coronan · resor

Bokar fortfarande inga resor

Ibland undrar jag om det är så smart att blogga om just resor under en pågående pandemi. Det kan kännas lite som självplågeri ibland, faktiskt. När längtan efter att boka en resa känns nästan oemotståndlig. Men samtidigt helt fel. 

När jag, som i södags, skrivit ett inlägg om de vackraste stränderna i världen enligt mig får jag massor av tips om andra vackra stränder runt om i världen. Så jag bildgooglar de tipsen och visst blir jag sugen!

Eller när jag ser bilder i sociala medier från fjällen och alperna. Så tittar jag lite i förbifarten så där efter logimöjligheter i fjällen och i alperna längre fram i vinter. Visst vore det härligt att åka skidor!

Men.

Jag bokar fortfarande ingenting. 

Allt är fortfarande så rörigt och osäkert. I förrgår kom till exempel nyheten att EU avråder från icke nödvändiga resor till Sverige och nio andra EU-länder som klassas som högriskländer. ”Budskapet är enkelt, avstå från att resa. Kom inte hit”, säger Ylva Johansson, EU-kommissionär i Expressen. Även resor inom länder bör undvikas om de inte är nödvändiga, enligt samma artikel. Och för nödvändiga resor rekommenderar EU-kommissionen obligatoriska covidtester och karantän i uppemot två veckor.

Och igår, den 26 januari, fattade svenska UD beslut om att förlänga avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet. Beslutet gäller nu till och med den 15 april 2021. Alltså över både sport- och påsklov. Nu var det i och för sig inte så många som bokat resor utanför EU till de loven i år ändå.

Tidigare beslut om att återinföra avrådan från icke nödvändiga resor till Storbritannien med Nordirland samt till Norge gäller däremot tills vidare. Alltså oklart hur länge och utan bortre gräns.

Några länder är dock fortsatt undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. 

Men det betyder inte att dessa länder släpper in svenskar hur som helst. Några har hindrande regler redan idag. Och reglerna kan dessutom ändras från dag till dag. Till exempel i enlighet med EU:s önskemål. Eller efter ländernas egna infall.

Och även inrikes semesterresor är i de flesta fall dåligt kompatibla med myndigheternas råd om att hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel. Och ska du kunna ”stanna hemma” i minst sju dygn om de första symtomen bryter ut när du är iväg på resa krävs det att du bor med självhushåll (så att du kan få i dig mat utan att träffa andra om du får symptom) och att du reser med bil. Dock inte en hel familj tillsammans i bilen eftersom du då ska hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk. 

Och ingen kan säga med säkerhet hur det blir med regler, råd och rekommendationer framöver. När det väl är över är det över. Och jag tror att vaccinationerna kommer att fixa det och jag hoppas att det händer snart (inom ett halvår). Men innan vi är där kan vi inte veta exakt när vi kommer att vara där. Kanske tar det längre tid än vi nu tror.

Så även om det är tufft ibland. Jag bokar fortfarande inga resor.

Här kan du läsa mer om mina och 8 andra resebloggares tankar om att resa under 2021.

Bilden överst är ifrån ett hotell på Amafikusten som nästan klättrar på klippkantenDit skulle jag till exempel gärna resa igen, om det vore möjligt och lämpligt.

 

13 kommentarer på “Bokar fortfarande inga resor

 1. Så kloka ord!
  Jag bokar inte heller några resor nu utan avvaktar tills det känns säkrare. Vi får väl se hur det är i maj. Jag känner mig väldigt modig som har bokat ett äventyr i Sverige i maj, och då pratar vi om utomhusaktiviteter på bilavstånd.
  Jag kan bli så oerhört provocerad över egoistiska personer som är utomlands och uppmanar andra till att resa nu. Det är inte utan att man överväger att gå ur vissa grupper på sociala medier. Nej, det bästa vi reseälskare kan göra just nu är att hålla oss uppdaterade, låta oss inspireras inför framtiden, se tillbaka på våra resor och spara pengar till nya.

 2. Jag vill så gärna komma till Sverige, men vågar heller inte varken planera eller beställa flyg. Allt känns så ovisst och vi har fortfarande mycket smitta här i UK, så det är nog inte så populärt om jag dyker upp i Sverige heller. Bara att väna och hålla ut.
  Först önskar jag att vi kommer ur lockdown, där vi varit ca 5 veckor, så vi kan resa lite inom Wales i alla fall, men det är fortfarande en dröm och kommer nog att så förbli ett tag till.
  Sköt om dig!

 3. Jag flyttade min Englandsresa i maj 2020 till maj 2021, men börjar inse att den inte blir av då heller. Hoppas jag kan få flytta på den en gång till.
  Här i Grekland har vi sedan 7 nov lockdown med strikta utegångsregler och utegångsförbud nattetid. Det är inte tillåtet att resa mellan länen såvida man inte har väldigt speciella skäl som t ex sjukdom. Grundskolan har öppnat, en del butiker har öppnat, gymnasium och universitet ska kanske öppna på måndag, kanske fortsätta med digital undervisning. Några grundskolor har fått stänga pga upptäckt smitta hos barn. Slutdatum för lockdown vet vi inte, det har lämnats öppet. Vi ligger lågt både med antal fall och avlidna, framför allt om man jämför med Sverige (det bor ungefär samma antal invånare i länderna). Vaccinering är igång så nu hoppas vi att det går så snabbt som möjligt!

 4. Jag skulle så himla gärna resa, jag längtar så!
  Men inte förrän det känns säkrare och moraliskt riktigt, jag väntar också med att boka :)

 5. Jag längtar tills jag får träffa min son, det är ett år sen nu. Han bor i Oslo och det lär väl inte bli förrän tidigast i höst vi kan träffas, om ens då. Kanske till julen.

 6. Inte heller jag bokar några resor. Tycker att det är alldeles för vanskligt och osäkert än så länge. Det handlar ju inte bara om vilka rekommendationer vi har i Sverige utan även vilka regler andra länder har och hur de ser på oss som kommer från Sverige. Mycket klydd och huvudbry kan det bli. Jag avvaktar hellre ett stabilare läge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s