning till platser som jag själv har besökt får det mig ofta att gå tillbaka i minnet till platsen i fråga. Inte sällan börjar jag också bläddra bland mina bilder därifrån. Så också i lördags.

När vi först kom till Haukland var vädret disigt och nästan mulet.
På andra sidan viken syns en husvagnscamping. Husvagnarna verkade vara permanent uppställda.
Slipade berghällar med tång möter sandstranden och havet.
Ett par besökare på Hauklandstranden i matchande röda jackor.
Tång och musslor vid havet.

Campare vid stranden

Vi besökte Lofoten i början av augusti 2017 och bodde då tre nätter i en stuga i just Haukland.

Hauklandstranda, som den heter på norska, är delad i två. Vid den första delen stod långliggande husvagnar uppställda på privata, inhägnade gräsplättar. Där fanns utöver det inga bra parkeringsmöjligheter. Men vi körde vidare en kort bit på vägen som går mot Uttakleiv och då kom vi till själva byn Haukland, som inte är stor. Och här hittade vi den andra delen av sandstranden med turkost vatten. Och här var också parkeringsmöjligheterna betydligt bättre. Stora skyltar berättade att camping var förbjuden. Men möjligen gällde det bara själva sandstranden. För på parkeringen stod många husbilar och på gräset vid sandstranden stod minst lika många tält. Camparna satt i små grupper vid sina tält. Flera hade tänt små lägereldar.

Några stora stenblock ligger som utslängda i det turkosa vattnet vid Haukland.
Diset kom och gick och kom igen denna vår första dag vid Hauklandstranden.
Ett par flickor badade i det kalla vattnet vid Lofoten.
Här ser man vyn in mot den lilla byn Haukland, sedd nerifrån stranden.

Kvällspromenad

Vi slapp campa. Jag hade hyrt en liten stuga som hette Haukland Beach House och som låg en liten bit från själva stranden, inne i byn. Eller by och by, det var några hus bara. Huset vi hyrt var i två våningar med ett sovrum, tvättstuga och toalett med dusch på bottengången samt kök, vardagsrum och ett sovrum på övervåningen.

När vi installerat oss där, lagat och ätit kvällsmat (pasta med scampi) gick vi en liten kvällspromenad på en grusväg mellan havet och berget Veggen.

På kvällspromenad längs vattnet i Haukland.
Här ser man hur många som campade vid Hauklandstranden, trots att där inte är någon campingplats.
Vägen som rundar berget Veggen vid Haukland och kvällsljus på andra sidan viken.
Solnedgången färgade himlen rosa när solen försvann ner i molnen vid horisonten.

Nästa dag

Nästa dag tillbringade vi morgonen fram till lunchtid i Haukland och hann också med att doppa oss i det tolvgradiga vattnet innan vi gav oss ut på en bilutflykt till Å på Lofotens yttersta spets.

Nu var vädret helt klart och fotografering av kvinnor i folkdräkt pågick på stranden.
Ett par turister på Hauklandstranda.
Lite senare provade vi att doppa oss i det kalla havsvattnet vid Haukland.

Tredje dagen

Vår sista dag i Haukland var vädret mer växlande igen. Vi upptäckte att paret vi hyrde huset av också drev också ett litet café med konstutställning och försäljning. Det låg i en nedlagd kraftstation. En av ytterväggarna täcktes av två barnporträtt. Andra verk av samma konstnär fanns till försäljning i butiken. Liksom olika souvenirer. Jag köpte ett par örhängen där. De föreställde ett par snäckor och var gjorda i porslin av en konstnär i närheten. Tyvärr har jag tappat bort de där örhängena senare.

Den lilla stugan med barnporträtt på väggen innehöll en liten turistshop och café.
Den som ville kunde köpa med sig tvål från Haukland Beach. Lika turkos som vattnet i havet.
En traktor och några hus vid Haukland.

Avslutningsvis får vi hoppas att de skadade italienska turisterna läker ihop snabbt och att myndigheterna reder ut vad som gick galet så att fler, liknande olyckor inte behöver ske på platsen.

Läs mer: Stranden vid Haukland – kanske Norges vackraste strand – men sen då?

8 kommentarer på “20 bilder från Hauklandstranda på Lofoten

  1. Beautiful places. Many thanks for sharing your precious memories and pictures. As far as I can understand from what I read, those tourists were very lucky. I hope they recover well soon ❤

  2. Så härligt allt ser ut genom din fina bildserie! Jag längtar, vi har fortfarande inte gjort resan med Hurtigrutten som vi fick i present av barnen under pandemin. Men till hösten kanske…. Bilderna med det turkosblåa vattnet är så lockande, den med stenblocket har så otroligt vackra nyanser.

    1. Norge är så fantastiskt vackert. Synd bara att vädret är ännu mer ostadigt än i Sverige. Men när solen skiner kan det mycket väl vara världens vackraste land!

  3. Härliga bilder från det vackra Lofoten. Längesedan jag var där.
    Hemskt med dessa bussolyckor, känner speciellt för detta som gammal guide och reseledare.
    Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s