resor · vackra platser

Zanzibar – var är bäst att semestra, Sydostkusten, i norr eller Stonetown? – Hela listan med betyg


Jambiani i sydost

Vi är nyss hemkomna från en semester på Zanzibar och har där bland annat besökt två av de populäraste badorterna. Jambiani ligger på den södra halvan av östkusten och Kendwa ligger längst i norr på västkusten. Dessutom besökte vi staden på ön, Stonetown. Vilken var då bäst? Var ska man bo?

Alla tre har sina styrkor och svagheter. Här är mina betyg område för område.

Tranfer

Jambiani             Kendwa         Stonetown
🚐🚐🚐🚐           🚐🚐🚐        🚐🚐🚐🚐🚐

Hotellen på båda orterna kan ordna med tranfer direkt från flygplatsen. Det rekommenderas att ha detta förbokat så att du blir mött med namnskylt och bil och slipper försöka ordna detta i kaoset utanför flygplatsen. Transfern till Jambiani kostade oss 40 dollar medan den till Kendwa kostade oss 50 dollar. Resan går i båda fallen genom levande landsbygd och livliga byar och det är intressant att bara sitta och titta ut på allt som händer. Däremot vill du kanske inte behöva göra en allt för lång bilresa direkt efter en lång flygresa. Jambiani vinner därför tranferfighten på den kortare resan. Drygt en timme tog det att ta sig dit jämfört med nästan två timmar till Kendwa. Ingen jättestor skillnad. Men ändå. Fyra minibussar för tranfer till Jambiani mot tre för Kendwa.

Stonetown ligger mycket nära flygplatsen. Full poäng för snabb tranfer.

Bada

Jambiani             Kendwa             Stonetown
🏊🏼🏊🏼🏊🏼               🏊🏼🏊🏼🏊🏼🏊🏼🏊🏼     🏊🏼

Stranden i Jambiani är starkt påverkad av tidvattnet. Några timmar runt högvatten går det alldeles utmärkt att bada. Till och med utan badskor. Men eftersom det är extremt långgrunt försvinner vattnet så långt ut vid lågvatten att det känns besvärligt att promenera ut kryssandes mellan områden med sjögräs och sjöborrar. Även om du har badskor på. Då är det bekvämare att stanna vid poolen. Däremellan fungerar det att doppa sig på grunt vatten men du bör då ha badskor på dig för att undvika att trampa på en sjöborre på vägen ut. Med små barn kan det dock kännas tryggare att bada här då ett skyddande rev gör att vågorna är små, nästan som krusningar bara. Dock skulle jag rekommendera att de har badskor på.

Kendwa är en helt annan sak. Här kan du bada och simma utan badskor oavsett tidvattnet. Sanden är pudervit och botten i stort sett befriad från koraller och stenar. Vi badade utan badskor här. När det blåser kraftigt går det ganska höga (och roliga!) vågor men aldrig så att det blir badförbud. Det finns trots allt ett skyddande rev också här även om vattnet är djupare emellan strandlinjen och revet än på sydostkusten.

Även i Stonetown finns sandstränder med turkost vatten, men här bör man inte bada. Det är inte fräscht. Vare sig stränderna eller i vattnet. Och dessutom är du mitt i en muslimsk stad där ingen annan badar i havet. Däremot kan man ta ganska dyra båtturer ut till öarna utanför Stonetown och bada där. Öarna ska vara fina om än inte lika bra stränder som i Sydost eller i norr. Många hotell har annars pool för den som vill ta ett dopp. Så det är möjligt att bada där istället för att göra en längre utflykt.

Maten

Jambiani              Kendwa             Stonetown
🍝🍝🍝🍝            🍝🍝🍝🍝          🍝🍝🍝🍝

Maten på Zanzibar är överlag god utan att vara något alldeles, alldeles extra. Kryddig men ofta lätt kryddad. Lite osalt. Be att få in salt om det inte redan finns på bordet. Ofta är maten internationell med rätter som pizza, pasta och hamburgare. På den berömda restaurangen The Rock, som ligger på en liten, liten ö på ostkusten kan du beställa pasta med vaniljsås! Och det var faktiskt riktigt gott och inte alls efterrättigt, som man skulle kunna tro.

Annars rekommenderas att prova skaldjursrätter och fisk. Gott och prisvärt är det skaldjur som säljs under namnet ”slippery lobster” eller ”rock lobster”. Det senare namnet är nog egentligen fel eftersom det nog snarare är de kräftdjur som på Zanzibar säljs som ”lobster” som på andra håll i världen kallas ”rock lobster”. Dessa ser ut som hummer men har en slags spröt istället för klor. ”Slipper lobster” har ett annat utseende, är lite mindre men minst lika goda och betydligt billigare. Grillade skaldjur rekommenderas varmt!

Och så får du inte missa alla goda färska frukter. Till frukost, som efterrätt eller som mellanmål. Själv är jag mycket förtjust i mango, de små bananerna (fick någon med kärnor i – har jag annars bara varit med om på Bali) och passionsfrukt.

Vad gäller maten skiljer det sig mer mellan de olika restaurangerna och hotellen än mellan orterna så alla tre orterna får här samma betyg.

Att göra

Jambiani             Kendwa           Stonetown
🐬🐬🐬🐬          🐬🐬🐬           🐬🐬🐬🐬

Vilken av orterna som passar bäst beror lite på vad du gillar att göra. Jambiani har närmare till nationalparken Jozani med sina apor som bara finns här på hela jorden: röda colobus. Vill du prova att simma med delfiner har också Jambiani mycket närmare till de utflykterna men tänk på att det finns viss kritik mot verksamheten. Vi provade aldrig så jag vet inte om kritiken stämmer. Snorklingsutflykter finns på plats och det är nära till den natursköna ön med restaurangen the Rock som bara måste besökas om du är i de här trakterna. Utflykter till öns många kryddodlingar finns också. Besöka Stonetown är ett annat alternativ. Att promenera längs stranden vid lågvatten och titta på kvinnorna som skördar sjögräs och männen som pysslar om sina båtar tyckte jag också om.

Kendwa: Här är aktiviteterna färre och lite mer turistiska. De nämnda utflykterna ovan finns härifrån men de blir längre och kostar mer och är därmed inte lika attraktiva. Paragliding såg jag enstaka och enstaka vattenskotrar, solnedgångsseglingar finns och dykning. Annars är det nog mest sol, bad och att vila eller läsa en bok under ett parasoll och njuta av utsikten som gäller här.

I princip alla utflykter som kan göras från Jambiani kan även göras från Stonetown men det blir lite längre avstånd. Därutöver har du tillgång till staden som är ett utflyktsmål i sig där jag rekommenderar ett besök vid den gamla slavmarknaden och att bara strosa runt i gränderna och/eller shoppa för den som gillar det.

Bildskönhet

Jambiani             Kendwa            Stonetown
🌴🌴🌴🌴🌴     🌴🌴🌴🌴🌴    🌴🌴🌴

Det är också en smaksak vilken av badorterna du tycker är bildskönast men båda stränderna är oerhört natursköna. Men på lite olika sätt. Jambiani är mer av en naturstrand med mer sjögräs på stranden och tusen nyanser av turkost och blått hela vägen mot horisonten. Och med mer uppvuxna kokospalmer.

Kendwa: Är mer tillrättalagt vacker med mer nyligen planterade kokospalmer som alltså är mindre. Pudervit sand och turkost vatten som tonar snabbare mot blått jämfört med Sydostkusten. Men väldigt, väldigt vackert ändå. Stranden har flera gånger utsetts till en av världens bästa.

Full poäng för båda enligt mig och oavgjort dem emellan. Stonetown däremot skulle kunna få samma höga poäng om det var lite mindre slitet och smutsigt. Annars är det en väldigt bildskön stad med många fotomotiv. Hotellen är ofta väldigt vackra. Som hämtade ur ”tusen och en natt”.

Party

Jambiani            Kendwa             Stonetown
🎉                         🎉🎉🎉              🎉🎉

Kendwa är känt för sina Fullmoon party vid fullmåne. Annars är där lugnt nattliv. Jambiani är ännu lugnare…

Stonetown är ju en stad med de möjligheter som det för med sig, men ändå knappast nån partystad. Många hotell serverar inte ens alkohol.

Lugn och ro

Jambiani            Kendwa            Stonetown
😎😎😎😎😎    😎😎😎😎          😎

Båda orterna är mestadels lugna och fridfulla. Tempot är ännu något lägre i Jambiani. Den som söker lugn och ro i Stonetown bör stanna på hotellet. Kanske läsa en god bok i skuggan vid hotellpoolen?

Äkthet

Jambiani            Kendwa            Stonetown
⭐️⭐️⭐️⭐️           ⭐️⭐️                 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Är du ute efter en mer genuin upplevelse skulle jag välja Jambiani före Kendwa även om turisthotellen i båda fallen minst sagt avviker en hel del från samhällena i övrigt. Men Jambiani känns betydligt mindre tillrättalagt och längs stränderna pågår det vardagliga livet parallellt med turismen, vilket det inte gör på de instängslade och för hotellgästerna privata stränderna i Kendwa.

Mer äkta än Stonetown blir det däremot knappast. Här pågår livet på precis samma sätt som det skulle ha gjort även utan turisterna. Vågar jag påstå.

Summering

Jambiani             Kendwa              Stonetown
30 poäng            29 poäng            25 poäng

Sydostkusten och norra Zanzibar har olika styrkor men sammantaget hamnar de på nästan samma poäng även om Jambiani enligt min summering hamnar ett litet snäpp före. Men det beror på vad du söker. Är det för dig till exempel jätteviktigt att stranden är ren från sjögräs och att botten endast består av pudervit sand och att det är badbart alla tider på dagen. Ja, då ska du ju hellre välja Kendwa i norr.

Stonetown får också en bra sammanlagd poängsumma även om staden inte är riktigt lika fantastisk som badorterna. Minst en natt bör du bo här utöver det antal nätter du väljer på någon av badorterna då hotellet är en viktig del av upplevelsen av Stonetown.

Men att göra som vi gjorde och besöka alla tre är faktiskt något jag allra varmast vill rekommendera! Alla har som sagt sina styrkor och det är roligt att komma runt och se mer!


Kendwa i norrStonetown

17 kommentarer på “Zanzibar – var är bäst att semestra, Sydostkusten, i norr eller Stonetown? – Hela listan med betyg

  1. Bra och tydligt med betygssättningen där. Håller med dig i dina slutsatser. Med reservation för Stone Town och bad. Vi gjorde en båtutflykt till en sandbank ute i havet och det var helt fantastiskt att bada där ute.

    1. Okej, du har säkert rätt. Vi gjorde ju aldrig själva den utflykten så informationen kom – om jag minns rätt – från Lonely Planets guide till Tanzania. De var kanske bara där på en dålig dag. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s