coronan · resor

Jag bokar fortfarande inga resor


Sedan allt det här med coronan slog till med full kraft har jag slutat boka några resor i förväg. När vi åkte på bilsemester i somras bokade jag övernattningarna efterhand och resorna till Öland och Bornholm bokade jag också precis innan vi for.

Vi har ju en flygresa tur och retur till Japan, som mest troligt inte blir av, inbokad senare i höst. Den bokade jag i början av januari. Under mellandagsrean. Innan den här pandemin drog igång på riktigt. Men sedan dess har jag inte bokat någonting med någon framförhållning.

Så här års borde vi ha en vinterresa bokad redan. Antingen sport- eller påsklov. De där resorna säljer i regel slut tidigt. I vart fall logi. Och det skulle inte förvåna mig om det är likadant i år. Tiderna till trots. Men för mig känns inte meningsfullt att boka när man inte vet om resan kan bli av. Det är ju bara om någon i resesällskapet blir sjuk som avbokningsskyddet i vår reseförsäkring gäller. Inte om orter blir nedslängda eller deletapper av resan blir inställda. Inte vet man hur länge olika reseföretag överlever ekonomiskt heller. Blir det konkurs är det liten chans att få några pengar tillbaka.

En resa hade vi inbokad i somras till Mallorca som inte blev av. Det blev mycket jagande för att få tillbaka pengarna och hemresan vågade jag inte chansa på att vi skulle kunna få pengar så det blev voucher istället. Jag borde väl börja fundera på att boka något för den. Är inte ens klar över hur länge den är giltig. Men allt känns bara så svårt och krångligt när det är omöjligt att förutspå hur den här pandemin utvecklar sig.

Så jag fortsätter att avvakta med att boka några resor i förväg.

Hur resonerar du? Bokar du resor framåt i tiden?

Bilden är ifrån Dolomiterna i Italien.

20 kommentarer på “Jag bokar fortfarande inga resor

 1. Tror helt klart fler kommer resa som dig efter coronan, dvs med mindre framförhållning. Har själv rest så senaste 10-15 åren och det är riktigt skönt. Semester på riktigt skulle jag kalla det.

   1. Nej faktiskt inte ofta alls. Endast någon gång per år om det varit något speciellt som jag missat, tex Frankrikes nationaldag har jag timeat några gånger och ibland något jätte event i USA men har alltid löst sig.

   2. Jag brukar sätta en budget på t.ex hotell och så bokar jag utefter det. Vet inte om jag får absolut bästa standard till bästa priset men har mer eller mindre alltid varit nöjd.

   3. Vi kommer nog att resa som du minst ett år nu och låter ju bra att det går. Enda som jag funderar på är att vi är hänvisade till skollov. Dock att vi är vana att tänka utanför boxen där. Alltid skippat sol och bad på höstlovet till exempel. Men skidåkningen oroar jag mig för. Brukar alltid vara fullt överallt. Men tänker att i så fall får vi hoppa över skidorna 2021.

   4. Håller med, skidorna brukar vara svårt att boka sista minuten resor till i alla fall i Sverige. Bättre nere i Europa men där verkar det inte bli någon kul skidsäsong i år. Pratade med en vänn om det härom veckan och då var det masktvång i liftarna (!!).

 2. Inga resor är inplanerade. Blir det något (tidigast till våren i så fall), lär det bli med kort framförhållning. Det är för mycket som är för rörigt, oklart och skört än så länge, tycker jag.

 3. Skippade höstresan och lär väl hålla mig hemmavid tills läget klarnar. De senaste åren är det kort framförhållning som har gällt.

  1. Frågan är när läget har klarnat, men just nu känns det inte så särskilt klart hur det blir. När nu inte Japan blir av vill äldsta sonen att vi åker till något land i Europa men jag avvaktar med att boka något. Dels ändras läget hela tiden i de olika länderna och dels kan vi ju själva bli sjuka. Minsta förkylning räcker ju för att sätta käppar i hjulen…

 4. Inga resor inplanerade här heller. Jag brukar dock sällan boka tidigare än tre månader innan, så egentligen ingen skillnad ännu för våren. Hoppas innerligt och med hela hjärtat att det är ett annat läge i vår, men vågar tyvärr inte tro för mycket på det ännu. ”Just wait and see” är läget här helt enkelt.

 5. Skulle resa till Cotswolds och Oxford i maj, men ombokade ganska tidigt hotellen till maj nästa år. Flyget blev senare inställt och jag har fortfarande inte fått tillbaka pengar, men det räknade jag inte med att få så det är uppsatt på förlustkontot. Får se om reguljära flyg går i maj nästa år och hur virusläget är både här och där.
  Och om resan inte blir av i maj 2021 heller så har jag i alla fall haft något att se fram emot!

   1. Tyvärr var jag så klantig att jag bokade via en resetjänst/bokningstjänst och inte direkt med flygbolaget. Har lämnat över det till VISA och de jobbar på det så kanske, kanske.

   2. Jag har också vänt mig till mitt kortföretag, Mastercard, parallellt, via min bank. Hoppas att de kanske kan agera om varken SAS eller ARN kan göra något. Här gäller det att dra i alla trådar man kommer åt… Hoppas som sagt att det löser sig med dina pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s