blommor · natur · resor · vår

Blekinges 6 vackraste vitsippebackar

Blekinge är ett fint landskap att uppleva våren i. Oftast kommer vårblommorna lite tidigare här än i resten av landet. Och alldeles särskilt vackra är vitsipporna när de blommar i tjocka mattor i skogen i slutet av april eller början av maj. Och inte minst när bokskogen sedan också börjar slå ut. Men var finns då Blekinges vackraste vitsippeskogar? Här har du min lista!

1. Valje naturreservat

Valje ligger cirka en kilometer väster om Sölvesborg. Det är en halvö, en herrgård, en havsvik och ett naturreservat med bland annat en fantastiskt fin bokskog. Och på marken växer vid månadsskiftet april-maj mängder med vitsippor i stora gröna mattor med glada vita blommor som sträcker halsen och ansiktet mot himlen soliga dagar.

Närheten till havet som skymtar bakom de gröna mattorna är en extra kvalitet. Inte helt sällan ligger vattnet spegelblankt i viken. Olika fåglar fyller luften med sång. Koltrasten sjunger vackrast av dem alla. När bokens löv precis börjar slå ut, men vitsipporna fortfarande blommar, är här som allra vackrast.

För dig som vill ta dig hit är det möjligt att ta tåget till Sölvesborg och sedan gå hit. Det är drygt två kilometer att gå till naturreservatet och sedan är det ytterligare någon kilometer till herrgården och halvön. För dig som istället som tar bilen finns det ett par parkeringsplatser att välja på och närmaste busshållplatser är dels Falkvik Valjeviken cirka 300 meter söder om reservatets sydligaste del och dels Valje Sissebäck cirka 300 meter nordväst om reservatets nordligaste del.

Eller så åker du med tåg mellan Bromölla och Sölvesborg den här tiden på året och ser dessa fantastiska mattor av vitsippor täcka marken. Något som jag själv har gjort många gånger under alla år som jag pendlat mellan Karlshamn och Kristianstad.

I Valje naturreservat finns vitsippebackar med havet i bakgrunden.
Anton och Albin som barn i Valje naturreservat, närmare bestämt år 2016.
Vitsippor i Valje naturreservat.

2. Ljungryda och Östafors Bruk

Naturreservaten Ljungryda och Östafors bruk breder ut sig på båda sidorna av gränsen mellan landskapen Blekinge och Skåne. Mellan Olofströms och Bromölla kommuner. Här slingrar sig Holjeån fram i en djup ravin mellan höga skogsklädda bergsryggar och isälvsavlagringar. Marken är bitvis väldigt sandig. I området finns flera olika skogstyper men vitsipporna hittar du främst i bokskog och ekskog.

I området finns också gravhögar från bronsåldern, varav Kungagraven är den största. Till och med uppe på den växer det vitsippor. Men om det verkligen har varit en kungagrav är ganska oklart. Spännande är den ändå att besöka.

Vackrast breder mattorna av vita sippor ut sig i dalgången kring den slingrande Holjeån. Det finns stigar att vandra på båda sidor om det porlande vattnet. Nere vid Östafors Bruk, på den skånska sidan om landskapsgränsen, finns en vacker fors och fikabord för den som har med sig matsäck. Eller så går det att göra som vi gjorde och istället använda en gammal kvarnsten som fikabord.

Vitsippor på toppen av kungagraven från bronsåldern.
Vitsippor vid Holjeån.
Holjeån som slingrar sig fram i en djup ravin.

3. Tromtö

Mellan Ronneby och Karlskrona ligger Tromtö naturreservat som är känt för sina bokskogar där vitsippor blommar på våren. Och också för ett stort antal ovanliga arter som lever här i skogarna. Stigarna i bokskogen är väldigt populära för promenader. För mig är det här ett exempel på den naturtyp som jag tycker är mest karakteristisk för just Blekinge; bokskogar som växer ända ner mot Östersjön.

Här möter alltså ett hav av sippor det verkliga havet. Tummafjärden, närmare bestämt, som är en smal vik mellan Almö och Tromtö i Ronneby kommun, nära vägen ut mot Hasslö som tillhör Karlskrona kommun.

På Tromtö finns också Tromtö Herrgård som ligger vackert inbäddad i en romantisk park. Herrgården, som fanns redan på 1600-talet byggdes senast om 1834. Herrgården som är en sommarbostad ägs idag av Johannishus Fideikommiss.

Vitsippemattor i bokskogen på Tromtö.
Bland bokskogens fjolårslöv har vitsipporna börjat titta fram.
Vitsippor med havet i bakgrunden.

4. Skärva

När vi bodde i Karlskrona hände det mer än en vår att vi åkte till Skärva naturreservat för att se vitsipporna blomma i bokskogen. Naturreservatet ligger vid havet, väster om Karlskrona. I området finns markerade leder. Även här blommar vitsippor i närheten av havet. Tidigt i blomningen möter vitsipporna slutet på blåsippornas blomning och båda anemonerna kan hittas intill varandra här och var. På platsen finns också den annorlunda herrgård från 1700-talet som är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.

Skärva herrgård var också den från början ett lantställe. Här var det skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman som lät bygga sitt. Byggnaden som var klar 1786 kallades först ”bondestuga”. Senare lät Chapman bygga om stugan till dess nuvarande speciella utseende. Huset har beskrivits som ”en korsning av grekiskt tempel, italiensk kupolkyrka och blekingsk ryggåsstuga”

Kommer du från västra Blekinge svänger du av från väg E22 vid Nättraby och följer skyltningen mot Skärva. Strax efter att du har kört över järnvägen finns en parkeringsplats på höger sida om vägen. Närmaste busshållplats är Skärva cirka 300 meter norr om reservatet och som trafikeras av linje 5.

Det finns markerade leder i området.
Skärva herrgård.
Blåsippor och vitsippor tillsammans.

5. Långasjönäs friluftsområde

Skogen runt Långasjön och Kroksjöarna är populära strövområden här i Karlshamns kommun. Här finns en badsjöar, campingplats och motionsspår. Och relativt gott om vitsippor på våren.

De växer inte överallt, så du som vill se mattor av sippor kan behöva leta dig fram. Några ställen där sipporna växer relativt rikligt är på andra sidan Lilla Kroksjön, vid ruinen av det gamla pappersbruket från 1700-talet och runt campingplatsen.

I området finns gott om stigar att vandra på för dig som vill hitta en egen favoritplats att njuta av sipporna som enligt uppgifter även ska heta vitvirra på blekingska.

Vitsippor längs bilvägen genom Långasjöns friluftsområde.
Vitsippor vid Lilla Kroksjön.
Närbild på en av sipporna.

6. Johannishus – Grindstugans naturreservat

Naturreservatet har fått sitt namn från den grindstuga som låg intill den gamla vägen från Karlskrona. Sådana stugor fanns ofta vid tomtgränsen till större gods, där en väg ledde in mot gården. En vakt som bodde i grindstugan öppnade och stängde grinden och såg till att inga obehöriga personer kom in på egendomen.

I dag är det ett område med hagar som har ett stort antal grova ekar med vida kronor. En fornlämning från järnålder visar att människor funnits i området länge. Större delen av reservatet är betesmark och vårfloran är rik med bland annat fina områden med backsippa.

Det här är alltså inte någon typisk plats för vitsippor och i stora delar av reservatet växer de knappt alls. Men om du kommer söderifrån ser du en första informationsskylt om reservatet på en plats där det inte finns något utrymme att parkera bilen. När du sedan parkerat i den norra delen av reservatet och sökt dig tillbaka mot den där första skylten kommer du att se mattor av vitsippor bland ekar, hassel, björnbär, slån och andra taggiga buskar. De senare gör att de här vitsippemattorna inte är helt lättvandrade, men för dig som vill uppleva både vitsippor och backsippor är det här reservatet ett bra val.

Bland ekar och björnbärssnår växer vitsippor och andra vårblommor.
En vitsippa som vänder sitt ansikte mot solen.
I Grindstugans naturreservat blommar också backsippa.

Läs mer: Blekinges 10 vackraste platser

7 kommentarer på “Blekinges 6 vackraste vitsippebackar

  1. Vitsipporna dekorerar verkligen naturen med sina mattor. Här såg jag inga för en vecka sen när jag spanade efter backsipporna. På torpet har vi dem riktigt nära, i skogskanten på vår tomt. Kul bild med sönerna på muren och så fastnar jag för närbilden på sippan.

  2. Trevligt inlägg och ett plus till kartorna.
    Blåsippor är kanske vårens mest efterlängtade blomma, men vitsippor är nog den vackraste av dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s