månadens blogginlägg · resor

De 8 mest intressanta blogginläggen om resor i oktober 2020


Jag har som ambition att publicera en lista vid varje månadsskifte med några av månadens mest läs- och minnesvärda blogginlägg om resor. Det blir olika antal blogginlägg olika månader beroende på vad jag fastnat för och tänkt på att notera.

Här är min lista för oktober 2020:

1. Därför flyttade Ia från Lund till Kreta

Det är en fråga från en bloggläsare som gör att Ia ”mitt i livet” berättar om sin flytt till Kreta. Hon skriver om bakgrunden till att hon flyttade från Sverige: ”Min tjänst försvann i en omorganisation och jag blev arbetslös. Sökte jobb, men fick snabbt erfara ålderdiskrimineringen. Tanken på egen firma började ta form, jag tjatade mig till en starta eget-kurs hos AF, jag såg vartåt ekonomin var på väg och snart var den i fritt fall. Ekonomiskt bistånd lockade inte. Jag sålde min bostadsrätt för att få loss pengar att starta firma, men var skulle jag bo? Hade planer på att flytta till Ierapetra när jag blev pensionär, men varför inte göra det tidigare när tillvaron ändå var upp och ner! Så jag flyttade den 28 april 2014 och då var jag 56 år.”

Ia svarar i inlägget på flera frågor från läsare som varför hon valde att bo där nere året om, hur det är att driva företag på Kreta, tankar om ålderdom och hälsa, språket, ekonomin, ånger och att komma in i samhället. Hon avslutar: ”Sex och ett halvt år här i Ierapetra på sydöstra Kreta – tiden går. År som innehållit både bra och dåliga stunder och allt där emellan – som det är i livet. Oavsett vad som händer i framtiden så kan ingen ta ifrån mig den tid jag haft här, jag känner mig rotad och har inga planer på att flytta. Här stannar jag nu!”

Ett oerhört spännande blogginlägg! Jag drömmer själv lite om att flytta utomlands som pensionär och kanske tidigare. Kanske starta någon slags firma. Ias berättelse inspirerar!

2. Att (inte) åka till VM i olivplockning i oktober

Det är ”fd ensamma mamman” Marlene som skriver : ”De senaste 4-5 åren, i just oktober, har jag haft förmånen att åka iväg för att upptäcka en ny plats i Europa och samtidigt fått lite sol på näsan. De senaste 3 åren har Kroatien och VM i Olivplockning varit resmålet. Nu är det oktober och inte sjutton är jag på väg någonstans!”
Hon skriver om världens- första VM i olivplockning 2017 – jag hade själv inte ens en aning om att tävlingen existerar -om ön Brac och om andra resmål i Kroatien som hon passat på att besöka i samband med de här tävlingarna. Om Zagreb och Split, bland annat. Och hon avslutar:

”Men här sitter vi alltså, utan packade väskor eller ens en tanke på att resa någonstans. Så jäkla tråkigt! Just Kroatien i oktober har blivit en grej att se fram emot som vi vet är både intressant och väldigt rolig. Att upptäcka en ny plats i ett land man gillar och sedan träffa alla galna människor på olivplockningen. OCH!!! få lite sol på näsan och värme på kroppen. Jag hoppas verkligen att ordningen är återställd nästa år. Jag längtar!!!”

3. Kristianstad för matälskare

Det är Eva som på sin blogg Rucksack skriver: ”Glöm Österlen och Malmö! Det är kring Kristianstad som du hittar Skånes nya matmecka!”

Och: ”I Skåne ligger de gastronomiska upplevelserna tätt och du behöver sällan åka längre än till nästa by för att hitta ett härligt gårdscafé eller en innovativ byakrog. I Skånes nordöstra hörn vid Kristianstad fullkomligt bubblar det nuförtiden av smakupplevelser. När vi besökte Kristianstad i september hann vi med att besöka fem härliga ställen med perfekta avsmakningsmenyer, choklad i överflöd, klassiska konditorivibbar, lunch bland äppelodlingarna och antagligen världens vackraste körv med mos!”

Hon tipsar om fem olika kulinariska upplevelser i Kristianstad, varav jag själv har provat tre och bara kan hålla med om att de ställena är värda ett besök. Minas chokladstudio, däremot, har jag länge funderat på att besöka men än har det inte blivit av. Jag blir dock inte mindre sugen efter att ha sett Evas läckra bilder därifrån. Wow, säger jag bara!

4. Höstminnen från New York

Det är Anna som på sin reseblogg med inriktning mot i första hand New York skriver om några av sina höstminnen från just den staden.  Hon skriver om födelsedagar och möten med vänner i New York. Och ger oss glimtar från höstarna 2013, 2014, 2015, 2016 och 2018.

Men de ord som fäster mest är de om en New York-resa som aldrig blev av. Som Anna skulle ha gjort hösten 2017. Hon skriver:

”Nej, 2017 års höstresa blev inte av. Den var bokad och klar men fick till slut stanna i fantasin. Men det spelar ingen som helst roll. Annat kom i vägen, nämligen livet, då jag förlorade en älskad familjemedlem. Hösten blev den värsta i mitt liv och i det perspektivet är resor absolut ingenting.”

Ord som fäster bland annat därför att den här hösten, år 2020 (och våren, och sommaren, och säkerligen även den kommande vintern) det var året då livet kom ivägen för oss alla. Och då även för de av oss som inte har behövt förlora någon familjemedlem det här mörka året och som kan känna oss väldigt tacksamma för det. Och även i det perspektivet är – precis som Anna skriver – resor absolut ingenting.

5. Att resa i ett Italien med allt fler corona-restriktioner

Det är Lena som på bloggen ”Ladies Abroad” skriver om sin upplevelse av att resa i Italien. En resa som hon gjorde i mitten av oktober: ”Förra helgen kom jag hem efter tio dagar i Italien. Jag var i Venedig, Florens, Siena och Rom och förflyttade mig med tåg och buss.”

Och: ”Jag börjar först med att skriva om munskydd, eftersom detta är något som påverkar mig mycket och som nästan gjorde att jag inte valde att åka. Men som du fattar valde jag i slutändan att göra så men det var många turer fram och tillbaka i huvudet.”

Hon skriver också om hur det funkade på restauranger, hotell, flygplatser, tåg och bussar. Och hon avslutar:

”Jag kände mig som sagt inte mindre trygg i Italien än hemma. Men detta munskyddet är ett härke som jag ogillar väldigt mycket. När jag började skriva denna artikel satt jag på Kastrup på väg hem och fasade så mycket för att resa mig från mitt fik och ta på munskyddet igen. När jag sen gick av planet på Arlanda och kunde ta av munskyddet kände jag världens största befrielse. Jag var precis lika glad som när jag tog av slöjan samma sekund som jag var ombord på planet hem från Iran. Jag skriver nu det sista, nästan en vecka efter att jag kom hem, och svaret är fortfarande nej; detta kommer jag inte att göra om. Men jag säger inte att jag inte kommer att ändra mig.”

Jag tycker att detta var mycket intressant läsning, inte minst eftersom jag själv länge hoppades på att kunna göra en resa till Italien på höstlovet, tillsammans med min familj. Nu har ju coronaläget i Italien eskalerat efter det att Lena kom hem, med allt mer smitta och allt fler restriktioner efter hand. Så för oss blev det ändå så att vi aldrig valde att boka någon resa till Italien. Men ändå, som sagt: Intressant läsning!

6. Abbekås, Skåne – Fält med lila blommor i oktober

Det av mina egna inlägg i oktober som blev mest läst och uppskattat (tror jag) var det som handlade om en oväntad upplevelse i det allra sydligaste av Skåne och Sverige.

Jag skrev: ”Det är så häftigt! Lila blommor åt alla håll. Så klart måste jag stanna till direkt när jag hittar en parkeringsficka vid vägen.

Jag har sett lilablommande fält förut. I Provence i början av juli. Där var det lavendel som blommade.

Men det här är Abbekås i oktober. Och en helt annan slags lila blommor.”

Bilden överst i inlägget är därifrån.

7. Resor i coronans tid

Det är Madde på bloggen First Morning skriver om sitt resande under 2020, coronans första år. De befann sig ute på en längre resa i Asien när coronan slog till: ”Det är i Ao Nang i Thailand vi först hör talas om coronaviruset och dess påbörjade framfart. Hem till Sverige kommer vi i mitten av februari. Då har de börjat skanna inkommande flygpassagerare till Bangkok. Men ingen står på Arlanda och kollar ifall vi som kommer från Thailand är sjuka. Vad som kommer sedan är ingen beredd på.”

Hon berättar vidare om arbete hemifrån och nära på isolering i hemmet några månader innan sommaren kunde bjuda på ett antal fina resor i Sverige. Och hon avslutar med några tankar om att resa eller inte resa i coronans tid:

”Men sedan då? Visst skulle det vara superhärligt att ha en resa till sol och värme inplanerad, men så länge situationen ser ut som den nu gör i världen kommer vi inte boka någon utlandsresa. Så för att svara på vår egen fråga: nej, (nöjes)resor i coronans tid är inte nödvändiga. Vilka försiktighetsåtgärder man än må ta till som flygbolag och trots halv beläggning på hotellen så lockar det faktiskt inte alls. Vi vill inte resa utanför Sveriges gränser.

Till sommaren funderar vi på att hyra husbil i två veckor och göra Skåne. Vi har upptäckt att det finns så mycket vi har missat i vårt eget land som vi nu vill passa på att se. Förutsatt att det känns säkert och alltid med avstånd så klart. Förvärras pandemin, så stannar vi hemma. Så, med hopp om att smittspridningen ska lugna ner sig i landet (och världen) igen: bring it on, 2021!”

8. Sju listor om städer – att haka på för den som lider av bloggtorka

Det är Maria på Marias memoarer som berättar att 31 oktober var World Cities Day, en dag som FN utsett för att främja globalt samarbete kring urbanisering och möta dess möjligheter och utmaningar.

Med anledning av den har hon gjort sju olika listor med tre städer i varje kategori. Hon listar tre städer hon bott i, de tre största städerna hon besökt, de tre mysigaste, de tre vackraste, tre städer hon drömmer om att besöka och tre städer som hon vill se mer av.

Hon skriver: ”Jag tänkte dock inte gå in på just ämnet hållbara städer, utan vill istället lyfta fram och prisa en del av städerna jag har besökt och vill besöka – i form av en hederlig och lättsam blogglista. Gör gärna denna lista du med!”

Bra idé där, för den som lider av bloggtorka i dessa tider. Jag tror faktiskt att jag själv ska haka på denna idé någon dag i veckan som kommer.

8 kommentarer på “De 8 mest intressanta blogginläggen om resor i oktober 2020

  1. Vad kul att du inte hunnit prova alla fem mat/fikatips ännu! Minas chokladstudio är riktigt mysigt, jag njuter fortfarande av det ljusrostade kaffet med smält kaffechoklad som jag köpte med mig hem :)
    Och tack snälla du för omnämnandet ❤️

  2. Så roligt att vara med på din lista! Fint att höra att du uppskattade inlägget.

    Jag har (i dag!) valt att sätta bloggen på paus ett tag eftersom tiden räcker inte till. Jobbet tar all tid och som egen företagare står och faller ju allt med mig. Men det går bra och så klart jättekul. Också detta hör ju dock samman med det jag skrev: När livet kommer emellan måste just livet vara det viktigaste.

    Tack för att du delar dessa inspirerande listor och lyfter fram intressanta artiklar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s