öar · resor · vackra platser

9 saker du bör känna till om den okända grekiska ön Donoussa

För mig började det som historien om en hemlig grekisk ö. Men för de allra flesta svenskar är den nog mest bara okänd. Men kanske har just du hört talas om ön och funderar på att ta dig hit? Här listar jag några saker som du då kan behöva veta.

1. Läget

Donousa eller Donoussa. Båda stavningarna förekommer. Ön tillhör ögruppen Småkykladerna och administreras från den betydligt större ön Naxos som ligger i närheten. En liten och lantlig ö som ligger mellan denna ö och Amorgos. Öster om den förra och nordväst om den senare. Donoussa tillhör också ön Naxos administrativt. Och ligger alltså därmed i den större ögruppen Kykladerna.

I förhållande till de övriga Småkykladerna ligger ön lite för sig själv, norr om de övriga i subgruppen. Den är 14 km² liten och har bara 170 invånare.

2. Klimatet

Så klart råder här medelhavsklimat. Årsmedeltemperaturen är 18 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 27 °C, och den kallaste är januari, med 13 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 529 millimeter. Den regnigaste månaden är december, med i genomsnitt 149 millimeter. Och den torraste är juli, med endast 1 millimeter nederbörd i snitt.

April månad nog lite om juni i Sverige med behagliga temperaturer och vackra ängsblommor. Men när det är juni på Donoussa så blommar istället vild timjan med lila blommor. Extrema värmeböljor är vanligast i juli och augusti. September och oktober påminner om svensk högsommar med hygglig värme och växlande väder. Och det är fortfarande varmt i vattnet.

Solnedgång vid en restaurang i Donoussa, ön Naxos syns på andra sidan vattnet.

3. Karaktär och prisläge

Det här är en liten och ganska lantlig ö och här finns inte mycket av traditionella sevärdheter eller aktiviteter för turister. På ön finns en liten by med grundskola, en gymnasieskola, ett par kyrkor, en hamn och ett torg utöver några restauranger och hotell. Denna by där hamnen på ön ligger heter Stavros, men kallas ofta bara Donoussa, som ön.

Det finns i och för sig några stränder också runt om ön. Och visst är det möjligt att vandra! Men det här är verkligen ingen stor turist-ö. Tvärt om är den nog ganska okänd för de flesta.

Det är en ö med makligt tempo som nog bäst av allt lämpar sig för att mest bara ta det lugnt.

Donoussa har en ganska lantlig karaktär.

4. Boende

De allra flesta hotellen ligger i byn Donoussa (Stavros). Bara ett par ställen att bo på finns på resten av ön. Tänk på att boka boende i förväg! Det finns kanske 15-20 ställen att bo på på hela ön och de blir snabbt fullbokade. Det handlar mestadels om små och enkla ställen och vad jag har kunnat finns det till exempel inte ett enda hotell med pool på ön.

Det behöver inte vara någon nackdel. Det går alldeles utmärkt att bada i havet. Och bristen på pooler håller sannolikt charterhorderna borta från att övernatta på ön.

Donoussa by är den plats där du enklast hittar boende.

5. Så tar du dig hit

Det lilla färjebolaget Small Cyklades Lines trafikerar Donoussa tre dagar i veckan klockan sju på morgonen från KatapolaAmorgos från och med mars till och med oktober.

Det betydligt större bolaget Blue Star Ferries har förbindelser till och från Donoussa från Naxos, Paros och Pireus med olika frekvens beroende på säsong.

När vi var här i juni 2019 noterade vi också att dagliga utflyktsbåtar anlände till ön. Jag gissar att dessa utgår ifrån Naxos men har inte kunnat hitta någon information på nätet om dem.

De stora färjorna går till Naxos, Paros och Pireus.

6. Öns historia

Ön Donousa var bebodd redan runt 3000 f.Kr. Det här var under den perioden när den tidiga kykladiska civilisationen blomstrade. Och har sedan dess varit bosatt till och från genom historien. Under romartiden användes den som en plats att deportera fångar till och senare har den varit ett piratnäste.

Donoussa har, på grund av sitt läge, genom historien ibland varit ett naturligt stopp vid olika resor över havet. Den romerska poeten Vergilius som levde strax innan vår tideräknings början, nämnde ön i berättelsen om hjälten Aeneas irrfärd från Troja till Italien. Medan resenärer som på 1700- och 1800-talen seglade från Naxos till Patmos eller vice versa, passerade här.

Men något stort centrum i vare sig världen eller regionen har aldrig den här lilla ön varit.

Grekland på ett snöre. Eller i alla fall en bläckfisk på ett snöre.

7. Vandra

Därutöver kan du så klart vandra runt lite på ön. Landskapet är intagande. När vi var här tog vi det mest lugnt och gjorde endast en mindre vandring från en liten, liten by ner till en strand och tillbaka. Där var mycket vackert, men tyvärr visade sig stranden som vi sett ut, och som såg så fin ut uppifrån, vara en nudiststrand och med en ganska skräpig naturcamping dessutom. Det är den som syns på översta bilden i det här inlägget. Men vyerna på väg ner och upp var vackra. Sträckan vi gick var ungefär från kyrkan Ayia Sofia och till stranden Livadi.

Det ska annars finnas gott om gamla åsnestigar på ön som idag fungerar utmärkt att vandra på och några är till och med utmärkta som vandringsleder.

Den som ska vara den mest utmanande vandringsleden förbinder orten Donoussa (Stavros) med byn och stranden Kalotaritissa på den nordligaste delen av ön. Den här vandringen har en total längd på fyra kilometer och en maximal höjdskillnad på 268 meter. Men det ska också vara en mycket vacker vandring, särskilt i nedförsbacken längs berget Papas sluttningar, ner mot Kalotaritissa.

Det ska också vara möjligt att gå upp på bergets topp, Peak of Papa (på engelska), och se en utsikt som innefattar nästan hela ön.

Det finns många vackra vyer på Donoussa.

8. Stränderna

Det finns flera stränder på den lilla ön. Den första stöter du på redan i byn där färjan anländer. Stranden är vacker med ljus sand och turkost vatten och det finns också en liten kombinerad restaurang och strandbar i skuggan under några träd, vid stranden.

På ön finns utöver stranden i byn och den nudiststrand som vi av misstag råkade hamna på (och som syns på översta bilden i inlägget och som heter Livadi) bland annat stränderna Kedros och Kalotaritissa. Därutöver finns några mindre havsvikar där det också går att ta sig ner i vattnet. Samtliga stränder på ön är naturstränder utan uthyrning av solstolar och parasol, men på stranden Kedros finns en liten beach bar.

Stranden inne i byn på Donoussa.

9. Äta ute

Vi gillade särskilt restaurang Tzi Tzi som låg i en liten, liten by ungefär mitt ute i ingenting. När jag nu tittar på Google Maps ser jag att samma restaurang tycks heta Fragosyko nu och dessutom vara tillfälligt stängd. Det blir därför svårt att uttala sig om maten där numera, men utsikten är i alla fall lika vacker som när vi var där.

Annars ligger det några restauranger i samma by som där färjan lägger till. Vi åt ett par kvällar på Iliovasilema Restaurant och var mycket nöjda med maten där. Typiskt grekiska rätter som grekisk sallad och sedan grillat kött och fisk med pommes frites. Därifrån kunde vi också se solen gå ner på andra sidan vattnet, bakom en udde.

En restaurang som vi provade en lunch var Avlidonoussa. Också där åt vi mycket gott.

Mango- och avokadosallad på restaurang Tzi Tzi.

Läs mer: Donousa – den hemliga grekiska ön

6 kommentarer på “9 saker du bör känna till om den okända grekiska ön Donoussa

  1. Den ön har jag nog aldrig hört talas om tidigare. Intressant! Vilken läcker bild på bläckfisken och salladen med mango och avokado ser mumsig ut.

  2. Många öar finns det. Väninnan skulle åka till Tilos som ligger väster om Rhodos, bara ca 500 boende. lugnt och skönt, hon har varit där några gånger redan. Det där med pool är ju nästan överflödigt, havet lockar mig mycket mer. Jättefina bilder i inlägget, den på bäckfisken är jätteläcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s