coronan · resor · risker · vinter

Regiondirektören vädjar – åk inte iväg på sportlovet!

Jag tittade på delar av Region Skånes presskonferens tidigare idag. Där vädjade regiondirektören Alf Jönsson som avslutning: ”Låt oss slippa en tredje våg.”  Han uppmanade därför skåningarna att inte åka iväg på utlandsresor eller till de svenska fjällen på sportlovet. Detta efter att ha pratat om hur smittspridningen började ta fart efter förra årets sportlovsveckor. 

”Det spred sig väldigt fort när man hade varit iväg”, sa han och syftade på förra årets resor till Alperna på sportlovet. Och vidare: ”Om nu alla som har bokat utlandsresa eller resa till fjällen åker iväg så betyder det att man utsätter sig för smitta. Att man exponeras för det här. Om det är ett antal i varje skolklass så innebär det en stor smittspridningsfaktor.”

”Jag vädjar till alla”, sa han, ”ta restriktionerna på allvar. Stanna hemma!”

Jag har inte sett eller hört en så tydlig uppmaning från någon svensk myndighet tidigare med en vädjan om att avstå skidresor nu i vinter. Tvärt om har jag upplevt det som att riskerna med skidresor har tonats ner något av Folkhälsomyndigheten. Men Skånes regiondirektör var väldigt tydlig idag med vad han ansåg. Det gick inte att missuppfatta. 

Av presskonferensen framgick annars att smittspridningen i Skåne börjar plana ut. Det märks på många sätt. Färre testas positivt. Färre läggs in på sjukhus. Färre covidsjuka behöver intensivvård. Fler skrivs ut och färre avlider. 

Men trots att smittspridningen nu alltså bromsar in så Skåne ligger fortfarande på en väldigt hög nivå av smitta. Och regionen påpekar att det är fortsatt är  viktigt att testa sig vid minsta symtom och att arbeta hemma. Och alltså också att undvika onödiga resor. Och då inte minst på sportlovet. Allt i syfte att undvika en tredje våg.

För övrigt uttryckte regionen en stor oro på dagens presskonferens över att vaccinationsdoserna inte ska komma in i den takt som behövs.

2 kommentarer på “Regiondirektören vädjar – åk inte iväg på sportlovet!

  1. Jag vill hävda att han har fel på flera sätt. 1. Det var inte alpresenärer som spred smittan i våras och det vill jag minnas även har konstaterats av fohm. Annars borde ju Skåne ha drabbats redan då och det borde ha spritt sig i Djursholm i Stockholm och inte i Rinkeby/Tensta som det gjorde. 2. Om smittan sprids i skidsystemen borde det ha märkts efter jul/nyår men så är inte fallet. Fjällvärlden är inte alls särskilt drabbat i nuläget. 3. Det är jämn spridning i landet och för tillfället mest i Skåne, om man ska undvika någon del är det alltså Skåne man inte ska åka till. Det är skåningar man bör undvika att träffa oavsett var. Det är större risk att smittas på jobbet i Skåne än i en coronsanpassad liftkö i lindvallen. 4. Skolbarn driver inte smittan. Så tyvärr, för mig markerar uttalandet bara okunskap, rädsla och skambeläggande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s