årstider · blommor · höst · resor · vackra platser

Abbekås, Skåne – Fält med lila blommor i oktober

Det är en lördag i slutet av oktober och vi kör längs kusten genom Sveriges allra sydligaste landskap. Vi kör längs väg 9 från Ystad i riktning mot Trelleborg när en helt oväntat syn plötsligt dyker upp på båda sidor om vägen.

Det är så häftigt! Lila blommor åt alla håll. Så klart måste jag stanna till direkt när jag hittar en parkeringsficka vid vägen.

Jag har sett lilablommande fält förut. I Provence i början av juli. Där var det lavendel som blommade.

Men det här är Abbekås i oktober. Och en helt annan slags lila blommor.

Medan jag ger mig ut bland fälten för att fotografera så googlar de övriga. Efter en stund kommer Anton, 16 år ut till mig. Han berättar att blommorna heter honungsört.

Men varför odlas de här och nu? Det är höst, men det här ser ut som sommar. Jag googlar själv efter en förklaring. Hittar att vi befinner oss på familjejordbruket Strandåkra. De skriver att på fälten har odlats och skördats tidig färskpotatis. Och att honungsörten, som blommar ungefär sex veckor från september till oktober, fungerar som fånggröda som hindrar näringsläckage av kväverester i marken till Östersjön.

De skriver också att ”nektarn ger föda åt otaliga vilda och tama pollinerare. Den tillför även ökad mullhalt i jorden då den myllas ner. Att den därtill är vacker att titta på, violett färg anses stå för stillhet och inre lugn, gör ju inte saken sämre.”

Och nog är den vacker att titta på alltid!

Detta var verkligen en fantastisk överraskning och en fin inledning på årets mycket korta höstlovsresa.

5 kommentarer på “Abbekås, Skåne – Fält med lila blommor i oktober

  1. Vilken rolig upptäckt så där längs vägen! Klart att man måste stanna, jättevackra bilder blev det och lite ny och trevlig kunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s