resor · vackra platser · vatten

20 öar i världen med underbart turkost vatten

Vem har aldrig drömt om en ö någonstans i världen som omges av underbart turkost vatten? Sådana öar som vi ofta ser bilder på i reklamen. Men var finns dessa öar i verkligheten? Faktiskt på riktigt många håll runt om i världen. Men. Så klart. Långt ifrån alla öar är sådana. Så. Igen. Var finns de?

Jag återkommer till mina 20 exempel. Men först. Visste du att turkost faktiskt är vattnets egen inneboende färg? Och att när vatten i naturen är turkost så beror det bara på just det att vattnets egen färg framgår. Det gör den bäst om vattnet är klart och botten är ljus. Och vattnet inte är för djupt.

Här listar jag 20 öar som helt eller delvis omges av sådant klart och fint, och turkost, vatten, och som jag själv har besökt. Och jag har sorterat dem i den ordning som jag själv tycker att de omges av det vackraste turkosa vattnet:

1. Aitutaki

Egentligen är detta en hel ring — eller snarare triangel — med öar. En atoll. Vi var här i månadsskiftet augusti/september 2001. Jag och min sambo. På en av världens vackraste platser. Lagunen i Aitutaki, Cooköarna. Söderhavet.

Det här var på den tiden som jag fotograferade med film. Tur det. Annars hade jag inte gjort annat än fotograferat på hela den dagen som vi gjorde en utflykt i lagunen.

Själva huvudön Aitutaki är också fin, men det är alltså de små öarna, som kallas motus på det lokala polynesiska språket och som omger den triangelformade lagunen, som är allra vackrast. Och till dem tar du dig med utflyktsbåt.

Tar dig till Aitutaki gör du däremot enklast genom att flyga från Rarotonga, som är huvud-ö i Cooköarna. Eller så seglar du jorden runt i egen båt. :)

Läs mer: Lagunen Aitutaki
Min sambo Anderss i lagunen på Aitutaki 2001.

2. Zanzibar

Zanzibar är en mycket speciell ö som tillhör Tanzania, men som ändå har en alldeles egen historia och karaktär. Medan fastlandet bland turister är känt för sina nationalparker i form av savanner och Afrikas högsta berg, så har Zanzibar närmast ett tropiskt klimat med vita stränder. Kokospalmer. Och turkost vatten.

Vi var här i januari 2017 och besökte och bodde på två av de populäraste badorterna. Jambiani ligger på den södra halvan av östkusten. Och Kendwa ligger längst i norr på västkusten. Dessutom bodde vi ett par nätter i staden på ön, Stonetown.

Riktigt vackert turkost vatten finns på många platser runt ön. På sina håll är vattendjupet starkt påverkat av tidvattnet. Nyanserna ändras där under dagen mer än på andra platser. Jambiani är en sådan plats där det till och med kan vara svårt att doppa sig när tidvattnet är som lägst. Men i Kendwa går det alltid att bada i havet.

Läs mer: Zanzibar! Mina bästa tips
Stranden vid Kendwa på Zanzibar.

3. Lankayan

Pulau Lankayan är en ö som ligger två timmars båtresa norr om Sandakan. Som i sin tur ligger på norra Borneo, på en av de delar av ön som tillhör Malaysia.

På den lilla, lilla ön finns både en dyk-resort och en äggkläckningsanläggning för havssköldpaddor. Här finns också vita stränder, turkost hav och fina koraller och fiskar. En utmärkt plats för den som vill dyka, snorkla eller bara vila upp sig några dagar.

Men tyvärr också dyr.

Vi var i alla fall här några få dagar i veckan efter höstlovet 2019. Några av oss gjorde ett prova-på-dyk, vi snorklade mycket, Albin fyllde 14 år och en kväll fick vi alla vara med om något riktigt spännande innan middagen. Vi fick nämligen se hur småsköldpaddor kläcktes och sedan släpptes ut i havet. Ungefär 150 stycken. De var helt omåttligt söta!

Läs mer: Lankayan – En fin dyk-ö utanför Borneo som funkar även för icke-dykare
Min svägerska badar i det turkosa vattnet på Lankayan.

4. Heron Island

Det här är en plats som vi besökte på vår jordenrunt-resa 2008. Efter en natt i i Australien, i Brisbane närmare bestämt, flög vi propellerplan till Gladstone. Direkt på flygplatsen hade vi transfer med minibuss till hamnen och båten som tog oss ut till ön Heron IslandStora Barriärrevet.

Det här är en av få öar i detta världens största system av korallrev, där det finns logimöjligheter. Det är dessutom en av de öar som ligger längst söderut i revet. Prissättningen är därefter. Trots att standarden är hyfsat enkel. Så vi nöjde oss med två nätter här.

Fiskar och koraller i havet såg vi, så klart. Och så en jättesköldpadda som kom upp på stranden för att gräva ner sina ägg i sanden.

Läs mer: Jorden runt, dag 38-40, Strora Barriärrevet, Australien
Shark Bay på Heron Island finns i Stora Barriärrevet, Australien.

5. Cayo Levisa

Cayo Levisa ligger i provinsen Provincia de Villa Clara, i den nordvästra delen av Kuba, 20 mil öster om huvudstaden Havanna. Ön är ca 3 km lång i öst-västlig riktning och ett par tre hundra meter där den är som smalast vid hotellet på ön.

Det finns bara en anläggning på ön. Alla logi-möjligheter och restauranger tillhör samma statliga hotell, Hotel Cayo Levisa, som är prissatt lite i överkant. Vill du inte bo där gör du istället en dagsutflykt.

Vi var här i januari 2019. En dagsutflykt kostade då per person 35 konvertibla pesos (cuc) vilket är lika mycket som samma belopp i amerikanska dollar. Då ingick båtresan tur och retur och lunch på ön. Taxiresan till Palma Rubia tillkommer.

Men vi valde att stanna och övernatta några dagar på denna underbara ö.

Läs mer: Reseguide till Cayo Levisa – ön med Kubas vackraste strand
Albin och Anton badar på Cayo Levisa.

6. Phi Phi öarna

Året var 1994. Då var vi två och unga. Det var vår första långresa till Asien. Vi bodde några nätter i Ao Nang utanför Krabi.

En dag gjorde vi en utflykt över dagen till Phi Phi öarna. Där var också nästan helt orört. Turkost vatten och stupande ljusa kalkklippor övervuxna med massor av grönska. En by av enkla plåtskjul mitt på en av öarna. En bygata med souvenirbutiker. Kanske något enstaka hotell.

Sedan dess har turismen i området vuxit. Och vuxit. Och vuxit. När jag idag tittar på foton och kartor från öarna ser jag något helt annat än det vi besökte. Nu är där fullt av hotell och besökare. Men vattnet är fortfarande turkost. Och det runt fler öar i området än dessa två. Men de får vara exemplet här.

Läs mer: Jag vågade inte återvända till Ao Nang eller Phi Phi öarna
Phi Phi har förändrats, men vattnet är fortfarande turkost. Foto: Jeremy Bezanger på Unsplash (redigerad av mig).

7. Isla Mujeres

Utanför den superamerikanska semesterorten Cancun i Mexico hittade vi 1999 en liten ö vid namn Isla Mujeres som var något helt annat än höghushotellen i sin närbelägna grannort. Här var husen låga, ofta byggda i trä och färgglada. Stämningen var både mexikansk och karibisk på en och samma gång.

Vi reste charter hit och transporterna från och till Skandinavien fungerade allt annat än bra, på just den här resan. Men vistelsen var toppen och vi gjorde bland annat egna utflykter till pyramiderna i Chichén Itzá och den långa, och då nästan öde, stranden vid Tulum.

Men, tyvärr. Också Yucatánhalvön och inte minst Isla Mujeres har förändrats sedan vi var där. Idag är allting tyvärr betydligt mer storskaligt. Suck. Men vattnet är fortfarande…

Isla Mujeres i maj 2013. Foto: Tabi, CC-licens på Flickr (redigerad av mig).

8. Tavolara

Vacker som en tavla är hon. Ön Tavolara. Turisterna hade redan börjat hitta hit, när vi var här 2017. Men ändå inte i så jättestor omfattning. Det var mest inhemska turister som kom hit för att bada en dag och häpna över naturskönheten. Italienare. För Tavolara är en liten ö som ligger utanför den större ön Sardinien.

Eftersom vi kom till Sardinien närmast direkt från Lofoten i Norge tyckte jag att ön såg ut som en liten bit av just Lofoten som nån har placerat här på Sardinien. Bra gjort i så fall! ;) För här är betydligt varmare i vattnet. Ön ser i alla fall exotisk ut med sitt höga berg och sitt turkosiska vatten. Kanske lite som en Söderhavsö?

Inte anade jag när vi var här att ön en gång var ett eget konungarike. ”Världens minsta” till och med. Det upptäckte jag först när jag hemma i Sverige googlade för att hitta information om den kyrkogård jag sett och fotograferat på ön.

Läs mer: En söderhavsö? Nej, Tavolara finns i Europa
Ön Tavolara utanför Sardinien ser lite ut som en Söderhavsö.

9. Mallorca

En av anledningarna till att Mallorca en gång blev ett av de allra första och största charterresmålen i Europa är att där är så naturskönt. Något som inte minst både de många små badvikarna och de långa sandstränderna med turkost vatten bidrar till.

När vi var på Mallorca 2017 gjorde vi ett lunchstopp på Restaurant Sa Font de n’Alis vid Cala Mondragó. Jag valde två tapasrätter. Räkor stekta i vitlök och potatis med aioli. Jag hade sett ut stället som en badvik bortanför turistorterna där vi ändå kunde få i oss lite mat. Och enligt mina efterforskningar i Google Maps är detta förmodligen badviken med Mallorcas mest klart turkosa vatten.

Men dold för de stora massorna visade sig denna vik inte alls vara, tyvärr. Däremot vacker ändå. Trots alla besökare.

Läs mer: Cala Mondragó – Mallorcas mest turkosa badvik?
Cala Mondragó kan vara Mallorcas mest turkosa badvik.

10. Sardinien

Första gången vi besökte Sardinien var i september 2007. Det var en charterresa till Alghero och barnen var fortfarande små. Vi älskade stränderna och det turkosa vattnet. Särskilt Maria Pia som ligger i utkanten av staden Alghero. Det är en sandstrand, men också en pinjeskog, som börjar i norra utkanten av staden och går ända bort till Fertilia, två och en halv kilometer längre bort.

Vår minsting, då snart två år, vågade i det stilla vattnet för första gången släppa taget om mig ute i vattnet och gå omkring med storebror och sjunga ”latte, latte fresco”. Det här är verkligen en riktigt härlig sandstrand för barn. Långgrunt och massor av sand att gräva i. Vi hyrde bil en dag och besökte då stränderna Bombarde och Lazzaretto som vi gillade mycket. Men stranden La Pelosa, som ofta hamnar högt på listor över världens vackraste stränder, gillade vi inte alls. Där var alldeles för mycket trängsel. Vi vände om utan att själva sätta en fot på den stranden.

Nästan 10 år senare, i augusti 2017 besökte vi Sardinien på nytt. Vi bodde den gången både i Porto San Paolo och i Alghero. Nu var det högsäsong och alldeles för mycket turister i Alghero.

Läs mer: Alghero, Sardinien – mer än bara besvikelse
Turkost vatten vid stranden Maria Pia i Alghero på Sardinien.

11. Naxos

Naxos är den största ön i den grekiska ögruppen Kykladerna. Vi har varit här flera gånger. 1997, 2002 och nu senast 2019. De två senaste besöken har varit korta, en dagsutflykt respektive en dag och två nätter. Men 1997 var vi här en hel vecka tillsammans med min sambos syster och son.

Jag har därför sett en del av ön och kan konstatera att här finns flera vackra stränder som är gyllengula och långgrunda med turkost vatten. Närmast Naxos stad — på gångavstånd –finns till exempel Agios Georgios Beach.

Naxos stad är också fin med både bredare bilgator och smala gränder och många vita hus och kyrkor med blå tak. Längs med vattnet i hamnen ligger många typiskt grekiska restauranger.

Läs mer: De 9 vackraste öarna i Kykladerna, Grekland
Turkost vatten vid stranden Agios Georgios, Naxos stad en dag när vågorna går höga.

12. Donoussa

Granne med den betydligt större ön Naxos ligger den lilla ön Donoussa. Det här är en liten och lantlig ö som ingår i en grupp av öar som brukar kallas Småkykladerna. Men den här ligger lite för sig själv, norr om de övriga öarna i subgruppen. Ön har bara 170 invånare. Vi var här 2019.

Här levs det väldigt stilla livet. Getter som betar. Tuppar som gal. Det mest spännande som händer en vanlig dag är när en av de fåtaliga färjorna kommer in till hamnen.

Stranden inne i byn är inte så stor men väldigt vacker med fin sand och långgrunt, turkost vatten. På gott och ont saknas solstolar. Det finns fler vackra stränder runt ön, men tyvärr är en av de finaste en nudiststrand. Visade det sig när vi promenerat ner hela vägen dit från restaurangen Tzi Tzi. Som jag har gjort ett litet reportage om. Annars har jag kvar att skriva lite mer utförligt om ön.

Läs mer: Restaurang Tzi Tzi
Stranden i Donoussa by.

13. Upolu

Drömmer du också, som svarte Rudolf, om flickornas kransar och svävande bruna ben på stranden av blåa slätter i samoamånens sken?

I så fall är det landet Samoa du drömmer om. Där den största ön heter Savaii och den näst största Upolu. Det är på den senare som huvustaden Apia med den internationella flygplatsen ligger. Och som har fått mest av stränder med turkost vatten.

Den strand vi tyckte bäst om heter Lalomanu. Perfekt för både simning och snorkling. Fina koraller. Fina fiskar. Där ska tyvärr finnas så kallade ”Cone Shells” som är giftiga, så man får se upp var man sätter fötterna. Men extremt gott om de giftiga snäckorna är det nog ändå inte för vi såg aldrig några sådana när vi var här 2001. Medtag gärna egen utrustning för snorkling. (Jag undrar om det finns att hyra på plats.)

Läs mer: Mina bästa tips för Söderhavsresan till Samoa
Stranden Lalomanu på Samoa. Foto: NeilsPhotography med CC-licens på Flickr (redigerad av mig).I

14. Amorgos

Efter att vi hade varit här 2019 utsåg jag Amorgos till Kykladernas vackraste ö. Eftersom ön på denna lista gick om Santorini som tidigare toppade min lista över hela Greklands vackraste öar måste detta betyda att Amorgos enligt mig nu är hela Greklands vackraste ö. Eller hur?

De vita husen påminner om sockerbitar med blå fönster och dörrar, som ligger staplade i högar på varandra i det karga landskapet. Kyrkorna med sina blå kupoler. Blommor som hibiskus och bougainvillea i krukor eller planterade vid dörrar, grindar och portaler. Söta katter. Och därtill många vackra stränder med turkost vatten.

På en halvtimmes promenadavstånd från byn Katapola finns vad som måste vara Amorgos allra vackraste badstrand; Maltezi. Här finns en liten strandbar och några solstolar i ena hörnet, fin sand och turkost vatten i det andra. Promenaden till stranden går längs med vattnet, förbi en söt kyrka och förbi flera klipp- och stenstränder där du också kan ta ett dopp om du vill. Alternativt kan du ta badbåten hit från Katapola.

Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos
Stranden Maltezi, som ligger en liten bit från Katapola är Amorgos vackraste strand.

15. Kuba

Kuba ligger i Karibien, strax söder om Florida, USA. Så nära, men ändå en helt annan värld. Under jullovet i slutet av 2018 och i början av 2019 besökte vi det här annorlunda landet.

Kuba är mycket mer än bara stränder, men förutom Cayo Levisa, som jag redan har berättat om i den här listan, så besökte vi även stranden Rancho Luna.

Vi tog en taxi, en röd gammal rysk Lada, ungefär i 25 minuter, till stranden som ligger en bit utanför staden Cienfuegos. Det var härligt att doppa sig, ligga i en stund i vattnet, men också att sitta på stranden, lapa lite sol och läsa en bok om Kuba. Stranden var fin och där fanns små kiosker där vi kunde köpa öl och läsk. Ingen trängsel. Lite småsten på botten men mest sand. Ganska höga vågor. Och turkost vatten.

Och runt om ön så finns det så klart fler turkosa stränder att upptäcka.

Läs mer: Kuba! Mina bästa tips
Ett första dopp på Kuba vid stranden Rancho Luna utanför Cienfuegos.

16. Paula Sapi

Precis utanför staden Kota Kinabalu på ön Borneo, den malaysiska delen, ligger Tanuku Abdul Rahmans nationalpark som består av fem öar och korallreven runt dem. Här var vi på höstlovet 2019.

Ön Sapi ligger alldeles intill den större ön Gaya och de båda regnskogsklädda öarna möts i en turkos lagun. Precis intill denna lagun ligger på den mindre ön Sapi en fin sandstrand. Och här är också snorklingen riktigt bra. Vi såg bland annat havsanemoner med ”Nemo-fiskar”, alltså clown-fiskar. Vi såg också ett jättestim med papegoj-fiskar och blå sjöstjärnor, bland annat.

Här var stranden vacker och vi såg där en flock apor i regnskogen precis vid kanten av stranden. Och vi såg också en varan.

Så. Funderar du på att resa till den här nationalparken kan jag verkligen rekommendera ön Sapi.

Läs mer: Snorkling vid Pulau Manukan och Pulau Sapi utanför Kota Kinabalu, Borneo
Stranden vid ön Pulau Sapi.

17. Cypern

Under höstlovet 2015 tillbringade vi några dagar på Cypern. Vi bodde på ett litet lägenhetshotell vid Konnos Bay. Första natten regnade det häftigt. In genom taket till vår lilla lägenhet, till och med. När jag påpekade det i receptionen fick jag till svar att de skulle skicka upp någon nästa dag för att titta på det. ”I morgon?” undrade jag. ”Ja, det är ju söndag idag” fick jag till svar. När jag tillbaka på rummet gnällde över servicen påpekade minstingen att hotellet var ju billigt. Och det hade han så klart rätt i. Men annars var hotellet fräscht och bra valuta för pengarna. Och läget är fantastiskt.

Nedanför ligger en liten strand. Där lapade vi lite sol och snorklade i det turkosa vattnet. Läste lite i en bok.

Många väljer ju annars att åka charter till Cypern. Av charterorterna på ön är det kanske främst Nissi Beach som är känd för turkost vatten. Charterorterna hoppade vi dock över när vi besökte Cypern.

Läs mer: Några dagar i oktober vid Konnos Bay, Cypern
Turkost vatten vid vid Konnos Bay, Cypern.

18. Lefkada

Lefkada besökte vi redan 1992, på en tågluff. Vi hade tagit färjan från Brindisi i Italien till Igoumenitsa i Grekland och åkt vidare med buss och taxi till den grekiska ön Lefkada.

Det var så härligt att komma till Grekland! Vi bodde i Lefkada stad men hyrde moppe och tog oss runt ön. Bland annat besökte vi den dramatiskt belägna stranden Porto Katsiki, nedanför en brant och nästan vit klippa.

När vi var här var det här en ren naturstrand utan solstolar, parasol eller restauranger. Bara en trappa ner från en parkeringsplats och så sandstranden och det turkosa havet. Senare har allt det där blivit annorlunda och stranden har blivit enormt populär blannd turister.

Ingenting stannar. Ingenting förblir vad det var. Men fortfarande saknas det logi-möjligheter på den här stranden. Alltid något.

Porto Katsiki, Lefkada. Foto: Cornelia Huck, CC-licens på Flickr.

19. Vestvågøy

Är vattnet underbart turkost vid Lofoten i Norge? Tja. Det beror lite på hur du menar. Turkost är det onekligen. Och underbart vackert. Men knappast underbart att bada i. När vi var här i augusti 2017 och doppade oss i vattnet vid HauklandstandaVestvågøy var det bara 12 grader i vattnet.

I alla fall så får Vestvågøy en plats på den här listan just för de fina sandstränderna vid Haukland. Och deras turkosa vatten. Även om det finns turkost vatten på ytterligare några platser runt både denna ö och hela Lofoten. En förutsättning för att du riktigt ska kunna njuta av de vackra vyerna är dock att du har tur med vädret. Vilket vi hade när vi var här.

Läs mer: Jag har sett var alla vägar tar slut – om en roadtrip till Haukland och Å i Lofoten
Hauklandstranden på Vestvågøy, Lofoten, Norge.

20. Armação dos Búzios

År 2014 anlände vi till Armação dos Búzios på juldagen. Turistorten, liksom halvön som den ligger på – som nästan är som en hel ö – kallas oftas bara Buzios, kort och gott. Vi kom hit i taxi de 18 milen från flygplatsen i Rio de Janeiro.

Vi hamnade här av en slump. De semesterorter jag sneglat på att kombinera med Rio över jul och nyår var fullbokade när jag skulle boka och då föreslog Hotels.com alternativ i Buzios. Jag googlade lite och sen fick det bli så.

Vi blev inte besvikna. Hotellet var i och för sig lite slitet och lite struligt var det att personalen bara pratade portugisiska, men så verkar det vara i hela Brasilien. Och poolområdet var fint. Så hotellet var helt okej.

Men det bästa med halvön var de fina stränderna och framförallt då den inne i själva byn. Härligt väder var där också och jag tror att vädret ofta är lite klarare än inne i Rio.

Läs mer: Att på juldagen anlända till Armação dos Búzios i Brasilien
Trångt på Praia Azeda, Buzios, på nyårsdagen 2015.

Vinjettbilden överst i inlägget: Aitutaki. Foto: Luis Mata, CC-licensFlickr (något redigerad av mig).

Läs mer: De 10 vackraste stränder i världen som jag har besökt

10 kommentarer på “20 öar i världen med underbart turkost vatten

  1. Vackra öar allihop,efter bilderna att döma. Har bara varit på två av dem du listar, Mallorca och Sardinien. Sardinien var vi på 1999, en bussresa tog oss dit. Det var lite av en exprimentresa, första bussresan någonsin dit, tror resebyrån hette Forslunds bussresor, om jag minns rätt. Finns inte kvar längre. Men det var verkligen en härlig och rolig resa och Sardinien var så vacker! Vi var där i slutet på september. Då var det lagom med folk och vi badade på Maria Pia stranden. Bodde i utkanten av Alghero. Hyrde också bil och körde runt, bl.a till den gamla staden Bosa. På hemvägen tog bussen oss en sväng upp till Costa Smeralda, där kändisarna håller till. Där hade man inte bil, utan där hade de helikoptrar utanför sina bostäder. Kul att ha sett :)

  2. Många vackra stränder har du besökt. Jag vet inte om jag ens har tänkt på vattnets färg, men minns klart att bada från klipporna utanför Dubrovnik var ljuvligt – så när som på sjöborrens taggar som min systers pojkvän fick i foten när han klättrade upp ur vattnet.

    Lockande bilder allihop!

  3. Det turkosaste vattnet jag sett är nog på Whitsundays i Australien. Även i Darwin och västra Australien har havet på många ställen en otrolig färg. Jag kan inte klaga på nyansen i Thailand och ute på en kroatisk ö heller 😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s