listor · resor · Stränder · vackra platser

De 10 vackraste stränder i världen som jag har besökt

img_3373

Jag funderar ofta på det här med vackra platser. Och inte minst vilka som är de vackraste platser jag redan besökt. Till exempel vilka som är de allra vackraste stränderna där jag varit.

Jag tycker att det är jättesvårt att rangordna, men jag vet att det här är ett ämne som intresserar många av mina läsare, så här gör jag ändå ett försök.

Kriterier

I den här listan har jag utgått ifrån ren bildskönhet och bortsett från övriga kriterier som tillgång till olika slags bekvämligheter och annat. Jag tycker att stränder är vackrare om där inte är allt för mycket solstolar, parasol eller trängsel bland besökarna.

Jag har också valt att endast ta med en strand från varje land för att ge listan lite större bredd.

1. Hauklandstranda på Lofoten, Norge

Hauklandstranda, som den heter på norska (Haukland Beach på engelska), ligger på Lofoten i Nordnorge och är delad i två. Längs den första delen står långliggande husvagnar uppställda på privata, inhägnade gräsplättar. Här finns utöver det inga bra parkeringsmöjligheter. Men kör vidare en kort bit på vägen som går mot Uttakleiv och precis innan tunneln kommer du till den lilla byn Haukland och den andra delen av stranden, som troligen är Norges vackraste. Här är jättevackert! Vit sand, turkost vatten och höga berg. Lite kallt i vattnet bara, för den som vill bada. 12 grader i vattnet när vi var här i augusti 2017. Men vi doppade oss faktiskt!

Och även om detta knappast är något badresmål precis, så är ändå den absolut vackraste strand jag någonsin besökt. Både bilden överst i inlägget och bilden nedan är ifrån Haukland. ⬇️

2. One Foot Island, Aitutaki, Cooköarna

Den näst vackraste strand jag besökt ligger på One Foot Island, en liten pytte ö, så kallad motu, i Söderhavet. I atollen Aitutaki som tillhör Cooköarna. Man tar sig ut till One Foot Island med en liten turbåt från Aitutakis huvudö på en lagun-kryssning och då ingår lunch på One Foot Island. Stranden är fantastisk. Man ser flera andra småöar runt om i den turkosa lagunen och bra snorkling är det också. Framförallt är det oerhört naturskönt. Här har jag skrivit helt kort om den. Flyger till Aitutaki gör man från Rarotonga som är den ö på Cooköarna som har internationell flygplats.

Bilden är avfotad från en inramad bild på väggen här hemma. Därav de suddiga reflexerna i bilden, det lilla formatet och den något gulnade tonen. ⬇️

Aitutaki

3. Stranden på Cayo Levisa, Kuba

Cayo Levisa är en liten ö som ligger i provinsen Provincia de Villa Clara, i den nordvästra delen av Kuba, 20 mil öster om huvudstaden Havanna. Ön är ca 3 km lång i öst-västlig riktning och ett par tre hundra meter där den är som smalast vid hotellet på ön. Öns area är 0,58 kvadratkilometer. Det finns bara en anläggning på ön. Alla logi-möjligheter och restauranger tillhör alltså samma statliga hotell, som heter Hotel Cayo Levisa.

Jag har skrivit en hel liten rese-guide till Cayo Levisa för den som vill veta mer. Du anländer till öns södra sida som består av mangrove och går sedan över en träbrygga genom mangrove-skogen till hotellets lobby och vidare ut på stranden. Väl ute på stranden kommer du antagligen dra efter andan när du ser vyerna. ⬇️

4. Shark Bay på Heron Island, Australien

Heron Island är en ö i sydligaste delen av Stora Barriärrevet, Australien. Om du promenerar över ön från den ganska enkla (men ändå inte billiga) hotellanläggningen på denna ö till Sharks Bay är där ganska folktomt, väldigt vit sand och väldigt turkost vatten. Snorklingen är också mycket bra. Palmer saknas dock. En bonus är att i skymningen kommer jättesköldpaddor upp på stranden och lägger ägg här vid vissa tider på året. Men inte minst: en fantastiskt vacker strand. ⬇️

5. Kendwa på Zanzibar, Tanzania

Det finns flera vackra stränder på Zanzibar. Jambiani är till exempel nästan precis lika vacker, men på ett lite annat sätt. En mer vild och mindre tillrättalagd skönhet. Det är egentligen nästan dött lopp mellan dessa båda stränder vad gäller bildskönhet. Men måste jag välja får det ändå bli Kendwa som ligger längst i norr på västkusten.

Den är alltså mer tillrättalagt vacker, med mer nyligen planterade kokospalmer som alltså är mindre. Den har pudervit sand och turkost vatten som tonar snabbare mot blått jämfört med sydostkusten.

För den som vill veta mer om Zanzibar har jag sedan tidigare skrivit ner mina bästa tips om ön, men också gjort en separat jämförelse mellan orterna vi bodde på och där Jambiani faktiskt ändå kom snäppet för Kendwa på helheten. Men det beror på vad du är ute efter. Kendwa har, som sagt, en mycket vacker strand. ⬇️

6. Lalomanu på Upulu, Samoa

Den strand vi tyckte bäst om i det lilla landet Samoa i Söderhavet heter Lalomanu och ligger på Upolu som är den mindre av de två huvudöarna men samma ö där huvudstaden och den internationella flygplatsen ligger.  Den är perfekt för både simning och snorkling. Många stränder på öarna är annars för långgrunda för simning och det är inte överallt som det är sådär jättemycket att se under vattnet.

Bilden nedan är därifrån och att den är lite suddig beror på att den är skannad från diafilm på en gammal skruttig skanner. ⬇️

20141109-191752.jpg

7. Lankayan, Borneo, Malaysia

Pulau Lankayan är en ö som ligger två timmars båtresa norr om Sandakan. Som i sin tur ligger på norra Borneo, i Malaysia. Borneo är överhuvudtaget ett resmål jag varmt rekomenderar för den som är intresserad av djur och natur.

På den lilla, lilla ön Lankayan finns både en dyk-resort och en äggkläckningsanläggning för havssköldpaddor. Här finns också vita stränder, turkost hav och fina koraller och fiskar. En utmärkt plats för den som vill dyka, snorkla eller bara vila upp sig några dagar. Men dyr. Jag har skrivit en liten guide till Lankayan för den som vill veta mer om ön med den vackra stranden på bilden nedan. ⬇️

8. Tavolara vid Sardinien, Italien

Vacker som en tavla är hon. Ön Tavolara. Turisterna börjar redan hitta hit men inte i så jättestor omfattning. Och än är det mest inhemska turister som kommer hit för att bada en dag och häpna över naturskönheten. Italienare. För Tavolara är en liten ö som ligger utanför Sardinien. På den nord-östra sidan.

Eftersom vi kom till Sardinien närmast direkt från Lofoten i Norge tycker jag att ön ser ut som en liten bit av just Lofoten som nån har placerat här på Sardinien. Bra gjort i så fall! För här är betydligt varmare i vattnet. Ön ser i alla fall exotisk ut med sitt höga berg och sitt turkosiska vatten. Kanske lite som en Söderhavsö? Min guide till Tavolara hittar du här.

Sardinien är för övrigt en ö med flera vackra stränder. Men det är alltså Tavolara som syns på bilden nedan. ⬇️

9. Maltezi, Amorgos, Grekland

Grekland har många väldigt vackra stränder varav många normalt är lite väl fulla av folk. Till exempel har de båda joniska öarna Zakynthos och Lefkada några fantastiskt bildsköna stränder nedanför dramatiska klippor, men som numera tyvärr blivit lite för populära bland turister på dagsutflykt. Mitt val som Greklands vackraste strand blir därför en ganska okänd strand på den ö som jag utsett till både Kykladernas och hela Greklands vackraste ö, nämligen Amorgos.

På stranden Maltezi finns en liten strandbar och några solstolar i ena hörnet, fin sand och turkost vatten i det andra. Att använda solstolarna kostade 4 Euro per styck sommaren 2019. Promenaden till stranden går från staden Katapola längs med vattnet, förbi en söt kyrka och förbi flera klipp- och stenstränder där du också kan ta ett dopp om du vill. Alternativt kan du ta badbåten hit från Katapola.

Läs mer i mitt inlägg om 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos. ⬇️

10. Plemont på Jersey

Badtemperatur som i Sverige i havet på sommaren. Lite svalt men helt okej. Längst inne i klyftan finns ett litet vattenfall och i övrigt är det ett vackert klipp- och grottlandskap med turkost vatten. Det är mysigt att strosa omkring och bada bland klipporna innan tidvattnet drar sig längre ut. Tyvärr var det en del molskyar när vi var här, men vi fick ändå glimtar av solen.

Stranden heter Plemont Beach eller Plemont Bay. Ett kafé finns på platsen. De har jättegoda mackor. Godast är de med bacon, brie och tranbär. Näst godast de med alldeles färsk krabba. Badvakter finns det också. De ser ut precis som i Australien. Med surfbräda och allt. Jag har skrivit mer om stranden här.

Jersey är en av Kanalöarna och är belägen i Engelska kanalen utanför Normandies kust. Det är ett självstyrande område som lyder direkt under den brittiska kronan som kronbesittning, och ingår alltså inte i UK ( Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland). Plemont syns på bilden nedan. ⬇️

Sveriges vackraste strand

Den som måste vara Sveriges vackraste strand kom inte med på listan även om det var nära. För fin är den. Sanden är fin och ljus. Ljust beige med inslag av lätt rosa i färgtonen. Lövträd växer tätt inpå och vattnet har inslag av turkost i färgskalan. I bakgrunden syns ett grönt berg på en udde ut mot havet. Det enda som saknas är värmen i vattnet. Annars hade det lätt kunnat tas för en fin naturstrand i Thailand eller Brasilien. Länder som i och för sig inte heller kom med på min lista. Konkurensen är hård.

Men Sveriges vackraste strand, enligt mig, ligger i Skåne, på Österlen, i Simrishamns kommun, strax söder om nationalparken Stenshuvud vid Knäbäckshusen.

14 kommentarer på “De 10 vackraste stränder i världen som jag har besökt

 1. Tips på fler stränder:
  Sandhammaren mellan Ystad-Simrishamn.
  Ön Arrecife Island o vid Dos Palmas Island Resorten &Spa. Filippinerna, måste vara Paradiset
  Grenada Västindien: stranden Grand Anse
  Grenada Västindien ön Carriacou: Paradiset Beache

  1. Spännande att man tycker så olika! De flesta på din lista har jag inte besökt men Copacabana tycker jag inte ens är Rios finaste strand. Jag gillade Ipanema betydligt bättre! :)

 2. För mig är de bästa stränderna de som andra inte har upptäckt eller där det under vissa perioder är lugnt. Tänker på bandomens strand som vi rådde om helt själva. Alltid lika spännande att komma dit i början på sommarlovet och se hur stranden såg ut, hur högt vattnet stod. Vissa somrar var stranden en oändlig sandstrand som vi rådde om och andra gick vattnet upp till skogsbrynet. Nu är hela strandremsan bebyggd med sommarstugor.

  1. Ja, så är det ju. Allra bäst tycker jag det är när en strand finns på gångavstånd från toaletter och kanske något fik eller så. Men ju mer exploaterat det blir desto tråkigare. Det är därför som jag tycker att strandskyddet är så värt att värna, men många vill tyvärr ha bort det. Eller bara urholka det. Tråkigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s