hållbart sparande · instagram · resor · sociala media · vackra platser

Stranden vid Haukland – kanske Norges vackraste strand – men sen då?


Lofoten, långt upp i Nordnorge. Kanske inte en plats där du förväntar dig en vacker strand med ljus sand och turkost vatten. Men här finns faktiskt flera. Och kanske vackraste av dem alla är Hauklandstranden. Kanske är den till och med Norges vackraste strand.

Förmodligen finns det många nästan precis lika vackra stränder i Norge.

Dock. Om jag googlar ”Norges vackraste strand” så är det denna som kommer upp först i sökresultatet. I en artikel från Aftonbladet.

Och jag har alltså redan varit här. Utan att då veta att den av somliga anses vara Norges vackraste. Det var i augusti 2017.

Hauklandstranda, som den heter på norska, är delad i två. Längs den första delen står långliggande husvagnar uppställda på privata, inhägnade gräsplättar. Här finns utöver det inga bra parkeringsmöjligheter. Men kör vidare en kort bit på vägen som går mot Uttakleiv och precis innan tunneln kommer du till själva byn Haukland, som inte är stor, och den andra delen av stranden med turkost vatten. Och här är parkeringsmöjligheterna betydligt bättre. Stora skyltar berättar att camping är förbjuden. Men möjligen gäller det bara själva sandstranden. För på parkeringen står många husbilar och på gräset hitom sandstranden står minst lika många tält. Camparna sitter i små grupper vid sina tält. Flera har tänt små lägereldar.

Eller, ja, så såg det ut i augusti 2017. Nu är det väl höst där uppe, tänker jag, och förmodligen inte alls många turister. Och den här sommaren har ju varit som den har varit. Coronasommaren. Men annars. Lofoten börjar bli nedlusat med turister på sommaren.

Kvinnan som vi hyrde hus av, där vid stranden, är född och uppvuxen på Lofoten. Hon berättade att Reinebrinken på Lofoten hade blivit ”the place to be”, tack vare bilder på sociala medier. Utsikten ska vara fantastisk. Men stigen upp hade blivit så söndertrampad att det rent av blivit farligt att gå upp där.

Nu går jag in på Instagram och tittar på bilder från Haukland Beach. De senast uppladdade bilderna är både vackra pch rimliga. Och så klart ingen trängsel så här års och dessutom just i år.

Men om jag går in och tittar på de populäraste bilderna så. Ingen trängsel i och för sig. Och en hel del fina bilder på norrsken och så.. Men. Även orimligt många bilder på unga tjejer i små bikinis och baddräkter. Så kallade influensers.

Vi doppade oss i och för sig också när vi var här. Bara för att. Det var 12 grader i vattnet. I augusti och högsommarvärme på land. Vandra – ja. Kanske paddla. Möjligen doppa sig, som vi gjorde. Men. Idén om Haukland som ett badparadis känns faktiskt helt orimlig.

Det är det ena.

Det andra är att när det väl har börjat trilla in influensers i parti och minut på en plats, ja då vet du vad klockan är slagen. Snart kommer de stora turisthorderna. Snart nog kommer det vara Haukland som är ”the place to be” på Lofoten.

Och jag känner bara att. Suck.

Redan när vi var här var det en orimligt stor andel italienare och tyskar bland besökarna. Något som tyder på att bilder från denna plats redan då hade fått ett rejält fäste i olika sociala-medie-bubblor i dessa länder.

Det var helt okej ändå. Vi fick plats allihopa. Utan problem. Men jag tänker framåt. När den här stranden blir välkänd i allt fler länder i Europa, Asien och resten av världen. Var hamnar vi då?

Och hela Lofoten är redan väldigt populär bland turister från många länder.

Och hur ska jag själv förhålla mig? Jag älskar ju vackra platser. Det var därför jag tog med min familj och reste hit. Och jag vill ju så gärna dela med mig så att fler får chansen att uppleva detta fina. Samtidigt bidrar jag ju då i någon liten mån till den här utvecklingen som jag inte vill se. Visst. Mina blogginlägg är en droppe i det stora sociala-medie-havet. Å andra sidan – igen – består ju havet av bara droppar.

Så jag säger så här. Det här är en fantastiskt vacker plats. Det kan mycket väl vara Norges vackraste strand. Men det finns säkert många fler kandidater. Varav de flesta inte alls står inför samma troliga framtida besökstryck som stranden vid Haukland gör.

Så jag landar i detta: Du får själv avgöra om du vill uppleva just detta vackra. (Om du också har tur med vädret.) Eller om du vill söka bildsköna landskap på andra håll.

Bestämmer du dig för att besöka den här platsen kan du läsa mer om stugan vi hyrde och andra platser som vi besökte på Lofoten, samt hur vi tog oss dit, i detta blogginlägg.

7 kommentarer på “Stranden vid Haukland – kanske Norges vackraste strand – men sen då?

 1. Ja du Inger!
  Jag förfäras lika mycket som du gör, vad beträffar sk influensers och andra som sprider ”hotspottips”.
  Vi har ju precis varit en sväng till Lofoten och Vesterålen och mycket har förändrats sen sist. Nu var det knappt några turister där, pga både väder och corona, men ombyggda vägar, skyltar om puffinsafari mm, mm gjorde mig beklämd.
  Visst behövs turister, men vilka och hur många och framförallt…vad är det som eftersträvas?
  Sol och bad är knappast det man förknippar med norra delarna av vårt grannland!?

 2. Din bilder är i alla fall ljuvligt vackra. Men, som jag har antytt tidigare så förstår jag alls inte behovet av att utnämna platser till vackrast. Nog sagt om det. Jag är evigt glad över att jag har hunnit besöka vissa platser före denna masshysteri som sprids av sociala medier, influerare och andra. Arrangerade egobilder i bikini i olika miljöer borde man kunna rycka på axlarna åt, men tyvärr får de ju konsekvenser.

  1. Jag är väldigt fascinerad av vackra platser och det är också ett av flera teman i min blogg. Att då berätta om det som jag tycker är allra vackrast känns då naturligt för mig, även om jag förstår att andra har andra preferenser. Men samtidigt är det ju en del av dagens masshysteri att alla ska besöka det som är störst, högst, bäst eller vackrast. Det finns en kluvenhet där i mig. Och egobilderna på söta unga tjejer i bikini är ju i allra högsta grad en del av den snurra som drar folk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s